Srbija uputila Hrvatskoj notu zbog novih taksa, Brnabićeva se nada rešenju

Srbija će još jednom pokazati da je konstruktivna i tolerantna, ali neće ignorisati hrvatske nove mere za srpske proizvode i uspeće da zaštiti naše proizvođače i izvoznike, poručila je premijerka Srbije Ana Brnabić. Navela je da je razgovarala sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i da ga je zamolila da se u narednim danima krene u rešavanje tog problema na bilateralnom nivou.

Ana Brnabić je za RTS rekla da je u Podgorici sa Plenkovićem imala duži sastanak i da joj se čini da on nije imao sve informacije jer je nove mere donelo Ministarstvo poljoprivede RH, a ne Vlada.

Navela je da je zamolila Plenkovića da u najkraćem roku hrvatski ministar poljoprivrede stupi u kontakt sa srpskim kolegom Branislavom Nedimovićem ili ministrom trgovine Rasimom Ljajićem. 

"Da u narednim danima krenemo da razgovaramo o rešavanju tog problema, koji je problematičan i sa strane SSP-a", rekla je Brnabićeva.

Poručila je da se nada da će se to rešiti na bilateralnom nivou i da neće morati da se meša Evropska komisija. Međutim, ako se problem ne reši, reagovaće EK, kaže premijerka Srbije.  

Prethodno je Brnabićeva navela da je pre mesec dana u Trstu tema bila infrastrukturno povezivanje i ekonomska saradnja.

"Napravili smo regionalnu privrednu komoru, postoji toliko mnogo stvari u kojima sarađujemo i u kojima smo sarađivali", podsetila je Brnabićeva.

Predsednica Vlade je konstatovala da je Srbija mnogo puta pokazala da je i tolerantna i fleksibilna i konstruktivna, ali da joj se čini da svake godine, otprilike u vreme proslave oružane akcije "Oluja" u Hrvatskoj, iz te zemlje stižu negativni signali.

"Ovo je jasno kršenje SSP-a. Mi smo kao Vlada uputili notu hrvatskoj vladi, odnosno ministarstvima poljoprivrede i trgovine, kao i Evropskoj komisiji. Razgovaramo i sa ostalim zemljama na koje se ovo odnosi, kako bismo imali zajednički nastup prema ovom pitanju", rekla je Brnabićeva.

Dodala je da, kada neko poput Hrvatske povuče potez, onda ne može da se govori o ekonomskoj integraciji i saradnji.

To nisu stvari koje treba da se dešavaju u regionu, rekla je Brnabićeva.

"Srbija će pokazati još jednom da je konstruktivna i tolerantna, ali nećemo ovo ignorisati i uspećemo da zaštitimo i naše proizvođače i izvoznike", poručila je Brnabićeva.

Uskoro mere za podsticaj rasta BDP-a

Govoreći o podacima o rastu ekonomije, premijerka Brnabić kaže da je rast sporiji nego što je bilo predviđeno.

Keže da je najviše pogođena energetika odnosno proizvodnja električne energije i poljoprivreda.

U ovom trenutku deluje kao da će rast BDP-a biti 2,5 odsto, kaže Brnabićeva i dodaje da Vlada svakodnevno radi na tom pitanju, kao i da je na jučerašnjoj sednici Vlade to bila glavna tema.

"Razgovarali smo o ovome. U narednih deset dana do dve nedelje Vlada Republike Srbije će izaći sa merama koje mogu povoljno da utiču i na rast BDP-a", najavljuje Brnabićeva.

"Dijalog Srbije i SAD ide dobro" 

Brnabićeva se u Podgorici sastala sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom. Poručila je da dijalog Srbije i SAD ide dobro i podsetila da je to bio Pensov drugi sastanak sa srpskim državnim vrhom za kratko vreme. Dodala je i da je raniji sastanak sa Vučićem ocenjen veoma dobro.  

"Pričali smo pre svega o odnosu Srbije i NATO-a, on je dobar. Najvažnije je da NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije, a da Srbija poštuje odluke zemalja u regionu koje žele da postanu deo NATO-a", navela je premijerka.

Istakla je da je Srbija vojno neutralna.

Navela je i da se sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i albanskim premijerom Edijem Ramom pozdravila u prolazu.  

"Srbija lider na Balkanu u mirovnim misijama"

Premijerka Ana Brnabić navela je prethodno da će Srbija na Samitu američko-jadranske povelje u Podgorici, ponovo istaći svoju opredeljenost za vojnu neutralnost i ukazati na činjenicu da je, i pored toga, jedan od lidera na Balkanu kada je reč o učešću u mirovnim misijama.

"Srbija je sedma zemlja u Evropi i 45. na svetu po učešću u mirovnim misijama. I tu se vidi naša ozbiljnost i posvećenost mirovnim procesima u okviru Ujedinjenih nacija i Evropske unije", izjavila je Brnabićeva odgovarajući na pitanja novinara.

Dodala je da će na Samitu razgovarati i o migrantskoj krizi tokom koje je kroz Srbiju prošlo, kako je rekla, više od milion migranata.

"I tu se Srbija pokazala kao jedan od lidera i najotvorenija zemlja našeg regiona i EU kada je reč o pomoći tim ljudima, a da ne zatvori svoje granice", rekla je Brnabićeva.

Predsednica Vlade je naglasila da je Srbija uspela i da, zajedničkim akcijama Ministarstva unutrašnjih poslova i Vojske Srbije, zaštiti građane naše zemlje.

"Sprečili smo oko 22.000 ilegalnih migranata da uđu u Srbiju. Uspeli smo da zaštitimo našu zemlju i ponašali smo se odgovorno", poručila je Brnabićeva.

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво