Vučić u Rimu: Još snažnija podrška Srbiji na putu ka EU

Podrška Italije evropskom putu Srbije, unapređivanje ekonomske saradnje i dolazak novih investicija sa Apeninskog poluostrva – neke su od tema današnjih razgovora srpske delegacije sa italijanskim državnim vrhom, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon tih razgovora očekuje još snažniju podršku Italije našoj zemlji.

Vučić je posle razgovora sa italijanskim predsednikom i premijerom, Serđom Matarelom i Paolom Đentilonijem, novinarima preneo da su razgovori bili veoma korektni, a da je srpskoj delegaciji ukazano veliko poštovanje.

"Naši razgovori su se suštinski odnosili na italijansku podršku evropskom putu Srbije, koja će, čini mi se, biti još snažnija. Italija smatra da bez Srbije, kao člana Evropske unije, EU nije potpuna", rekao je Vučić.

Dodao je da je zamolio italijanske sagovornike i prijatelje da razumeju da je Srbiji potrebna snažna stimulacija za njene građane, odnosno za nastavak sprovođenja reformi, da to želimo da uradimo i da nam je potrebna još veća podrška svih prijateljskih zemalja EU.

Predsednik je naveo i da je bilo reči o bilateralnim odnosima Srbije i Italije, koje je ocenio kao veoma dobre.

"Italija je druga zemlja po nivou trgovinske razmene za Srbiju, na oko 3,7 milijardi evra. Imamo i dobrih prvih pet meseci, od oko milijardu i šeststo pedeset miliona evra, pri čemu je naš izvoz 100 miliona evra veći od uvoza", rekao je Vučić.

Konstatujući da je Italija, posle Nemačke, najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srbije, jer, kako je rekao, ima ogroman uticaj na ekonomska kretanja i rast BDP-a u našoj zemlji, Vučić je podvukao da je razgovor vođen i u vezi sa dolaskom novih investitora.

"Otvaraju se mogućnosti za dolazak velikog broja malih i srednjih preduzeća, koja bi zapošljavala između 30 i 60-70 ljudi. Preduzeća, posebno iz centralne i južne Italije, vide svoju budućnost i mogući prosperitet dolaskom na teritoriju Srbije i pravljenjem većeg profita iz rada, što je i za nas veoma dobro", rekao je Vučić.

Sa italijanskim kolegama, predsednik Srbije razgovarao je i o njihovoj podršci našoj borbi protiv korupcije.

"Znate da njihova i naša agencija za borbu protiv korupcije sarađuju. Imamo tvining projekte, u koje je uloženo dva miliona evra. Imamo mnogo drugih projekata. Čak smo dobili i kopiju softvera za prikupljanje podataka o mafijaškim udruženjima i kriminalnim organizacijama", rekao je Vučić.

Unutrašnji dijalog važan, bićemo objektivniji o KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se dogovor u vezi sa KiM može postići samo ako su obe strane nezadovoljne ili obe bar malo zadovoljne, a da je "unutrašnji dijalog" izuzetno značajan, jer ćemo nakon njega, ocenjuje, biti mnogo objektivniji i odgovorniji o pitanju Kosova i Metohije, bilo dogovora ili ne.

O eventualnoj podeli Kosova i Metohiji, kao jednoj od opcija koja bi mogla da proizađe iz šireg društvenog dijaloga, koji je inicirao, Vučić nije želeo da govori: "Iz svakog odgovora na takvo pitanje bi se izvuklo ne znam šta, pa onda spekulacijama nikad kraja."

Dve stvari su, kaže, veoma važne: "Prvo, mislim da ćemo teško doći do tog rešenja (za Kosovo i Metohiju), veoma teško. Šanse su male. Ali, iako su male, vredi da pokušamo, jer ako ne bismo pokušali, znači da ne bismo bili zainteresovani za budućnost naše dece."

Rešenje je moguće, ističe, samo dogovorom Srba i Albanaca, a da bi se postigao dogovor nemoguće je da jedni budu zadovoljni, a drugi nezadovoljni.

"Moguće je samo ako su i jedni i drugi nezadovoljni ili i jedni i drugi bar pomalo zadovoljni", dodao je.

S druge strane, smatra predsednik Srbije, unutrašnji dijalog je od izuzetnog značaja za našu zemlju.

"Postigli mi neki dogovor ili ne, mi ćemo razbistriti svoje misli, biti mnogo objektivniji i u budućnosti ozbiljniji i odgovorniji kada je reč o KiM", uveren je predsednik.

"Niko to bolje ne zna", dodao je, "od Srba koji tamo žive".

Oni to, ističe, najbolje osećaju, što pokazuju na svim izborima i traže odgovornost, a ne prazno junačenje...

"Ali, isto tako kao što ne traže prazno junačenje, tako ne traže ni kukavičluk koji bi bio – evo vam sve na tacni, pa smo mi sa vama završili", rekao je predsednik.

Vučić je ukazao da nam je potreban sveobuhvatan, ozbiljan pristup, ozbiljan razgovor sa Albancima, ako hoće.

"Ako neće, onda ništa i opet ništa i ne bi bilo prvi put da je ništa", rekao je Vučić i ukazao da to traje duže od 140 godina.

Kako je rekao, ako možemo to da rešimo, u redu, a ako ne – "bar su neki od nas pokušali, za razliku od nekih drugih koji su razmišljali koliko para da stave u svoje džepove, a da nikada ništa ne reše ni na koji način".

On je rekao i da najviše vole da se sukobljavaju i kritikuju oni kojima ne pada na pamet da ratuju, "ali bi voleli da neki drugi ratuju".

Vučić je poručio da će kao predsednik Srbije i vrhovni komandant učiniti sve da naše oružane snage budu sposobne da odgovore svakom izazovu, nadajući se da neće nikada biti potrebe za takvim njihovim angažmanom.

Na pitanje novinara kako komentariše kritike Slobodana Samardžića, koji je u vreme Koštuničine vlade bio zadužen za KiM, Vučić je rekao da je Samardžić "radio nešto drugo" a da on gleda kako da reši to pitanje koje je bitno za budućnost i kako da ga reši u najboljem interesu Srbije i njenih građana, a ne kako da zaradi na KiM kako su radili neki pre njega.

"Oni neka zarađuju novac na KiM, a ja ću da 'zarađujem' za politiku budućnosti i politiku koja donosi spas srpskom narodu i na KiM i srpskom narodu u celini", rekao je predsednik Srbije.

Vučić: Ne treba istraga, daću medijima sve podatke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će novinarskim udruženjima, koja od tužilaštva traže istragu protiv njega zbog izjave da su neka od njih dobijala novac za kampanju zbog rušenja u Savamali, dostaviti sve podatke o tome, te nije potrebno da "vode istragu".

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da medijska udruženja ne primaju novac direktno za Savamalu, nego da primaju novac "tobož za nešto drugo, a pišu o Savamali".

"To je opšte poznato i to nije nikakva tajna. Ne moraju da vode nikakvu istragu, dostaviću im ja sve podatke koje mogu da objave", rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da niko neće da napiše da novac primaju da bi vodili kampanju povodom Savamale, već to predstavljaju kao istraživačko novinarstvo.

"Istraživačko novinarstvo su im bile i one laži za Zapadnu Tamnavu, što im je demantovala čak i Svetska banka, pa su za te laži dobili čak i nagradu od Evropske unije. I tih primera imate, ne jedan, već milion, i to nije nikakva tajna. Imate podatke kojim se oni svi hvale", rekao je Vučić.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво