Reagovanja na ekspoze Ane Brnabić

Partije i poslanici izrazili su svoje reakcije na ekspoze koji je pred parlamentom iznela mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić.

Na posebnoj sednici Skupštine Srbije, mandatarka Ana Brnabić izložila je ekspoze i predstavila sastav budućeg kabinet. 

Poslanik SNS-a Vladimir Đukanović ocenio je da je ekspoze Brnabićeve patriotski i dodao da od opozicije nije čuo nijednu ozbiljnu primedbu.

Đukanović je novinarima u parlamentu rekao da je od opozicije jedino čuo negodovanje zbog kadrovskih rešenja i ocene da se neko namirivao, jer su, kako kaže, valjda krenuli od sebe i od toga kako su oni nekad pravili vlade.

Gradonačelnik Novog Sada i potpredsednik SNS-a Miloš Vučević izjavio je da je izborom Ane Brnabić doneta najbolja moguća odluka i da je predsednik Aleksandar Vučić predložio najboljeg kandidata za predsednika vlade.  

Zamenik šefa poslaničke grupe SNS-a Vladimir Orlić kaže da ta partija podržava program rada vlade koju će voditi Ana Brnabić, kao i njen sastav. 

Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević kaže da ta partija podržava ekspoze mandatarke Ane Brnabić i sastav nove vlade, navodeći da će rast, refmorme i razvoj biti ključne reči u radu buduće vlade.

Milićević je novinarima u parlamentu rekao da je za poslanički klub SPS najvažnije da je ekspoze jasna potvrda odlučnosti i opredljenosti za politiku kontinuiteta i političku stabilnost. 

S druge strane, poslanici DSS-a naveli su da će glasati protiv izbora nove vlade, a poslanik te stranke Dejan Šulkić kaže da je zabrinjavajuće to što će nova vlada biti vlada kontinuiteta.

Šulkić je novinarima u parlamentu rekao da Ani Brnabić nedostaje politički autoritet da vodi Vladu, a kritikovao je i sastav nove vlade, za koju kaže da je ista kao i prethodna.

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković izjavio je da poslanici te stranke neće glasati za izbor Ane Brnabić za novog premijera, navodeći da je poslanike te stranke sastavila porodica i tradicionalne vrednosti.

"Nemam ništa protiv jedne dame i onih drugučije seksualne orijentacija, ali za ovakvu funkciju mora da postoji određena biografija. Ako sam nekog uvredio, neka mi oprosti. To što se u paketu glasa o ministrima, izvinjavamo se, ali mora da se poštuje stav jedne partije. To je demokratija i ono što je život za nas iz JS", rekao je Marković.

Šef poslaničke grupe DS-a Goran Ćirić izjavio je da poslanici te stranke, takođe, ne mogu da podrže izbor Ane Brnabić.

Primetio je i da kao ministarka državne uprave i lokalne samouprave nije pokazala dovoljno hrabrosti.

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović izjavio je da je ključna slabost nove vlade insistiranje na kontinuitetu, navodeći da Brnabićeva kao permijerka nema pravo da okrene glavu pred pitanjima koja traže odgovore, čak i ako nije u stanju da te odgovore i politiku realizuje.

Što se tiče članova nove vlade, Jovanović je rekao da je kadrovska kombinatorika "fantastična, sjajna".

Šefica poslaničke grupe Nova Srbija – Pokret za spas Srbije Sanda Rašković Ivić smatra da je glas za novu vladu – glas za uništenje Srbije.

Rašković Ivićeva je novinarima u parlamentu rekla da je ta poslanička grupa odslušala ekpoze Ane Brnabić i ocenila da je on lišen svake vizije i da ne govori o situaciji u zemlji.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović izjavio je da izbor Ane Brnabić za premijera vidi kao ostvarenje ideje Tonija Blera, specijalnog savetnika Aleksandra Vučića, da ona bude koordinator svih ministarstava.

Poslanička grupa SDS-NPS neće podržati izbor nove vlade, rekao je šef poslaničke grupe Marko Đurišić i objasnio da je glavni razlog taj što je reč o vladi kontinuiteta.

"Ne postoji nijedan ministar koji nije tu u odnosu na prethodnu vladu, a postoje tri ministra koja nam apsolutno ne ulivaju poverenje da mogu da se bore za vrednosti za koje se mi zalažemo" rekao je Đurišić.

Predsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) Miroslav Aleksić kaže da građani za pet godina četvrti put slušaju ekspoze i da se za to vreme promenilo više od 40 različitih ministara.

Predsednik LSV-a Nenad Čanak kaže da ta partija neće glasati za Anu Brnabić, jer ona u svom ekspozeu nije pomenula Vojvodinu. 

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво