Vulin i Hauard: Stabilna Srbija ključ napretka regiona

Ministar odbrane Aleksandar Vulin poručio je na sastanku sa komandantom Komande združenih snaga NATO u Napulju admiralom Mišel Hauard da Srbija ostaje dosledna vojnoj neutralnosti, ali i da je opredeljena za dalje jačanje saradnje sa NATO, pre svega kroz realizaciju aktivnosti programa Partnerstvo za mir.

"Jačanje sposobnosti naše vojske je prioritet Ministarstva odbrane, a vežbe sa partnerima iz NATO, svakako, tome doprinose, kao uostalom i vežbe sa partnerima koje nisu članice tog vojnog saveza. Na taj način gradimo kapacitete za učešće u mirovnim operacijama Evropske unije i Ujedinjenih nacija i postajemo kredibilan partner za doprinos regionalnoj i globalnoj bezbednosti, što je u skladu sa jasnim spoljnopolitičkim prioritetima Srbije kao što je članstvo u Evropskoj uniji", rekao je ministar odbrane na sastanku u Beogradu.

Vulin je naglasio da je Srbija iskreno posvećena očuvanju regionalne stabilnosti i da u potpunosti poštuje i uvažava evroaltantska opredeljenja svojih suseda, kao što očekuje da susedi poštuju put koji je naša zemlja izabrala, saopštilo je resorno ministarstvo.

"Nismo spremni da budemo deo bilo kog vojnog saveza i čvrsto smo opredeljeni za politiku vojne neutralnosti. S druge strane, Vojska Srbije aktivno učestvuje u vežbama sa zemljama članicama NATO koje nas okružuju. To vidimo kao priliku za jačanje poverenja među državama regiona, što je ključno za njegovu stabilnost", rekao je ministar odbrane.

Istakao da je, s obzirom na značaj i zonu odgovornosti Komande NATO u Napulju, otvoren i iskren dijalog i održavanje redovnih kontakata na najvišem nivou preduslov za unapređenje i jačanje partnerske saradnje. Prema njegovim rečima, naročito pozitivan vid saradnje ostvaruju Vojska Srbije i KFOR.

"KFOR je trenutno najodgovorniji činilac za održavanje mira i bezbednosti na teritoriji Kosova i Metohije i zbog toga je od ključnog značaja da snage KFOR-a ostanu na KiM onoliko dugo koliko je potrebno", rekao je Vulin.

Naglasio je stav Srbije da najavljena transformacija tzv. Kosovskih snaga bezbednosti u tzv. Oružane snage Kosova predstavlja grubo kršenje Rezolucije SB UN 1244 i zasigurno ne doprinosi uspostavlvanju trajnog mira i bezbednosti u regionu.

"Politički dogovori moraju se poštovati i ne mogu se menjati", poručio je ministar Vulin.

Admiral Mišel Hauard saglasila se da je stabilnost regiona ključ za njegov sveukupan napredak, a posebno za odnose Srbije sa njenim susedima i učlanjenje u Evropsku uniju.

Istakla je dobru komunikaciju Vojske Srbije sa KFOR-om i odličnu saradnju na operativno - tehničkom planu, što je potvrđeno kroz redovne sastanke načelnika Generalštaba Vojske Srbije i komandanta KFOR, kao i veliki broj zajedničkih aktivnosti.

Komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju potvrdila je značaj stalnog političkog dijaloga i razmene informacija, naročito kada je reč o bezbednosnim izazovima kao što su terorizam, organizovani kriminal ili migratorna kriza, sa kojom se suočava region zapadnog Balkana, ali i cela Evropa.

Ministar Vulin izjavio je saučešće admiralu Hauard povodom tragične pogibije 16 pripadnika Marinskog korpusa u padu vojnog transportnog aviona u državi Misisipi i preneo lične pozdrave vrhovnog komandanta i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво