Šabić o izjavi Bečića o Zakonu o BIA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti zamerio je predsedniku Odbora za kontrolu službi bezbednosti Igoru Bečiću, koji je rekao da je "nekorektno i licemerno od Rodoljuba Šabića" da o bezbednosnoj proferi, koju je sam prošao, govori kao o neodgovoarajućoj proceduri.

Rodoljub Šabić u saopštenju dostavljenom medijima, naime, smatra da je Bečićeva izjava o Šabićevom mišljenju na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o BIA najblaže rečeno neozbiljna.

Poverenik je ocenio da je Bečić time nesumnjivo potvrdio da nerazume problem koji je unadležnosti Odbora kojim predsedava.

Bečić je juče rekao da je "nekorektno i licemerno od Šabića koji je prošao bezbednosnu proveru i dobio sertifikat za pristup tajnim podacima i time se hvalio, da sada kaže da mu je ta ista procedura neodgovarajuća", ima smisla koliko bi na primer imala i tvrdnja da onaj ko je služio vojsku ne sme da kritikuje predlog zakona o vojsci, dakle nema ni najmanje smisla.

Poverenik potvrđuje da je prošao bezbednosnu proveru i da ima sertifikat najvišeg ranga, a isto, odnosno slično, kaže, važi i za veći broj njegovih saradnika.

Tvrdi da ceo "aspekt", koji je Bečić izabrao, za konkretnu priliku potpuno irelevantan i nema baš nikakve veze s onim što treba da je predmet rasprave.

Objašnjava da se on u mišljenju koje mu je traženo, uopšte nije bavio faktičkim, praktičnim pitanjima bezbednosnih provera, već isključivo pravnim pitanjima njihovog uređivanja. 

"Reč je, dakle, o pitanjima kao što je hijerarhija pravnih akata odnosno o Ustavom utvrđenoj obavezi da zakoni i drugi opšti akti koji se donose budu u skladu sa Ustavom, a podzakonski akti u skladu sa zakonom, što krajnje pojednostavljeno znači da se stvari koje se moraju uređivati zakonom ne mogu uređivati aktima direktora BIA", naveo je Šabić.

Poverenik istovremeno, kako kaže, izražava razumevanje da ovakva, stručna pitanja Bečiću nisu bliska, ali se ne može razumeti da na njih ovako reaguje.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво