Vučić "hamvijem" obišao kasarnu u Pančevu

Vojska Srbije dobila je 19 blindiranih motornih terenskih vozila "hamvi", namenjenih za izvršavanje zadataka u miru i u ratu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je primopredaji vozila u pančevačkoj kasarni "Narodni heroj Stevica Jovanović".

Posetu kasarni "Narodni heroj Stevica Jovanović" u Pančevu predsednik Srbije Aleksandar Vučić počeo je vožnjom u jednom od 19 "hamvija" koje su Vojsci Srbije donirale SAD.

Aleksandra Vučića, ambasadora SAD Kajla Skota i savetnicu predsednika Suzanu Vasiljević "hamvijem" je u krugu kasarne vozio jedan od pripadnika jedinice koja će koristiti ta vozila.

Nakon vožnje Vučić je rekao da je zadovoljan kako se pokazalo američko vozilo. "Dobar je, nisam znao da može 1,10 metara da uđe u vodu, vodeni gaz, 60 stepeni prednji nagib, sa strane 35, dobro vozilo", rekao je Vučić dodajući da čak i za visoke poput njega ima dovoljno mesta.

Vučić je zamolio američkog ambasadora da pomognu u obnovi objekata kasarne u Pančevu, koji su srž naše vojske jer se u njima obučavaju oficiri i podoficiri. 

Predsednik Republike stigao je u kasarnu u pratnji ministra odbrane Zorana Đorđevića i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića.

Vučić je izrazio zahvalnost SAD i ambasadoru Skotu na donaciji i ocenio da je reč o izvanrednom vozilu koje pruža veliku zaštitu našim vojnicima.

Predsednik Srbije je tokom prve javne aktivnosti otkako je juče položio zakletvu i preuzeo tu dužnost naveo da su ova vozila posebno značajna prilikom bliske borbe, istakavši da su vojnici zaštićeni od municije, te je potrebna zolja ili neko jače protivoklopno oružje da bi se to vozilo probilo.

Izrazio je i veliku zahvalnost pripadnicima Nacionalne garde Ohaja za sve što su činili u Kraljevu, Bujanovcu, Sokobanji, Prokuplju prilikom izgradnje škola, vrtića...

Uz jačanje kapaciteta kopnenih jedinica, bilo je reči i o jačanju vazduhplovstva. Migovi iz Rusije, kaže predsednik, uskoro bi trebalo da budu u Srbiji, čime će biti rešen znatan deo problema vazduhoplovstva.

"Ja imam mnogo ideja, beskonačno ideja, ali to ne zavisi od mene i ne zavisi od nas. Ako me pitate čemu se nadam, nadam se i očekujem da će to biti rešeno u naredna dva meseca, onako kako sam nedavno obavešten", rekao je Vučić.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot istakao je da Srbija nije mogla da obezbedi bolju opremu niti bolju cenu za "hamvije", jer ta vozila nisu koštala nijedan dinar.

"Ona su poklon. A pored vozila, obezbedili smo i opremu, obuku i dve godine servisa i rezervnih delova", rekao je Skot.

Dodao je da je vrednost 19 "hamvija" 3,8 miliona američkih dolara, i da ta donacija predstavlja šire vojno partnerstvo koje SAD imaju sa Srbijom.

"Ostajemo najangažovaniji partner Srbije i najveći investitor u Vojsku Srbije, čime pokazujemo naš zajednički interes ka regionalnoj stabilnosti i kolektivnom udruživanju, kako bismo očuvali mir. Nadam se da ćemo jednog dana u istoj misiji videti zajedno vaše 'hamvije' iz Srbije i naše iz SAD", rekao je Skot. 

Vučić je juče položio zakletvu u Skupštini Srbije čime je počeo petogodišnji mandat na funkciji predsednika Republike. Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je najavio da će od ponedeljka početi razgovore o novom mandataru za sastav Vlade. 

Vojska Srbije dobila je 19 blindiranih motornih terenskih vozila "hamvi", namenjenih za izvršavanje zadataka u miru i u ratu.

Vozilo koriste i oružane snage SAD i NATO-a, može se koristiti za zaštitu vojnih i drugih važnijih objekata i ustanova, sprečavanje demonstrativnog ugrožavanja javnog reda i bezbednosti vojske i građana, borbu protiv diverzantskih, terorističkih i drugih oružanih grupa, kao i za evakuaciju osoba i tehničkih sredstava.

Četiri od 19 "hamvija" su blindirana tako da mogu da izdrže udar municije od 12,7 milimetara, a ostali municiju od 7,62 milimetra.

Inače, uključujući i ovu donaciju i prethodne donacije SAD, VS je dobila 40 "hamvi" vozila, a vrednost svih donacija veća je od sedam i po miliona dolara.

broj komentara 67 pošalji komentar
(petak, 02. jun 2017, 09:02) - anonymous [neregistrovani]

Australijanac

Počneš u 9 završiš u 17.30. Ljudima treba i malo sna.

(petak, 02. jun 2017, 08:16) - anonymous [neregistrovani]

vojnik

Znaćemo kako da upotrebimo ova vozila za svoje potrebe. Neki će reći pa zar od amerikanaca, pa od bilo koga ćemo uzeti, ako to znači našu borbenu gotovost.

(petak, 02. jun 2017, 07:35) - anonymous [neregistrovani]

mala

Nasa vojska je moderna i jaka.

(petak, 02. jun 2017, 05:43) - miki [neregistrovani]

Vrhovni komandant

Drago mi je što je prvi radni dan, Predsednik države i Vrhovni komandant vojske svoj prvi dan proveo sa vojskom jer su oni stub države i naj cenjeniji u narodu. Prvi je posle Tita koji brine za vojsku i koji ukazuje na to da je jaka vojska jaka država.

(petak, 02. jun 2017, 01:53) - anonymous [neregistrovani]

***

Lep poklon od Amerikanaca i nasoj vojsci potreban.

(petak, 02. jun 2017, 01:51) - anonymous [neregistrovani]

svaka cast

svaka cast i za promenu radnog vremena.Treba pocinjati sa radom u administrativnim poslovima u 7.00, kao nekada u bisoj Jugi.Nije dobro ni sve sto dolazi sa zapada,a mi obicno kopiramo prvo ono sto kod njih nevalja.Pocinjati u 9 je prekasno i propao ti je citav dan.Pricam iz iskustva.Pozdrav iz Australije.

(petak, 02. jun 2017, 00:54) - Luka [neregistrovani]

Pancevo

Pančevo je jedan od važnijih vojnih centara u Srbiji ,zato i načudi što je prvo tamo otišao.

(četvrtak, 01. jun 2017, 23:48) - Проницљив [neregistrovani]

Само мудро...

Треба бити паметан и све их натерати да се међу собом такмиче ко ће нам више поклонити...

(četvrtak, 01. jun 2017, 23:47) - anonymous [neregistrovani]

ole

Ovaj covek ima energije za desetoro.....

(četvrtak, 01. jun 2017, 23:23) - ara [neregistrovani]

ara

Bas lep gest, cim nam Rusi nesto poklone odmah i Amerikanci salju neke poklone.