Лавров: Србија стуб стабилности

Председник Србије Александар Вучић разговарао је у Њујорку са министром спољних послова Руске Федерације Сергејом Лавровим, а саговорници су истакли искрено пријатељство две земље и даљи рад на побољшању односа на свим нивоима.

Министар Лавров је истакао да је Србија стуб стабилности на Западном Балкану и пријатељ Русије, чији ће територијални интегритет и суверенитет Руска Федерација увек подржавати.

"Русија је истински пријатељ Србије и ми ћемо и убудуће да радимо на побољшању сарадње на свим нивоима, политичком и економском нарочито", истакао је председник Вучић, речено је у саопштењу кабинета прерсдника Србије.

Како се наводи, Вучић је изразио захвалност на подршци коју Русија пружа Србији, како у УН, тако и на међународним форумима, као и на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Нагласио је и да Србија нема намеру да постане чланица НАТО-а, или било које друге војне организације, као и да не планира увођење санкција Русији.

Лавров је посебно нагласио значај формирања индустријске зоне између Србије и Русије и рекао да, иначе интензивни, билатерални односи могу и морају да буду још бољи, наведено је у саопштењу.

У разговору са новинарима Вучић је рекао да је у првих седам месеци трговинска размена Србије и Русије достигла ниво од 1.470 милијарди евра, као и да је забележен највећи извоз из Србије до сада у висини од 567 милиона евра, као и да је тај раст остварен захваљујући увећаном извозу у висини од 25,08 одсто.

Рекао је да Србија извози трешње, јабуке, брескве, али не само сирово воће и поврће, већ ту има и фабричких производа и прерађевина.

Састанак са Лавровом, како је додао, био је најдужи и тицао се билатералних и светских питања.

"Успели смо да много ствари размотримо, све у сенци онога што је говорио на седници Генералне скупштине УН амерички председник Доналд Трамп. Разговарали смо о политичким темама. Рекао сам да Србија чврсто држи до своје војне неутралности, да нећемо бити чланица ни НАТО-а, али ни било ког другог војног блока, да ћемо штитити своју војну неутралност", поручио је председник Србије.

Вучић је данас одржао низ билатералних састанака са светским званичницима у Њујорку.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара