Niz bilateralnih sastanaka Vučića u Njujorku

Predsednik Aleksandar Vučić je u Njujorku, gde prisustvuje zasedanju Generalne skupštine UN, imao brojne bilateralne sastanke sa svetskim zvaničnicima.

Aleksandar Vučić sastao se, neposredno pred početak zasedanja Generalne skupštine, sa ministrom spoljnih poslova Norveške Begreom Brendeom i generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

U odvojenim susretim, predsednik je razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovim i ministrom spoljnih poslova Austrije Sebastijanom Kurcom. 

Vučić je razgovarao i sa nekoliko lidera država regiona – predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, predsedavajućim Predsedništva BiH Draganom Čovićem i premijerom Slovenije Miroslavom Cerarom.

Ekonomska saradnja, bolji odnosi u regionu, kao i evropska perspektiva zemalja koje nisu članice EU bile su glavne teme njihovih razgovora, rečeno je u saopštenju Kabineta predsednika Srbije.

Predsednik Vučić, navodi se, posebno je sa predsednikom Crne Gore razmotrio brojne infrastrukturne projekte na kojima dve zemlje rade, a koje bi trebalo u narednom periodu neuporedivo bolje da povežu dve države.

Takođe, Vučić je razgovarao i sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem, sa kojim je razmenio stavove o bilateralnim odnosima, neophodnosti njihovog popravljanja, ali i sveukupnoj situaciji u regionu. 

Vučić i Plenković razgovarali su i o konkretnim koracima koje dve strane treba da preduzmu u narednom periodu kako bi građani dve zemlje imali opipljive koristi od uzajamne saradnje. 

Vučić je razgovarao i sa premijerkom Norveške Ernom Solberg o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i evropskom putu Srbije, saopštila je Kancelarija predsednika za saradnju sa medijima.

Predsednik Vučić zahvalio je norveškoj vladi na donaciji koju je uputila Srbiji, posebno na razvojnoj pomoći.

Vučić je uputio poziv predsednici Vlade Norveške da poseti Srbiju, što je ona prihvatila, istovremeno čestitajući predsedniku Vučiću na ekonomskim reformama i suficitu u budžetu.

Predsednik Vučić se, pred početak 72. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, takođe sastao i sa predsednikom Rumunije Klausom Johanesom.

Dvojica sagovornika potvrdili su dobre i iskrene odnose dva naroda i dogovorili se o skoroj poseti predsednika Srbije Bukureštu.

Takođe, predsednik se sastao i sa predsednikom Vlade Švedske Stefanom Levenom, a u razgovoru je konstatovano da su odnosi dve zemlje značajno napredovali nakon posete Levena Srbiji.

Naglasio je da je otvaranje prve robne kuće čuvene švedske marke "Ikea" najbolji pokazatelj za takvu saradnju.

Vučić i Leven dogovorili su da dalje treba raditi na unapređenju odnosa i razvijanju bliske saradnje, posebno u privlačenju novih švedskih investitora u Srbiju, saopšteno je iz Kabineta predsednika Republike.

Vučić je razgovarao i sa predsednikom Egipta Abdelom Fathom el Sisijem. El Sisi je u razgovoru istakao da želi da radi na poboljšanju odnosa dve zemlje, kao i na organizaciji uzajamne posete.

Razgovarali su o saradnji u oblasti turizma i podršci Srbije u globalnoj borbi protiv terorizma, navodi se u saopštenju Kabineta predsednika Republike.

Vučić je naglasio da između Srbije i Egipta postoji višedecenijsko prijateljstvo, da je zato potrebno da se bilateralni odnosi razvijaju brže, kao i da je neophodno raditi na povećanju trgovinske razmene.

Predsednik Srbije se sastao i sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom. Sagovornici su istakli iskreno prijateljstvo dve zemlje i dalji rad na poboljšanju odnosa na svim nivoima.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара