Парламентарни избори на Косову и Метохији

На Косову и Метохији одржани су ванредни парламентарни избори, на којима око 1,8 милиона уписаних гласача бирало 120 посланика. Изборе прати близу 5.000 посматрача. Српским гласачи бирали су ко ће заузети 10 загарантованих места и заступати њихове интересе у Скупштини. Гласали су и Срби расељени с Косова и Метохије. Због изборних неправилности до сада ухапшено седам особа.

19.00 - Затворена биралишта на Косову, очекују се први резултати.

17.20 – Према новим информацијама, тужилаштво из Приштине покренуло је седам случајева везаних за неправилности на изборима, преноси Коха, наводећи да се ради о неправилностима јужно од Ибра. 

16.10 – Две особе приведене због изборних нерегуларности у Пећи. Тужилац Агим Курмехај је рекао да је пронађена врећа пуна лажних гласачких листића. До сада је ухапшено укупно седам особа на КиМ, а тужилаштва су покренула пет случајева због изборних неправилности. 

15.55 – До 15 часова гласало 27,75 одсто уписаних бирача, саопштила Централна изборна комисија.

15.00 – Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао да је излазност у српским срединама добра и позвао све који имају право гласа да искористе своје право.

12.00 – До 11 часова гласало је око 150.000, односно 8,45 посто уписаних бирача, саопштила је Централна изборна комисија.

07.00 – Отворена бирачка места на Косову и Метохији, јавља дописник РТС-а.

Око 1,8 милиона уписаних гласача имало је прилику да изађе на биралишта и гласа на ванредним парламентарним изборима на Космету. Први пут право гласа је добило 118.448 нових гласача који су од претходних избора 2014. године постали пунолетни.

Косовска Централна изборна комисија је саопштила да је на данашњим превременим парламентарним изборима до 15 часова гласало 27,75 одсто уписаних бирача, односно 457.121 грађана, јавља дописник РТС-а.

Излазност је била већа него на изборима 2014. године, када је до 15.00 изашло 25,36 одсто бирача.

Према ЦИК-у, највећи проценат излазности бирача забележен је у српским општинама, а у општинама са албанском већином највећа излазност је до 15 часова у Приштини – 34, Гњилану – 30 и Дечанима 29,78 одсто, пренели су приштински медији.

У српским срединама највећа излазност забележена је у општини Штрпце. У тој општини гласало је 6.352 грађана, или 45,69 одсто уписаних бирача, преноси РТК.

До 15.00 сати у Лепосавићу је гласало 5.385 бирача, односно 33,20 одсто, у општини Ново Брдо 2.539 гласача – 34,75 одсто, у Зубином Потоку 3.018 гласача – 43,06 одсто, у Звечану 2.342 гласача – 27,16 одсто, у Грачаници 6.368 гласача – 29,74 одсто, преноси РТК.

У општини Ранилуг 2.207 гласача – 38,79 одсто, у Партешу 1.750 гласача – 37,52 процената, у Клокоту 1.099 гласача – 29,52 одсто, а у Северној Митровици 5.164 гласача, што је 23 одсто.

Гласање се одвијало без застоја, али су примећене извесне нерегуларности.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић је рекао да има притисака на много места, указујући на избацивање српских представника из неких бирачких одбора, различите облике застрашивања оних који су за Српску листу и на медијске притиске.

Једини прави одговор на те притиске је "да изађемо у што је могуће већем броју, да сваки наш грађанин, сваки Србин и сваки који се осећа делом Србије на КиМ – и Србин и Бошњак и Горанац и Ром, изађе и гласа за своју државу Србију", поручио је Ђурић.

Марко Ђурић је рекао да се данас на КиМ одучује о политичкој судбини српског народа.

Сваки глас је важан, каже Ђурић и наглашава да се не сме дозволити да било који од мандата резервисаних за Србе дође у руке политичара који су у функцији Приштине.

Ухапшено је укупно седам особа. Две особе су приведене због изборних нерегуларности у Пећи. Тужилац Агим Курмехај је рекао да је тамо пронађена врећа пуна лажних гласачких листића.

Покушај утицаја на изборни процес је забележен и у селу Мијалић код Вучитрна у дворишту школе у којој се гласа, посматрачи су регистровали дистрибуцију фотокопираних гласачких листића са заокруженим кандидатима за посланике.

То подручје је под контролом највеће странке међу Албанцима, Демократске партије Косова. Полиција је реаговала и запленила листиће тек по налогу тужиоца.

У српским срединама гласање се одвијало без већих проблема, а биралишта су била отворена на време.

У Лепосавићу је било пријава да неким бирачима није било дозвољено да гласају са српским личним картама.

Кандидат Српске листе за посланика Срђан Поповић изјавио је да је Заједница српских општина (СЗО) приоритет те листе. 

Генерално, на овим изборима је било могуће користити српске документе за коришћење права гласа. 

Амерички амбасадор у Приштини Грег Делави позвао је на миран изборни процес и поштовање правила гласања.

Гласали су и српски кандидати за посланике у северном делу Косовске Митровице, у Лепосавићу, Грачаници, Клини и Косовском Поморављу.

Интерно расељена лица са Косова и Метохије данас су организовано дошла да гласају на ванредним покрајинским изборима, а аутобуси са гласачима на подручје КиМ улазили су без проблема и дужих задржавања.

Током ноћних и раних јутарњих сати, преко административних прелаза Јариње и Брњак, на Косово и Метохију је ушло близу 30 аутобуса.

Централна изборна комисија (ЦИК) je акредитовала 4.887 домаћих и међународних посматрача и представника политичких странака које учествују на изборима. 

У краткој, али бурној кампањи, бирачима се представило 25 странака, коалиција и група грађана.

Иначе, албанска политичка сцена на Косову подељена је у два блока – један чине партије које су, како су известили приштински медији у кампањи, произашле из "ратног крила" и који чини коалиција Демократске партије Косова (ДПК), Алијансе за будућност Косова (АБК), Иницијативе за Косово (ИК) и девет мањих партија, док други блок или коалицију "мира" чине Демократски савез Косова (ДСК), Алијанса за ново Косово (АНК) и иницијатива "Алтернатива".

Кандидат за премијера првог блока је Рамуш Харадинај, а другог Авдулах Хоти.

Самостално на изборе изашао је ултрарадикални десно оријентисани Покрет Самоопредељење, а њихов кандидат за премијера је Аљбин Курти, оснивач тог покрета.

Пет српских листа изашло је са својим кандидатима за посланике, а само Српска листа има подршку Владе Србије и председника државе.

Аналитичари су проценили да су ови избори за Албанце веома важни, с обзиром на то да је током 17 година дуге владавине Тачијеве Демократске партије Косова и Демократског савеза Косова одлазећег премијера Исе Мустафе, косовско друштво огрезло у криминалу, корупцији и непотизму.

С обзиром на то да ће власт свакако формирати Албанци, Србима, који иако имају 10 загарантованих места у косовском парламенту, ови избори су веома важни, јер је Приштина до сада игнорисала Бриселски споразум који се односи на обавезу формирања Заједнице српских општина и због све чешћих најава да ће Косовске безбедносне снаге бити трансформисане у косовску војску.

Укупно 10 обезбеђених места у парламенту имају и остале мањинске заједнице.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво