Brnabić: Važno što je pokrenuta debata o KiM

Predsednica Vlade Ana Brnabić smatra da je važno što je debata i dijalog oko pitanja Kosova pokrenut i da je to hrabar i odgovoran potez predsednika Vučića. Kaže da je spremno 10 ili 11 projekata koje će finansirati Vlada Srbije, a koji mogu da generišu privredni rast do kraja godine. Za fabriku šinskih vozila "Goša", premijerka navodi da je Vlada učinila više nego što je zakonski mogla.

"Mislim da je dijalog počeo. I ljudi koji kažu 'mi ne želimo da učestvujemo u takvom dijalogu' i to je stav koji označava dijalog. Ne mislim da je naročitio odgovoran, ali je stav", rekla je Brnabićeva novinarima u Beogradu.

Ona je dodala da je hrabro i odgovorno od predsednika Srbije što je pokrenuo internu debatu, oko tako važnog pitanja.

"Mislim da je dobro što je debata počela. Mi kao Srbija, i svi njeni građani, treba da znamo koji su naši nacionalni ciljevi", pojasnila je premijerka. 

Ana Brnabić kaže i da je spremno 10 ili 11 projekata koje će finansirati Vlada Srbije, a koji mogu da generišu privredni rast do kraja godine.

"To su projekti koji imaju sve dozvole, koji su bili planirani da počnu naredne godine, mogu da generišu privredni rast, te je odlučeno da njihova realizacija počne ove godine. Novca za to ima zbog suficita u budžetu", navela je Brnabićeva.

Premijerka objašnjava da svim ljudima koji su se prijavili za subvencije za kupovinu traktora daju te subvencije.

"Odmah može da krene realizacija projekata čišćenja kanala, odbrana od poplava, da krenemo brže u infrastrukturne projekte – železnica, putevi", rekla je Brnabićeva posle otvaranja naučnog skupa u Beogradu.

Kako kaže, Srbija je ove godine imala probleme sa vremenskim prilikama, jer je bila jaka zima i trpeo sektor proizvodnje električne energije, ali i sušno leto, te je trpela poljoprivreda, ali opet i sektor proizvodnje električne energije.

"Odlučili smo da pogledamo koje su to kratkoročne mere koje možemo da uradimo u ovom trenutku da povratimo privredni rast. Napravili smo spisak projekata koji će se uskoro naći na vladi", naglasila je ona.

Projekti su, dodaje, trenutno u Ministarstvu finansija koje treba da odredi kojom dinamikom treba da ide trošenje novca.

"Sa direktnim investiranjem u potrošnju treba da budemo oprezni, ali to je svakako nešto što će održivo da generiše rast", pojasnila je ona.

Naglašava da se razmišlja o stvarima koje mogu da se urade kako bi se generisao privredni rast naredne, ali i 2019. godine.

"Radimo na analizama kako možemo da smanjimo poreze na zarade, razgovaramo sa Socijalno-ekonomskim savetom oko povećanja minimalne cene rada, povećanja plata i penzija", zaključila je predsednica Vlade Srbije.

Bićemo nemilosrdni prema kompanijama koje ne poštuju rokove

Komentarišući kašnjenja na deonici Koridora 11 od Uba do Obrenovca koje radi kineska kompanija "Šandong", premijerka je rekla da će se konsultovati sa resornim ministarstvom, šta je najbolje za tu investiciju.

"Kada trošimo novac on mora što pre da donese neke rezultate, jer ako ne donosi rezultate donosi gubitke. Bićemo profesionalni i rekla bih nekada i nemilosrdni prema kompanijama koje su angažovane da rade, a ne rade dovoljno dobro svoj posao", kazala je Brnabićeva.

Upitana da li će eventualno raskidanje ugovora sa kineskom kompanijom narušiti odnose sa Kinom, ona je rekla da veruje da odnosi sa Kinom neće trpeti zbog toga.

"Kina je zemlja koja razume važnost da kada u nešto investirate to treba što pre da se završi. Verujem da će i oni apelovati na svoje kompanije da u Srbije rade najbolje posao. Ne verujem da će to imati negativnih uticaja na naše odnose sa Kinom", naglasila je ona.

Podsetila je da je u poslednje tri godine izgrađeno više kilometara puteva i autoputeva nego u poslednjih 20 godina zajedno i da je dobro što vlada kontroliše rad kompanija i dinamiku izgradnje puteva.

"I dalje se kasni sa radovima, ali se kasni mnogo manje", zaključila je ona.

Za "Gošu" smo uradili više nego što smo zakonski mogli

Vlada Srbije je za fabriku šinskih vozila "Goša" učinila više nego što je zakonski mogla kaže premijerka i dodaje da ne zna šta još može da uradi za tu privatnu kompaniju.

Ona je pojasnila da je "Goša" privatna fabrika, da je privatizovana 2007. godine i da je 2012. godine prestala svaka obaveza vlade na nadzor i kontrolu.

"Mi smo i pored toga u mandatu prethodne vlade, na inicijativu premijera Aleksandra Vučića, doneli zaključak o isplatili 60.000 dinara pomoći svakom radniku. Iz budžeta smo izdvojili 6, 5 miliona dinara da im se overe zdravstvene knjižice do 30. septembra ove godine", pojasnila je Brnabićeva.

Kako kaže vlada je zamolila predstavnike "Hestila" iz Smedereva da vide kakvu saradnju mogu da naprave sa "Gošom", ponuđeni su drugi poslovi radnicima "Goše" i u Topoli i u SDPR-u.

"Ne znam šta više kao vlada možemo da uradimo za privatnu kompaniju", rekla je Brnabićeva i dodala da se mora podvući crta, jer i druge privatne firme koje imaju probleme mogu da traže da država njihovim radnicima uplati zdravstveno osiguranje.

"I gde kao vlada povlačimo granicu. Goša vladi duguje više od 500 miliona dinara za porez i doprinose. Reprogramiraćemo dugove kako bi radnici mogli da se podmire i kako bi fabrika Goša mogla da pokrene nove poslove i nastavi da radi. Znate koliko firmi bi takav reprogram duga prema državi pomoghao da opstanu", naglasila je premijerka.

Ona kaže da su spremni da razgovaraju, ali kao i sa svakom drugom privatnom firmom.

broj komentara 7 pošalji komentar
(nedelja, 20. avg 2017, 17:29) - Nekad nezamislivo,ali... [neregistrovani]

Političari trče poslednji krug!

Vremena se menjaju!

(nedelja, 20. avg 2017, 13:18) - Cedomir Radovic [neregistrovani]

Komentar na izjavu A.Brnabic

Jedino razumno resenje je razgranicenje.

(nedelja, 20. avg 2017, 13:18) - anonymous [neregistrovani]

Dijalog

Nije bitno pokretanje dijaloga, to je davno trebalo uciniti. Problem je kakvi ce biti rezultati dijaloga. Albanci imaju davno neki usaglasen odnos o nekim pitanjima o kojima se ne raspravlja (kao sto je tzv. nezavisnost tzv. Kosovo). Mi nikada nismo imali usaglasenost oko bilo cega, pa ni oko KiM. Tako da kod nas dijalog nece uspeti, ako se ne dozovemo pameti. A to pre sveg znaci da neki treba da shvate da nisu jedini, nisu najpametniji i da treba uvazavati i misljenje drugih. Tek tada cemo doci do nekog zajednickog misljenja. Ovako, jedan prica i misli, ostali prate, pa makar svi u provaliju popadali.

(nedelja, 20. avg 2017, 12:48) - anonymous [neregistrovani]

...

Једини ко је дао до сада најсмисленији и најодговнији предлог је Оливер Ивановић и на разочарење власти, тај предлог је веома позитивно дочекан од најширег слоја грађана. И зато се власт онако цинично понела према његовом предлогу. Јер су изгубили право на "интелектуалну својину" и види се да "најпаметнији" ипак није најпаметнији.

(nedelja, 20. avg 2017, 12:29) - DAVOR [neregistrovani]

Premijerka birokrata...

Premijerka je uspesno pretrcala i preko ovog politickog minskog polja tako sto nas je obavestila da je dijalog kao takav uvek koristan. Ovakav stav o vaznom pitanju je dozvoljen obicnom gradjaninu koga su anketirali u prolazu na ulici, a ne najvaznijoj politickoj licnosti u nasoj zemlji po Ustavu Srbije.

(nedelja, 20. avg 2017, 12:15) - anonymous [neregistrovani]

Molim Vas,

da govorite o stvarima koje su stvarno u fazi realizacije, a ne o stvarima koje nisu ni na vidiku.

(nedelja, 20. avg 2017, 11:55) - anonymous [neregistrovani]

dijalog

Ako "pokrenut" znaci to sto predsednik i ministar inostranih poslova vode monologe o KiM, onda je stvarno pokrenut.