Вучић са државним врхом Италије – сјајни односи две земље

Председник Србије Александар Вучић сусрео се у одвојеним састанцима са председником Италије Серђом Матарелом и премијером Паолом Ђентилонијем. Вучић је током посете Риму рекао да се нада да ће још више италијанских инвеститора доћи у Србију. Председник Матарела је истакао да Италија жели да се Србија што прикључи Европској унији а премијер Ђентилони наводи да две земље имају добре економске и политичке односе.

Вучић је у председничкој палати дочекан уз највише државничке почасти, уз војску и химну. Након интонирања химне две земље, председник Србије и његов италијански колега, заједно са делегацијама, а у италијанској је био и шеф дипломатије Анђелино Алфано, раговарали су о билатералним односима две земље, ситуацији у региону, као и подршци коју Италија пружа Србији на европском путу.

Председник Матарела честитао је председнику Вучићу ступање на нову дужност и истакао да његова посета Италији потврђује велико пријатељство две земље.

"Србија може да буде успешна земља на европском путу, али уме да чува и своје традиционалне односе", истакао је председник Вучић и захвалио на подршци Италије европском путу Србије.

Председник Матарела истакао је да све веће присуство италијанских предузетника у Србији потврђује развој добрих односа две земље и нагласио да је до сада много урађено на пољу борбе против тероризма и сузбијања корупције, заједничким пројектима две земље.

"Италија жели да се Србија што пре придружи Европској унији и то је један од основних елемената наше спољне политике. Србија је земља лидер по питању стaбилности региона и зато је ваш улазак у ЕУ веома битан", закључио је Матарела.

Након радног састанка, председник Матарела, на чији позив у Италији борави Вучић, за свог госта приредио је ручак.

Претходно је Вучића у палати "Киђи" дочекао и премијер Паоло Ђентилони са којим је разговарао о билатералним односима две земље, ситуацији у региону, као и подршци коју Италија пружа Србији на европском путу.

"Нема потребе за потврдом чињенице да су наше две земље добри пријатељи, са сјајним економским и политичким односима. Тај однос треба искористити и за побољшање стања у региону", истакао је италијански премијер, саопштила је прес-служба председника Србије.

Председник Вучић нагласио је да је Италија један од најбољих трговинских партнера Србије и изразио наду да ће још више италијанских инвеститора доћи у Србију, као и да ће број италијaнских туриста бити повећан. Он је захвалио на пуној подршци Италије европском путу Србије, као и на ангажовању италијанске владе у организацији Самита земаља Западног Балкана у оквиру Берлинског процеса, који је одржан пре две недеље у Трсту.

Вучић је обавестио премијера Ђентилонија о економским реформама које је српска влада предузела у последње две године.

Двојица саговорника разговарали су и о наставку дијалога са Приштином, односима у региону и начину за убрзање процеса интеграција региона Западног Балкана у ЕУ.

Премијер Ђентилони изразио је наду да ће ускоро бити одржана и седница две владе.

Посета Италији последња је у низу састанака које је Вучић, од ступања на место председника Србије, организовао са светским, европским и регионалним лидерима како би остварио амбициозну агенду политичког и економског напретка земље и убрзања пута Србије ка чланству у ЕУ.

Економски односи једна су од главних тема разговора Вучића са италијанским званичницима, имајући у виду да је Италија прворазредни привредни партнер Србије.

Према подацима НБС, Италија је на листи највећих инвеститора у Србију, а како је навео недавно амбасадор Италије у Србији Ђузепе Манцо, присутно је, у нашој земљи, више од 600 италијанских фирми које запошљавају више од 26.000 радника.

Робна размена, према подацима Републичког завода за статистику, у последњих десет година више је него удвостручена, порасла је са 1,609 милијарди евра у 2006. години на 3,746 милијарди у 2016. години.

Српски извоз повећан је 2,6 пута, са 736,1 милион у 2006. години на 1,954 милијарде евра у прошлој години.

Преломна година у размени две земље била је 2013, када је, захваљујући извозу "Фијатових" аутомобила, укупна робна размена повећана за више од 50, а српски извоз за више од 90 одсто.

Од тада Србија у робној размени са Италијом бележи суфицит, који је прошле године износио 162 милиона евра.

По укупној спољнотрговинској размени, Италија је други спољнотрговински партнер, после Немачке, и друга земља из које највише увозимо.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво