Бечић: Шабић се хвалио да је прошао проверу, а сада критикује

Предложеним изменама Закона о БИА предвиђено је да директор те агенције одлучује решењем о заснивању радног односа припадника БИА, али то не значи да је промењена процедура за пријем нових радника, нити у БИА неко може да буде запослен без претходне безбедносне провере, изјавио је председник скупштинског Одбора за контролу служби безбедности Игор Бечић.

Поводом полемике које су изазвале одредбе које се односе на запошљавање у БИА и овлашћења директора, као и примедби Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуба Шабића на решења којима се уређују безбедносне провере и начин одређивања тајности података и наводе да измене закона садрже решења супротна Уставу, Бечић је за Танјуг рекао да је исту безбедносну проверу прошао и Шабић и добио сертификат за пруступ тајним подацима означеним као државна тајна.

"Некоректно је и лицемерно од Шабића који је по тој истој процедури као и ја прошао безбедносну проверу и добио сертификат за приступ тајним подацима степена државна тајна и тиме се хвалио, да сада каже да му је та иста процедура неодгаварајућа за кандидата који конкурише за рад у БИА", каже Бечић.

Бечић наводи да се предложеним изменама утврђује да директор БИА одлучује решењем о заснивању радног односа, чиме је заправо дефинисан само правни акт којим се заснива радни однос и припадник БИА распоређује на одговарајуће радно место.

"То не значи да је промењена процедура за пријем нових радника, нити да нови припадник може да буде запослен без претходне безбедносне провере и ако не испуњава друге предвиђене услове. Овом одредом само се дефинише правни акт", објашњава Бечић.

Навео је да одредба о необавезности конкурса за запошљавање у БИА не значи и укидање конкурса, него да се Агенцији, због специфицности послова, оставља и оваква могућност, како би заштитила безбедносно осетљиве податке о упражњеним радним местима и профилима потребних кадрова.

Бечић каже да се предложеним изменама и допунама Закона о БИА по питању постојећег радно-правног статуса припадника Агенције само врши усклађивање са усвојеним новим Законом о полицији, који је већ ступио на снагу и Законом о систему плата запослених у јавном сектору, чија примена, за државне органе који посебним законом уређују плате и друга примања, предвиђена од 1. јануара 2018. године.

"Наиме, према одредбама важећег Закона о БИА прописано је да се на права, дужности и одговорности по основу радног односа, на припаднике Агенције примењују прописи који важе за раднике министарства надлежног за унутрашње послове, а који су прописани важећим Законом о полицији", рекао је Бечић

Међутим, истиче, нови Закон о полицији донео је и нови начин уређења у овој области када је реч о правима, дужности и одговорности по основу рада, а посебно у делу који се односи на заснивање радног односа, систем поделе радних места државних службеника, мерила за распоред радних места полицијских службеника, каријерно напредовање полицијских службеника, премештај, звања, оцењивање, плате и коефицијенти, те се самим тим појавила потреба да се донесу и измене и допуне Закона о БИА.

"Треба имати у виду да специфичност БИА проистиче из законских одредаба којима су утврђени задаци, послови и овлашћења БИА, те је неопходно изменама и допунама Закона о БИА, очувати организациону структуру, специфичност радног статуса и положај припадника Агенције, у циљу ефикасног, правилног и законитог функционисања и рада у оквиру јединственог система Агенције", закључио је Бечић.

Измене и допуне Закона о БИА упућене су у скупштинску процедуру 29. августа, а једна од новина је да ће убудуће акт о систематизацији радних места у Агенцији доносити директор уз претходну сагласност Владе Србије.

У предлогу измена тог закона наводи се да за попуњавање радних места у Агенцији није обавезан конкурс, а да о заснивању радног односа решењем одлучује директор.

Предлажено је да се измене и допуне Закона о БИА донесу по хитном
поступку, с обзиром да би, како се истиче, у противном била доведена у питање могућност БИА да делотворно заштити уставно уређење и безбедност Србије, што би, додаје се, могло да има штетне последице по грађане.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара