Ekspoze Ane Brnabić

Mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić pred poslanicima Skupštine, na posebnoj sednici, predstavila je ekspoze i sastav kabineta. Obrazovanje, digitalizacija, finansijska stabilnost među prioritetima nove vlade, rekla je Brnabićeva. Vizija ove vlade je razvoj preduzetništva zasnovan na znanju i inovativnosti, napomenula je mandatarka.

Ana Brnabić je, obraćajući se poslanicima na posebnoj sednici Skupštine, rekla da će nastavak ekonomskih reformi i ubrzanje privrednog rasta, nastavak reformisanja države i efikasniji rad službenika, obrazovanje i privlačenje stručnjaka i uspostavljanje partnerstva između svih segmenata društva, biti neki od prioriteta Vlade.

Istakla je da će vreme koje je pred nama pokazati koliko smo kao društvo i pojedinci hrabri da zajedno pomeramo granice.

Posvećenost, odlučnost, otvorenost i hrabrost – vrednosti su na kojima će se zasnivati moj rad, rekla je Brnabićeva. Neće se, kaže, kriti iza saradnika, već će otvoreno govoriti o uspesima i neuspesima.

"Verujem u građane i građanke Srbije. Ušla sam u politiku iz privrede i to iz ljubavi prema Srbiji, u koju sam se vratila pre 15 godina. Čast je služiti Srbiji i gledati kako se ona menja nabolje, kao rezultat rada i napora svih građana", naglasila je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, vreme u kom živimo je puno izazova i mi na te izazove moramo da odgovorimo hrabro i odlučno i sa jasnom vizijom kuda idemo.

Brnabićeva se osvrnula i na debatu u javnosti koja se povela kada ju je predsednik Vučić predložio za mandatara.

"Verujem da su se mnogi pitali zašto ne odgovaram – to je, zapravo, bio moj odgovor. Imala sam cilj pred sobom i danas stojim pred onima koji su me podržavali ili osporavali i odgovorno i ponosno izlažem program Vlade", napomenula je Brnabićeva.

Istakla je da nova vlada viziju može da gradi na osnovu temelja koje je postavila prethodna.

"Danas, kada predstavljam program, državna kasa je u dobrom stanju, makroekonomski pokazatelji su pozitivni, inflacija je u granicama. Nijedna vlada u poslednjih deset godina nije započela mandat sa tako dobrim stanjem u budžetu kao što je ova koju ću ja, ako tako glasaju poslanici, voditi. Zahvaljujem prethodnoj vladi i predsedniku Aleksandru Vučiću", naglasila je Brnabićeva.

S druge strane, dodala je, njena odgovornost prema državi i građanima je zato još veća.

"Prethodna vlada je uspela da zaustavi bankrot države od kog su nas delila tri meseca. Ta vlada je uspela da smanji deficit sa kojim se Srbija neuspešno borila, značajno je popravljeno mesto na 'Duing biznis' listi. Za dve godine smo ostvarili napredak za čak 44 mesta", naglasila je mandatarka dodajući da je započeta opsežna reforma državne uprave, koja ima za cilj veću efikasnost rada državnih službenika, jeftiniju državu i pojednostavljenje procedura.

Ukazala je da su postavljeni temelji za elektronsku upravu, pokrenuti radovi na infrastrukturi, izgrađeno je više puteva nego decenijama ranije.

"Ne smemo da zaboravimo da je Srbija početkom 2014. započela pregovore o članstvu u EU i do danas je otvoreno 10 poglavlja", rekla je Brnabićeva obraćajući se poslanicima u Skupštini.

Napomenula je da će kao predsednik Vlade ohrabrivati dijalog kao način da donesemo dobre odluke za Srbiju.

"Svaki predlog, svaka ideja, svako konstruktivno rešenje će naići na otvorena vrata, a mi ćemo kao tim nastupati jedinstveno", naglasila je mandatarka.

Podsticaću konstruktivnu kritiku, rekla je Brnabićeva dodajući da će dati sve od sebe da ne upadne u zamku da na sve ima spremne odgovore. "Istinu i činjenice ću braniti dostojanstvom i dignitetom", napomenula je Brnabićeva.

Digitalizacija – šansa za nova radna mesta

Mandatarka je napomenula da će jedan od prioriteta nove vlade biti digitalizacija, koja, kaže, otvara nove mogućnosti za bolji život građana, jeftinije usluge, dostupnije znanje.

"Iako se vezuje za tehniku, ona je više od toga, to je šansa za bolja radna mesta, ona je prilika da zaustavimo odliv mozgova", naglasila je Brnabićeva.

Navela je da u poljoprivredi proces digitalizacije kreira dodatnu vrednost i uvećava naš izvozni potencijal.

"Uprkos uvreženom mišljenju, uveravam vas da su naši građani spremni za novo digitalno doba", poručila je Brnabićeva ističući da i građani i privreda u Srbiji koriste internet, ali je birokratija jedan od vodećih problema društva.

"Ova vlada će raditi na promeni postojeće paradigme i načina mišljenja u svakom segmentu društva", kaže Brnabićeva.

Sa digitalnom revolucijom imamo šansu da uhvatimo priključak sa ostalim zemljama, jer samo pobednička društva idu u susret promenama.

"Duboko verujem da je Srbija spremna da predvodi ceo region u promenama", tvrdi Brnabićeva.

Ističe da je proces digitalizacije najvažniji katalizator konkurencije i rasta, jer ono što se sada uradi u procesu digitalizacije odrediće mesto Srbije na mapi sveta.

Obrazovanje drugi prioritet Vlade

Ana Brnabić naglašava da će obrazovanje, posle digitalizacije, biti drugi po važnosti prioritet Vlade.

"Sveobuhvatna reforma o kojoj govorim treba da bude zasnovana na konceptu celoživotnog učenja u svim vidovima i nivoima obrazovanja, povećanju dostupnosti obrazovanja, modernizaciji nastavnih planova i programa, kao i na kreiranju obrazovnog sistema prema potrebama društva i ekonomije. Obrazovanje treba da podstiče inovacije, kritičko razmišljanje, preduzetništvo", rekla je Brnabićeva. 

Radiće, kaže, na tome da se promeni način razmišljanja koji sputava kreativnost.

"Da mlade navedemo da ne odustanu na prvoj prepreci, da veruju u sebe i idu u susret ambicijama. Negovaćemo preduzetnički duh kod mladih, što ne znači da svi mladi treba da budu preduzetnici", navela je Brnabićeva.

Obrazovanje je najveća vrednost 21. veka i moramo ga negovati, poručila je Brnabićeva, dodajući da je važno da povratimo poverenje u obrazovni sistem.

"Kad završimo školu, pola tog znanja je već prevaziđeno i zato moramo da učimo i dalje, ovaj je vek namenjen onima koji ne žele da stanu u obrazovanju", navela je mandatarka.

Zato će, kako je poručila, tim u Vladi raditi u najboljem interesu Srbije, a ona veruje da će nova vlada umeti da odgovori brojnim izazovima.

Smatra da moramo stvarati društvo u kome se znanje vrednuje.

"Ovaj vek daje prednost onima koji uče i željni su promena", napominje Brnabićeva.

Trenutak je da razjasnimo da dualno obrazovanje nije jeftina radna snaga, nego bolje povezivanje privrede i obrazovanja, kaže Brnabićeva.

"Cilj je da učenike tokom obrazovanja pripremimo za rad u privredi, omogućimo razvoj njihovih ideja i njihovo kasnije zapošljavanje", napominje Branabićeva.

Ističe da je preduzetništvo razvojni elemenat, posebno u društvima sa malim brojem stanovnika. Kako kaže, to je stav, način i odnos prema životu.

Navela je da je preduzetnička kompetencija prepoznata kao jedna od osam osnova za život i rad u društvu.

"Uvođenje informatike kao redovnog predmeta bio je jedan od prioriteta prethodne vlade i u tome smo uspeli", tvrdi Brnabićeva.

Takođe, važni su digitalno kompetentni nastavnici koji će prenositi znanje učenicima, ali i olakšati svoj rad.

"Ministarstvo prosvete usvojilo je Okvir digitalnih kompetencija nastavnika i u oktobru kreće njihova obuka", kaže Brnabićeva.

Nastavićemo program prekvalifikacije za IT da se svake godine preko 1.000 građana prekvalifikuje i krene u novu karijeru u IT industruji, napominje Brnabićeva.

Pored toga, biće obezbeđene obuke za starije sugrađane kako bi naučili da koriste savremene tehnologije.

Ukazala je da će biti obezbeđen dodatni prostor za tehničke fakultete, koju su jedan od najvažnijih faktora u procesu digitalizacije.

Biće povećane i upisne kvote na tim fakultetima, navodi Brnabićeva.

Smatra da je potrebno učiti na primeru Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu, Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, Instituta "Biosens", kao i Instituta za fiziku.

"Dajemo značajnu podršku Naučnotehnološkom parku u Beogradu, a takve parkove gradimo i u Novom Sadu i Nišu", kaže Brnabićeva.

Ubrzanje privrednog rasta

Mandatarka je istakla da će jedan od prioriteta njene vlade biti ubrzanje privrednog rasta, i u tom smislu je istakla da smo samo tokom 2016. godine, zbog visokih troškova zaduživanja u prošlosti, platili preko milijardu evra na kamate.

"Da bi građani razumeli, naglasiću da se sa ovim novcem može izgraditi 150 kilometara auto-puta svake godine. Važno je što smo uveli red u javne finansije. Građani su to prepoznali i podneli najveći teret štednje. Ovi napori građana i Vlade Srbije prepoznati su od strane MMF-a, Svetske banke", naglasila je Brnabićeva.  

Prema njenim rečima, uspešno smo prošli kroz šest revizija aranžamana iz predostrožnosti sa MMF-om i sad uspešno završavamo trogodišnji aranžman.

Naglasila je da će akcenat nove vlade biti na rigoroznoj kontroli trošenja novca.

"Naš cilj je da do 2019. godine deficit opšte države bude ispod jedan odsto. Sa daljim rastom BDP-a planiramo da nivo javnog duga spustimo ispod 60 odsto. To će otvoriti prostor za nova radna mesta", napomenula je mandatarka za sastav nove vlade.

Sve ovo je moguće, kaže, samo ako se svi angažujemo i uključimo, jer je, ističe, društvo snažnije od pojedinca koji ne može sve sam.

Ističe da su smanjenje poreza i doprinosa i povećanje plata u javnom sektoru direktno povezani sa javnim finansijama.

"Planiramo da povećamo plate u javnom sektoru i da smanjimo opterećenje poslodavaca. Ne uzmičemo pred problemima, u godinama pred nama očekujemo rast realnog BDP-a od najmanje tri i po odsto", naglasila je Brnabićeva.

Za održivu ekonomsku stabilnost ključan je nastavak restrukturiranja privrede, kao i održavanje političke stabilnosti i približavanje EU, rekla je Brnabićeva.

Kako do razvijene ekonomije

Mandatarka Brnabić je istakla da pravni okvir u Srbiji ne sme da bude prepreka inovacijama.

"Neophodno je prepoznavanje novih organizacija kompanija i poslovnih promena koje donose nove tehnologije", rekla je Brnabićeva ističući da je vizija njene vlade razvoj preduzetništva koje je zasnovano na znanju i inovativnosti.

Veliki potencijal brzog razvoja ekonomije je u digitalizaciji tradicionalnih grana privrede, poput poljoprivrede, rekla je Brnabićeva, navodeći primer korišćenja senzora, kao i bespilotnih letelica.

Dodala je i da je neophodno da se motivišu uspešni poslovni ljudi Srbije da investiraju u inovativna preduzeća, čime će se, kako je rekla, uvećavati domaći kapital, a inovativni preduzetnici imaće više izvora finansiranja.

Istakla je da će buduća vlada pokušati da odvoji još veća sredstva iz budžeta za inovacioni fond, po ugledu na Izrael, koji je, na taj način, postao jedna od najnaprednijih država sveta.

Mandatarka je dodala i da je cilj nove vlade da svaki strani investitor angažuje lokalne firme kao izvođače i proizvođače.

"Vlada će raditi na osnaživanju domaćih firmi da ispune zahteve i standarde stranih investitora", rekla je Brnabićeva.

Podvukla je i da će buduća vlada raditi na osnaživanju ženskog preduzetništva, kao i preduzetništva mladih i socijalnog preduzetništva.

Nove investicije

Veliki napredak je ostvaren u oblasti putne infrastrukture, rekla je Brnabićeva, ukazujući da se Koridor 10 privodi kraju, dok će ostale deonice, najavila je, biti završene u prvoj polovini naredne godine.

U tom cilju, podvukla je, potrebno je raditi na jačanju regionalne saradnje i povezivanju infrastrukturne mreže.

"Još 900 kilometara puteva moramo da rehabilitujemo u narednih nekoliko godina", rekla je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, povezivanje Srbije sa ostatkom sveta zavisi i od modernizacije i širenja železničke mreže.

"Počećemo tokom ove godine modernizaciju pruge Beograd–Budimpešta", najavila je Brnabićeva.

Kada je reč o vazdušnom sektoru, rekla je da je ukupan prihod uvećan za 70 odsto u odnosu na prethodne godine, i da je potpisano više od 30 važnih sporazuma u toj oblasti.

"Kako bismo osigurali dalji rast i nova radna mesta na Aerodromu 'Nikola Tesla', stupićemo u koncesioni aranžman, a zatvaranje te transakcije očekujemo u martu naredne godine", rekla je Brnabićeva.

Mandatarka za sastav nove vlade istakla je da je u poljoprivredi ogroman potencijal koji moramo da kapitalizujemo, modernizacijom tehnologije, ali i obradom sirovina, čime bismo izvozili, umesto sirovina, obrađeni proizvod.

Najavila je ulaganje u navodnjavanje, te i izmenu zakona o poljoprivrednom zemljištu, čime bi se onemogućila prodaja tog zemljišta strancima.

Istakla je da će sve izmene biti u skladu sa putem u EU.

Isto tako je ocenila da je rudarstvo važna privredna grana, koja generiše visokostručne, dobro plaćene poslove, koji doprinose nacinalnom, regionalnom i lokalnom razvoju.

Unapređenje energetskog sektora obezbeđuje, kako je dodala, osiguranje bezbednosti u složenim energetskim okolnostima.

Energija iz obnovljivih izvora je, kako je kazala, veoma važna jer ćemo time obezbediti energetsku sigurnost.

Nastavićemo, kako je najavila, i sa izgradnjom projekta Transbalkanski koridor.

Kada je reč o radnom zakonodavstvu, Brnabićeva je rekla da će Vlada nastaviti s njegovom reformom donošenjem novih zakona.

Kako je istakla, time će biti omogućeno da više od 60.000 zaposlenih preko agencija dobiju ista prava kao zaposleni po ostalim osnovama.

Legalizacija sezonskih radova, navela je primer, omogućiće da samo u poljoprivredi oko 300.000 radnika bude uvedeno u legalne tokove.

"Uspostavićemo fleksibilniji sistem plata, nagrađivanje institucija koje odgovorno raspolažu resursima, kao i nagrađivanje zaposlenih koji doprinose radu tih institucija", rekla je Brnabićeva.

Konstatovala je da će, sa većim pravima, zaposleni i rukovodioci imati i veće obaveze, odnosno da će morati odgovornije da raspolažu sredstvima i da se fokusiraju na rezultate i zadovoljstvo građana.

"Cilj nam je da vrednujemo obrazovanje, jer država želi da privuče, a zatim i kroz sistem napredovanja, zadrži talentovane, vredne i obrazovane kadrove", rekla je Brnabićeva.

Srbija će ovog puta svoju šansu iskoristiti

Samo dijalog obezbeđuje stabilnost i osnov za dalji razvoj kojem težimo, poručila je mandatarka i dodala da u svom budućem radu očekuje podršku predsednika države Aleksandra Vučića, pre svega imajući u vidu njegovo iskustvo i državnički ugled koji uživa u svetu.

Navodeći da će njena vlada slediti dosadašnju politiku prema Rusiji, da će proširivati dobre odnose s Kinom, Indijom, Južnom Korejom... ali i da će nastaviti da izgrađuje dobre odnose sa SAD u svim segmentima.

"Na današnji veliki dan, veliki srpski praznik, želim da poručim da nastavljamo politiku mira na KiM s ciljem postizanja istorijskog pomirenja srpskog i albanskog naroda", rekla je Brnabićeva.

Građanima i građankama mandatarka je poručila da se promene ne dešavaju same od sebe, da se prave promene dešavaju samo kada svaki član ovog društva uradi svoj deo, "kad radimo zajedno odgovorni prema sebi, svojim porodicama, susedima, okruženju".

Ekspoze je zaključila rečima da "će Srbija ovog puta svoju šansu iskoristiti".

Srbija, kako je naglasila, sada ima šansu, koja se dugo neće ponoviti, da iskoristi velike promene koje donosi digitalizacija, da potpuno preokrene svoju ekonomsku sudbinu.

"Nove mogućnosti pred nama ne zavise ni od koga, ni od čega drugog, već samo nas samih i naše spremnosti da pobedimo u velikoj međunarodnoj utakmici. Ulazimo u dinamičan proces digitalizacije, modernizacije, intenzivnog obrazovanja i rada, proces brzog rasta, značajnog životnog standarda i boljeg života svih građana", naglasila je Brnabićeva.

Nova vlada će imati 18 resora, a u odnosu na prethodnu vladu dva nova – Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Ministarstvo za evropske integracije. 

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković rekla je ranije danas za RTS da očekuje da će rasprava o izboru nove vlade trajati dva dana, kao i da će mandatarka sa svojim kabinetom položiti zakletvu u petak pre podne.

Zakonski rok do kog vlada i njeni članovi treba da polože zakletvu je 30. jun.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво