Оштра расправа у Скупштини о избору Владе

На посебној седници Скупштине Србије, мандатарка за састав нове Владе Србије Ана Брнабић изложила експозе и представила састав будућег кабинета. Посланици расправљали о избору Владе. Док власт поздравља политику континуитета потврђену у експозеу, опозиција критикује да је то списак лепих жеља. У парламенту пале тешке речи и изречене опомене. Сутра наставак расправе.

20.00 – Завршена данашња расправа о избору нове владе, након што су овлашћени представници посланичких група дали своје мишљење о тој теми. Сутра наставак рада. 

19.00 – Ана Брнабић је изнела податак да је у последњем кварталу 2016. године незапослености била 13 одсто, што је најмања стопа у последњих 20 година. 

17.45 – Бошку Обрадовићу, шефу посланичке групе Двери, изречене две опомене због вређања мандатарке и појединих функционера. 

14.45 – Полемика Војислава Шешеља из СРС-а и Ане Брнабић о томе ко одлучује о министрима. 

13.10 – Настављена седница Скупштине.

12.07 – Председница парламента одредила паузу од 60 минута.

12.05 – Речима "Живела Србија", Ана Брнабић завршила представљање експозеа у Скупштини Србије.  

10.47 – Мандатарка Ана Брнабић почела представљање експозеа.

10.40 – Седница каснила јер је министру Александру Антићу позлило. 

10.36 – Председница Скупштине Маја Гојковић отворила посебну седницу парламента, на којој ће мандатарка Ана Брнабић представити експозе и састав кабинета. 

10.10 – Чланови будуће владе стигли су у Скупштину, где се очекује почетак расправе о избору новог кабинета Ане Брнабић.   

У Скупштини Србије се расправљало о избору Владе Србије. Седници су присуствовали и кандидати за чланове Владе које је мандатарка Ана Брнабић предложила. Посланици ће сутра наставити расправу о саставу кабинета. 

Раст, реформе и развој биће кључне речи у раду будуће владе, уверена је владајућа већина и зато пружа подршку.

"Ова влада има политички легитимитет и огромно поверење грађана Србије", рекао је Ђорђе Милићевић из СПС-а.

Иако хвали кандидате за министре и обећава подршку законима, Јединствена Србија неће гласати "за", због породичних вредности.

"Извињавамо се министрима, против Ане немамо ништа лично, али мора де се поштује став, то је демократија једне партије, и оно што се зове живот за нас из Јединствене Србије", рекао је у парламенту Драган Марковић. 

Опозиција критикује мандатарку да нема политички легитимитет. Спекулишу и да су будуће министре предлагале светске силе.

"На дан кад је Вучић обелоданио ко ће бити мандатар, "Блиц" објављује – Ана Брнабић мора бити премијер. То је гласило Шпрингерово, што значи да води антисрпску политику и ради у дослуху са Немачком обавештајном службом", каже Војислав Шешељ из СРС-а.

"О Влади Републике Србије, мандатару или предлогу за мандатара и о министрима не одлучује ни амерички амбасадор, ниједан други амбасадор, а свакако не одлучују медији", рекла је Брнабићева. 

Лидер СРС-а критиковао је што се мандат за састав нове владе поверава нестраначкој личности, наводећи да је то "неприродно стање" које, каже, не одговара парламентарним демократијама. 

Његови наводи о СНС-а и наводном сукобу интереса мандатарке, јер је фирма у којој је њен рођени брат један од директора ангажована у пословима за Владу, изазвали су реаговање мандатарке Ане Брнабић, као и шефа посланичке групе СНС-а Александра Мартиновића. 

Шешељ је упитао како може неко бити министар ако није члан политичке партије, и навео да је СНС предала извршну власт Влади од 22 члана међу којима је само седам њихових.

СНС има пуно поверење у мандатарку Ану Брнабић и кандидате за министре у новој влади, рекао је шеф посланичке групе Александар Мартиновић закључивши: "СНС ће имати свог председника Владе, који ће се звати Ана Брнабић."

Шешељ је навео да је данас, када је видео америчког амбасадора Кајла Скота, помислио да је он дошао код председнице парламента Маје Гојковић да мења састав владе. "Замисли, Мајо, кад сам ја дошао у ситуацију да браним Вулина", нашалио се Шешељ. 

Он је рекао да су Томислав Николић, Александар Вучић и Маја Гојковић док су били у његовој странци, поред осталог, лепили плакате, јер се тако стиче поверење унутар странке и поверење народа у странку.  

Шешељ је посланици СНС-а Марији Обрадовић, која је на то реаговала из скупштинске клупе, добацио: "Ти, што си нас назвала мајмунима, све више личиш на нас."

Мандатарка Ана Брнабић изјавила је да се неће обазирати и одговарати на личне увреде које су јој упућене последњих седам дана, него да ће радити свој посао. 

Брнабићева је у расправи у Скупштини рекла да су је називали "султанија, фикус, Мирко Цветковић, хомопремијерка", али да она неће одговарати на те увреде. 

Брнабићева се осврнула на увреде које су јој упућене након што је шеф посланичке групе ЛДП-а Чедомир Јовановић питао да ли ће она имати аутономију у раду и неће зависити од председника Србије.

"Какав је политички контекст у који ви доводите своју владу када Александра Вулина предложите за министра одбране, а рецимо, ми сматрамо да је предуслов мира у региону даље интегрисање Србије у НАТО, а он је политички противник НАТО-а?", упитао је Јовановић.

Влада ће радити само у интересу Србије, поручује мандатарка.

"Мислим да је Влада јасна, недвосмислена са својом неутралношћу, са својом војном неутралношћу и јасна, недвосмислена у томе да не можемо признати суверенитет Косова", рекла је Брнабићева.

Полемика о кадровским решењима 

Мандатарка Ана Брнабић изјавила је да би била поносна ако би се резултати досадашње владе поновили за њеног мандата, уколико буде изабрана за премијерку.

Одговарајући на критике посланика опозиције о појединим кадровским решењима у новој влади, Брнабићева је рекла да није нарочито коректно да се вређају и прозивају, и лично и професионално, кандидати за нове министре. 

"Да ли смо могли да имамо бољег министра за европске интергације ако смо од 2014. отворили 10 поглавља? Поносна сам што сам била део тог тима", рекла је Брнабићева.

Када је реч о здравству, Брнабићева је навела да је министар здравља Златибор Лончар човек за кога каже да је највише и на најстрашније начине нападан, радио свој посао. 

Страшан је податак да до 2012. године српско здравство није испуњавало ни критеријуме за оцењивање на европској листи, а када смо коначно испунили, били смо на зачељу. 

"Упркос свим нападима на Лоначара у протекле две године, данас је здравство напредовало 12 места, више није најгоре у Европи, налази се испред осам држава ЕУ", каже Брнабићева. 

Говорећи о резултатима рада, навела је и да је стопа незапослености младих 2013. године била 39,5 одсто, да је данас јако висока, али да износи 28,5 одсто, и 11 одсто је мања. 

"Овде се спрдамо и мислимо да је смешно да причамо о дигиталној реалности где се данас у тој индустрији запошљава много младих људи, њих 10.000, сви су сами направили своје послове", каже Брнабићева. 

Када је реч о инфраструктури, Брнабићева каже да је у Србији тренутно 8.500 активних градилишта, а да их је било мање од 500.

Одговарајући на критике опозиције, она је рекла да је влада у 2016. години само за враћање камата на старе кредите дала 131,6 милијарди, "Хајде, ви радите као влада, када вам се остави тај фантастичан амбијент", рекла је Брнабићева. 

Та износ за враћање камата на старе дугове је, каже, више од свих исплаћених субвенција из државног, покрајинског и локалног буџета и нешто мање од укупних капиталних инвестиција које је финансирала држава у 2016. 

"То је довољно да се финансира изградња 150 километара ауто-пута годишње. Ко уме, нека ради у тако једном фантастичном амбијенту", поручила је Брнабићева.  

На критике лидера Нове странке Зорана Живковића на предложени састав Владе, Брнабићева је поручила да би била поносна ако би се резултати претходне владе поновили и у њеном мандату, наводећи да "није коректно вређање и прозивање кандидата за министре". 

Председница парламента Маја Гојковић изрекла је две опомене шефу посланичке групе Двери Бошку Обрадовићу, који је у свом говору вређао мандатарку и највише функционере назвао издајницима. 

Обрадовић је у скупштинској расправи рекао да је председнику Александру Вучићу било битно да цео свет пренесе да Срби први пут за премијера добили "жену, Хрватицу и лезбијку". 

Навео је да нема ништа против да жена буде премијер, наведећи да жена није издала КиМ, него, како каже, Вучић, Ивица Дачић, Александар Вулин и Томислав Николић.  

"Што се тиче ове безобразне и примитивне опаске да је мандатарка Хрватица, први председник Српске краљевске академије наука и уметности био је католик Јосиф Панчић. То Србима није сметало у 19. веку, не смета нам ни у 21. веку", одговорио је Александар Мартиновић из СНС-а. 

Предложени састав Владе Србије 

Влада, за коју је обезбеђена већинска подршка, радиће у следећем саставу: Ана Брнабић – премијерка, а Ивица Дачић – први потпредседник Владе и министар спољних послова.

Небојша Стефановић биће потпредседник Владе и министар унутрашњих послова, Расим Љајић, потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација, а Зорана Михајловић, потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Душан Вујовић задржава ресор финансија, а Горан Кнежевић привреде. Бранислав Недимовић остаје министар пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Горан Триван ће предводити ново Министарство за заштиту животне средине, док ће Александар Антић остати министар рударства и енергетике.

Јадранка Јоксимовић биће министарка за европске интеграције, Нела Кубуровић остаје министарка правде, док ће нови члан владе бити Бранко Ружић, који ће водити Министарство државне управе и локалне самоуправе.

Александар Вулин ће бити министар одбране, а Зоран Ђорђевић министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Златибор Лончар остаје министар здравља, Младен Шарчевић министар просвете, науке и технолошког развоја, Вања Удовичић министар омладине и спорта, а Владан Вукосављевић министар културе и информисања.

Биће три министра без портфеља: Славица Ђукић Дејановић биће задужена за популациону политику, Милан Кркобабић за регионални развој и координацију јавних предузећа а Ненад Поповић за иновације и технологију.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се