Linta: Skandalozna izjava Bramerca o Srebrenici

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta najoštrije je osudio kao skandaloznu izjavu glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca koji smatra da se treba nadati da će Srbija i Republika Srpska zvančno da priznaju da je u Srebrenici počinjen genocid tokom proteklog rata.

Linta je u izjavi za javnost ocenio da uporni pokušaji Serža Bramerca i dela međunarodne zajednice da se zločin u Srebrenici okvalifikuje kao genocid odlaže pravo pomirenje i stalno proizvodi tenzije, napetost i međusobno nepoverenje.

"Serž Bramerc nema časti i hrabrosti da prizna istinu da se u Srebrenici nije desio genocid već težak zločin, kao i na mnogim drugim mestima u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu i Metohiji. Serž Bramerc uporno prećutkuje činjenicu da se težak zločin desio i nad 3.500 Srba u srednjem Podrinju i da ignorisanje srpskih žrtava znači ignorisanje civilizacijskih standarda", istakao je Linta.

Linta poziva Bramerca da se založi za formiranje međunarodne komisije nezavisnih stručnjaka čiji bi cilj bilo da utvrdi šta se desilo u Srebrenici 1995. godine.

"Tek nakon što se utvrdi prava istina, uključujući i tačan spisak nestalih, poginulih u borbama u Srebrenci i na drugim ratištima, poginulih u međusobnim sukobima u Srebrenici, kao i umrlih prirodnom smrću, i kada se priznaju srpske žrtve, stvoriće se jedan od preduslova za početak iskrenog pomirenja", smatra Linta.

On ukazuje i da su brojni međunarodni i domaći autoriteti – stručnjaci za genocid, univerzitetski profesori, slobodni intelektualci, zvaničnici UN, generali i novinari –činjenično utvrdili da se u Srebrenici nije desio genocid, već da je u pitanju manipulacija brojem žrtava.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc smatra da se treba nadati da će Srbija i Reublika Srpska zvanično da priznaju da je u Srebrenici počinjen genocid tokom proteklog rata i da to, kako kaže, jednostavno nije za diskusiju.

"Te vlasti (Srbije i RS) moraju imati časti i hrabrosti da priznaju istinu. To nije potpuno rešenje, ali teško je videti da će se taj problem početi rešavati i da će početi pravo pomirenje ako i dok se to ne dogodi", naveo je Bramerc u intervjuu sarajevskom Oslobođenju uoči komemoracije u Potočarima, 11. jula.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво