Ana Brnabić i njen kabinet polažu zakletvu u petak

Predsednica Narodne Skupštine Maja Gojković kaže za RTS da očekuje da će rasprava o izboru nove Vlade trajati dva dana, kao i da će mandatarka sa svojim kabinetom položiti zakletvu u petak prepodne.

Gojkovićeva je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakla da su svi poslanici dobili predlog mandatarke za sastav nove Vlade, kao i da će biti mnogo učesnika u skupštinskoj raspravi. 

Predlog mandatarke Ane Brnabić za program i sastav nove Vlade za nekoliko sati je pred Skupštinom Srbije. Da li su svi poslanici dobili predlog i da li je sve spremno za početak sednice?

Juče su svi poslanici dobili predlog Ane Brnabić za personalni sastav njene Vlade, a pre zasedanja će dobiti i njen ekspoze koji će sigurno biti mnogo širi nego samo njeno izlaganje.

Kakvu raspravu očekujete, bilo je burno prethodnih dana?

Očekujem od poslanika da razgovaraju o tome šta će čuti od mandarke, na sadržinu njenog ekspozea, šta ona obećava kako će Srbija izgledati u periodu kada je izaberemo, kakvi će biti njeni pravci unutrašnje i spoljne politike, a da se ne koriste rečnikom i govorom mržnje.

Da li ste već videli kako izgleda ekspoze, možete li da nam otkrijete neke detalje?

Ne, neću ništa otkrivati. Mandatarka će usmeno izložiti delove svog ekspozea. Doći će svi oni koji su predloženi da čine Vladu Srbije uz mandatarku Anu Brnabić. Samo poslanici po poslovniku mogu da učestvuju u raspravi, malo je nelogično po meni, ali to je poslovnik.

Ministri dakle moraju da sačekaju svoj red da budu izabrani i da polože zakletvu, a kada će to biti?

Očekujem da bude mnogo učesnika u ovoj raspravi, a to se dešava kada se bira Vlada. Očekujem da to potraje dva dana i zavisno od toga moje neko ubeđenje i predviđanje je da će mandatarka sa svojim kabinetom nakon utvrđene podrške i glasanja položiti zakletvu negde u petak recimo prepodne. Dogovorićemo se još sa njom. Najvažnije je da Ana Brnabić može da računa na podršku 129 poslanika SNS-a, odnosno liste Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje, ali juče na glasanju se videlo da je ukupno 156 poslanika podržalo predlog zakona o ministarstvima, tako da očekujemo podršku SPS-a i ostalih stranaka koje čine vladajuću većinu.

Da li je Jednistvena Srbija promenila mišljenje?

Ne znam, moraćete da pitate Jedinstvenu Srbiju, odnosno lično njihovog predsednika Dragana Markovića Palmu da li će podržati. Ono na šta ga ja pozivam je da čuje ekspoze mandatarke, ne da ocenjuje neke lične osobine ili karakteristike mandatara. 

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво