Novo zasedanje u ponedeljak

Poslanici Skupštine Srbije izabrali su za sekretara parlamenta socijalistu Veljka Odalovića, predsednika Komisije za nestala lica. Dosadašnji sekretar Tamara Stojčević najverovatnije će biti generalni sekretar Vlade, saznaje RTS.Novo zasedanje zakazano za ponedeljak.

Izborom sekretara, završeno je konstituisanje parlamenta.

Većinom glasova i bez rasprave izabrani su članovi 30 skupštinskih odbora, u čiji sastav ulaze sve poslaničke grupe srazmerno snazi u parlamentu.

Do sada su konstituisana tri odbora.

Predsednik Administrativnog odbora je Tomislav Nikolić iz SRS-a, a zamenik Nenad Konstantinović iz DS-a. Njegov stranački kolega Vlatko Ratković predsednik je Zakonodavnog odbora, a zamenjuje ga radikalka Gordana Pop-Lazić. Odborom za pravosuđe predsedava demokrata Boško Ristić.

Ostali odbori trebalo bi da se konstituišu narednih dana, a prema dogovoru poslaničkih grupa 14 od njih 30 vodiće predstavnici opozicije.

Konstitutivna sednica Skupštine juče je prekinuta jer su tokom dana stigle najave za formiranje novih poslaničkih grupa, zbog čega se menja i  struktura skupštinskih odbora.

"Stručne službe ponovo treba da pripreme predlog i da se potom na sastanku šefova poslaničkih grupa dogovorimo o valjanosti tih predloga", rekla je juče predsednica Skupštine.

Đukić-Dejanović je podsetila da se iz zajedničkog kluba "Za evropsku Srbiju" odvojila stranka G17 plus i da je bilo najava da će biti još odvajanja, kako u poslaničkom klubu ZES, tako i u drugim koalicijama.

U četvrtak je bez rasprave izabrano šest potpredsednika, od kojih je četvoro iz redova opozicije i dvoje iz vladajuće većine.

Za potpredsednike su izabrani Gordana Čomić iz Demokratske stranke, Nikola Novaković iz G17 plus, Nataša Jovanović i Božidar Delić iz Srpske radikalne stranke, Radojko Obradović iz Demokratske stranke Srbije i Judita Popović iz Liberalno demokratske partije.

Sednica Skupštine Srbije u ponedeljak u podne

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović sazvala je za ponedeljak, 30. jun, vanrednu sednicu srpskog parlamenta, na čijem dnevnom redu će biti zakoni o vladi i o ministarstvima.

Sednica novoformiranog parlamenta zakazana je za 12 sati, a poslanici će, kako je saopšteno iz Skupštine Srbije, raspravljati o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o Vladi Srbije i Predlogu zakona o ministarstvima.

U saopštenju je precizirano da je sednica sazvana na zahtev 122 poslanika.

Predlog zakona o ministarstvima upućen skupštini

Poslanici vladajuće koalicije uputili su večeras u skupštinsku proceduru Predlog zakona o ministarstvima i Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o vladi.

Izmenama zakona o vladi prvi potpredsednik vlade biće zamenik predsednika vlade, a uvodi se i institut zlatog glasa kojim premijer dobija pravo da odluči u slučaju nemogućnosti donošenja odluke, saznaje agencija Beta.

Vlada će imati četiri potpredsednika od kojih će trojica biti i ministri.

Predlog zakona o ministarstvima predviđa da nova vlada ima 24 ministarstva, od kojih su nova ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, ministarstvo za ljudska i manjinska prava i ministarstvo za Nacionalni investicioni plan.

Nova vlada će imati i ministarstvo bez portfelja, a kako Beta saznaje, mandatar Mirko Cvetković će na to mesto predložiti poslanika Bošnjačke liste Bajrama Omeragića.

Prema Predlogu zakona o ministarstvima, nova vlada će imati ministarstva spoljnih poslova, odbrane, unutrašnjih poslova,finansija, pravde, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrde, ekonomijei regionalnog razvoja, rudarstva i energetike, infrastrukture,državne uprave i lokalne samouprave, trgovine i usluga, nauke i tehnološkog razvoja, prosvete, omladine i sporta, i zdravlja.

Nova vlada imaće i ministarstva telekomunikacija i informatičkog društva, rada i socijalne politike, životne sredine i prostornog planiranja, kulture, za NIP, za Kosovo i Metohiju, vera, dijaspore i ljudskih i manjinskih prava.

Povezane vesti:

Sednica Skupštine Srbije

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво