Đurić: Srpskoj listi najverovatnije 10 mandata; Haradinaj proglasio pobedu

Srpska lista osvojila je najmanje 90 odsto glasova u srpskim sredinama na parlamentarinim izborima na Kosmetu i najverovatnije svih 10 zagarantovanih mandata, rekao je direktor Vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić. Ramuš Haradinaj proglasio je pobedu koalicije "PAN". Rezultata CIK-a još uvek nema a prema rezultatima organizacije Demokratija na delu, koalicija "PAN" je osvojila najviše glasova – 33,2 odsto a za drugo mesto bore se Samoopredeljenje – 26,6 odsto i koalicija oko DSK – 25,3 odsto. Glasalo je 41,45 odsto birača, saopšteno iz CIK-a.

8.00 – Srpska lista za sada ima 35.252 glasa, što je stavlja na četvrto mesto među strankama, javlja dopisnik RTS-a sa Kosova i Metohije.

22.55 – Marko Đurić: Na osnovu prikupljenih podataka, Srpska lista osvojila najmanje 90 odsto glasova u većini srpskih sredina i najverovatnije svih 10 garantovanih mandata. Pristalice Srpske liste slave u severnom delu Kosovske Mitrovice uz trubače, javlja dopisnik RTS-a.

22.25 – Organizacija Demokratija na delu saopštila je na osnovu 87 odsto prebrojanog materijala da je koalicija "PAN" osvojila 33,2 odsto, Samoopredeljenje 26,6 odsto, koalicija oko DSK 25,3 odsto a Srpska lista 4,8 odsto.

20.25 – Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj proglasio je pobedu koalicije koja je proizašla iz "ratnog krila", nazvanu "PAN", a koju čine koalicija Demokratska partije Kosova (DPK – Tači), ABK, Inicijativa za Kosovo (IK – Fatmir Ljimaj) i devet manjih partija.

19.50 – CIK saopštio da je do 19 časova glasalo više od 41 odsto birača, javlja dopisnik RTS-a.

19.45 – Koalicija predvođena Demokratskom partijom Kosova osvojila je 40 odsto glasova, pokazuju izlazne ankete koje je objavio Klan Kosova. Predviđa se da je na drugom mestu pokret Samoopredeljenje sa 30 odsto glasova a na trećem koalicija oko DSK sa osvejnih 27 odsto glasova. 

19.35 – Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić zahvalio je Srbima sa KiM koji su izašli na izbore. Četiri srpske opštine su prve po izlaznosti na celoj teritoriji Kosmeta, naveo je Đurić i dodao da očekuje da će Srpska lista ostvariti interes objedinjavanja srpskog naroda na KiM.

19.00 – Zatvorena su birališta na parlamentarim izborima na Kosovu i Metohiji.

Centralna izborna komisija saopštila je da je glasalo 41,45 odsto birača. Na osnovu podataka sa oko 90 odsto biračkih mesta, ukupno je glasalo nešto više od 740.000 od oko 1,8 miliona upisanih birača na 2.490 mesta.

Direktor Vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je u Kosovskoj Mitrovici da je Srpska lista osvojila najmanje 90 odsto glasova u većini srpskih sredina i najverovatnije svih 10 zagarantovanih mandata.

On je preneo da je predstavnik Jedinstvene goranske partije, koja je na izbore izašla uz podršku države Srbije Adem Hodžaj, koji se nalazi u poslaničkom klubu Srpske liste, osvojio mandat.

"Tako da je vrlo moguće da Srpska lista ima više od deset poslanika u budućem sazivu parlamenta", naglasio je Đurić.

"Srbi su na ovim izborima osvojili i više glasova nego ikada do sada, što pokazuje da Srba na KiM ima mnogo više nego što to tvrde pojedini albanski političari. Kako sada stvari stoje vrlo je moguće da ni formiranje nove vlasti u Prištini neće biti bez Srpske liste...", rekao je Đurić.

Posle ove pobede niko više ne može da udaljava ni Srbe ni njihove interese, ni legitimne interese Srbije sa KiM, rekao je Đurić, ističući da je ovo velika pobeda za celu Srbiju.

Navodeći da su svi hteli da biraju srpske predstavnike umesto Srba, Đurić je rekao da je srpski narod izabrao legitimne srpske predstavnike.

"Htela je kvinta da bira srpske predstvanike, htela je Priština da bira srpske predstavnike, hteli su svi da biraju mimo Srba srpske predstvanike - e pa ne može, srpski narod na KiM je izabrao legitimne srpske predstavnike, odazvao se pozivu Aleksandra Vučića", rekao je Đurić.

On je poručio da su Srbija i srpski narod večeras jedni od sigurnih i apsolutnih pobednika na KiM, a da je na predstavnicima Srba sada da opravdaju očekivanja i poverenje.

Pristalice Srpske liste slavili su uz trubače na ulicama severnog dela Kosovske Mitrovice a priređen je i vatromet. Slavlja je bilo i u Gračanici.

Prema rezultatima organizacije Demokratija na delu najviše glasova osvojila je koalicija "PAN" koju čine DPK, ABK, IK i devet manjih partija – 33,2 odsto. Samoopredeljenje ima 26,6 odsto a koalicija DSK-ANK-Alternativa 25,3 odsto. Na ostale stranke, koje su učestvovale na izborima, otpada 10,1 odsto glasova.

Lider ABK i kandidat za premijera koalicije "PAN" Ramuš Haradinaj proglasio je pobedu.

Kosovski predsednik Hašim Tači izrazio je očekivanje da će "što pre biti formirana proevropska vlada".

On je putem Tvitera poručio da "očekuje od pobednika današnjih izbora da formiraju što pre proevropsku vladu, koja bi se odmah posvetila prioritetima". 

Najveća izlaznost zabeležena je u Zubinom Potoku, gde je izašlo 62 odsto birača, a na drugom mestu je Ranilug sa 53,4 odsto, te slede Priština i Parteš sa 52 procenata, i Štrpce sa 51 odsto.

U Gračanici i Zvečanu je glasalo 43 odsto birača, u Severnoj Mitrovici 34 odsto, u Klokotu 48 odsto i Leposaviću 48,69 odsto.

Zbog izbornih nepravilnosti tužilaštvo u Prištini pokrenulo je sedam slučajeva i nekoliko osoba je privedeno, a kako prenose prištinski mediji, radi se o nepravilnostima južno od Ibra.

Inače, izbore je pratilo blizu 5.000 posmatrača. Oko 1,8 miliona upisanih birača imalo je priliku da izabere 120 poslanika.

Jasna poruka da Srbi žele da ostanu 

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je neposredno po završetku glasanja zahvalio Srbima sa KiM koji su izašli na izbore.  

Đurić je za RTS rekao da su izbori bili obeleženi brojnim pritiscima i pokušajima zastrašivanja a naveo je i da ima više od 10 privedenih osoba.  

Dodao je da su postojali brojni pokušaju da se Srbi politički zbrišu i marginalizuju ali uprkos tome, Srbi su se masovno odazvali pozivu države i Vlade da izađu na izbore "koji su od sudbinskog značaja za naš narod".  

Istakao je da su četiri srpske opštine prve po izlaznosti na teritoriji celog Kosmeta i naveo je da to dokazuje da Srba ima mnogo više nego što je tvrdila Priština.

"To je jasna poruka da Srbi žele da ostanu", istakao je Đurić.   

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво