Nakon burnog prepodneva, poslanici razmotrili više sporazuma

Skupština Srbije završila je raspravu o potvrđivanju više sporazuma iz različitih oblasti, o kojima će glasati u ponedeljak 29. maja u 11 sati.

Na početku rada, kvorum je utvrđen prebrojavanjem prisutnih poslanika zbog problema sa elektronskim sistemom za glasanje, posle čega su se javljali poslanici i vlasti i opozicije po povredi Poslovnika.

Prebrojavanje poslanika obavljeno je na predlog poslanika SNS-a Veroljuba Arsića, koji je izrazio sumnju u ispravnost elektronskog sistema za glasanje.

Posle prebrojavanja utvrđeno je da je u skupštinskoj sali prisutno 136 poslanika, a potom su se za povrede Poslovnika za reč javili poslanik SRS-a Nemanja Šarović i šef poslaničke grupe DS-a Goran Ćirić.

Predsednica parlamenta Maja Gojković optužila je deo opozicije za pokušaj falsifikovanja dnevnog reda

Povodom polemike o proceduri, po kojoj je zakazana nova sednica, Gojkovićeva je rekla da joj je žao što su poslanici opozicije predali predloge za dopune dnevnog reda za sednicu koja nije u tom trenutku bila zakazana, jer tada njen saziv nije bio evidentiran.

"Nije zavedeno vreme saziva nove sednice kad je predato, jer se žurilo da se popišu u 9.59 dopune na sednicu koja nije zakazana", istakla je Gojkovićeva.

Deo opozicije odlučio je ranije da bojkotuje rad sednice

Poslanici su razmotrili potvrđivanje Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i UN o pružanju doprinosa u resursima multidimenzionalnoj integrisanoj misiji UN za stabilizaciju u Centralnoafričkoj Republici (MINUSCA).

Razmotreno je i potvrđivanje Sporazuma između Saveta ministara Albanije, Saveta ministara BiH, Vlada Makedonije, Vlade Crne Gore, Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Slovenije o osnivanju Balkanskih vojnomedicinskih snaga, Sporazuma Vlade Srbije i Vlade Belorusije o vojno-tehničkoj saradnji, kao i potvrđivanje Sporazuma Vlade Srbije i Vlade Slovačke o saradnji u oblasti odbrane.

Učešćem u Balkansko vojnomedicinskim snagama Srbija doprinosi razvoju bilateralnih odnosa, kao i saradnji i poverenju u regionu Zapadnog Balkana, izjavio je Zoran Đorđević.

Obrazlažući poslanicima u Skupštini Srbije četiri sporazuma o saradnji u oblasti odbrane, Đorđević je rekao da je Srbija pored Albanije, BiH, Makedonije, Crne Gore i Slovenije jedan od osnivača Balkanskih vojnomedicinskih snaga.

Povodom predloga o potvrđivanju Sporazuma između saveta ministara Albanije, saveta ministara BiH, kao i vlada Makedonije, Crne Gore i Slovenije o osnivanju Balkanskih vojnomedicinskih snaga, Đorđević je naveo da ideja o formiranju ovih snaga, kao mirnodopskog organa, počinje da se operacionalizuje aprila 2011. godine.

Njegova svrha je, kaže, da na održiv način obezbedi medicinsku podršku u operacijama reagovanja u kriznim situacijama, kao i da brzo reaguje na otklanjanje posledica prirodnih katastrofa u regionu.

Ministar Đorđević poručuje i da Srbija, potvrđujući spremnost da se pripadnici Vojske Srbije angažuju u multinacionalnim operacijama, jača sopstvenu bezbednost, doprinosi miru i stabilnosti u svetu, kao i u rešavanju svih spornih pitanja mirnim putem.

Obrazlažući potvrđivanje Memoranduma između Vlade Srbije i UN u pružanju doprinosa u resursima multidimenzionalnoj integrisanoj misiji UN za stabilizaciju u Centralnoafričkoj Republici (MINUSCA), Đorđević je podsetio da je 2014. počelo učešće Srbije u misijama u Centralnoafričkoj Republici.

"Potvrđivanjem predloženog memorandum Srbija zvanično postaje kontributor snaga u Mirovnoj operaciji MINUSCA i ravnopravan partner sa ostalim državama", kaže Đorđević.

Vulin: Srbi pamte svoju istoriju

U 40 država sveta nalazi se ukupno 676 srpskih memorijala, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i naglasio važnost čuvanja uspomene i sećanja na naše pretke.

Obrazlažući poslanicima u Skupštini Srbije potvrđivanje Sporazuma Vlade Srbije i Vlade Češke o zaštiti ratnih grobova i vojnih memorijala, Vulin je rekao da do sada imamo potpisane sporazume sa Slovačkom i Rusijom o očuvanju naših memorijala.

Izrazio je nadu da će takvi sporazumi biti potpisani sa još 37 zemalja, navodeći da je sa većinom tih zemalja Vlada Srbije već počela da razgovara o tome.

"Vlada Srbije polaže zaista veliku pažnju očuvanju našeg istorijskog nasleđa, kulturi sećanja. Naš narod je uvek bio na pravoj strani istorije, a nezamislive žrtve koje smo podneli tokom naše istorije zaslužuju i pažnju, kao što zaslužuju i sećanje", poručio je Vulin.

Pored brojnih spomenika stradanja srpskog naroda na teritoriji Češke, kaže Vulin, nalazi se i slavna kosturnica u mestu Jindrihovice, gde je sahranjeno 7.200 naših zemljaka, interniraca, zarobljenika.

"Trudimo se da sačuvamo dostojanstvenu uspomenu na njih, a potvrđivanje sporazuma sa Češkom je potrebno da bismo imali legitimnu, legalnu mogućnost da platimo održavanje groblja iako i sada plaćamo dobar deo", navodi Vulin.

Naša poruka je, kaže Vulin, da Srbi pamte svoju istoriju.

"I gde god se nalazila, mi ćemo biti tamo da sa ponosom, tugom i pijetetom obeležimo mesto stradanja naših predaka", naglasio je Vulin.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je poslanicima u Skupštini obrazložio potvrđivanje nekoliko sporazuma, među kojima su i oni o viznom režimu.

Dačić je naglasio da do sada nije zabeležen nijedan slučaj falsifikovanja srpskog pasoša, ističući da je cilj ministarstva ukidanje viza za putovanja državljana Srbije u što više zemalja, te da će se na tome raditi u narednom periodu.

Govoreći o međunarodnom rejtingu srpskog pasoša, Dačić je naveo da je prema podacima Pasport indeksa, naš pasoš na 37. mestu od ukupno 199. mesta.

To govori, ukazao je Dačić, o vrednosti pasoša ne samo u tehničkom smislu, nego je to i politički važno da u velikom broju zemalja nije neophodna viza ukoliko se putuje sa srpskim pasošem.

Naveo je da državljani Srbije mogu bez vize da uđu u 65 zemalja, dok im je viza za ulazak potrebna za 129 zemalja.

Udovičić: Saradnja mladih - investicija za odnose u regionu

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić izjavio je da je saradnja mladih najbolja investicija za buduće odnose u regionu i karta u jednom pravcu dalje od svake vrste konflikta i sporenja.

Obrazlažući u Skupštini Srbije potvrđivanje Sporazuma o osnivanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih, sa Statusom te kancelarije, Udovičić je rekao da je potpisivanjem tog dokumenta stvorena formalna osnova za uspostavljanje novog institucionalnog mehanizma za saradnju mladih zapadnog Balkana.

"Sporazum je potpuno usaglašen i nadovezuje se na ciljeve u okviru Berlinskog procesa i zasniva se na zajedničkoj deklaraciji iz Beča", istakao je Udovičić.

Kao razloge za osnivanje te kancelarije, Udovičić je naveo podršku i stvaranje uslova za aktivnosti koje promovišu pomirenje, mobilnost, raznolikost, demokratske vrednosti, participaciju mladih, aktivno građanstvo i interkulturalno obrazovanje.

"Uspeh saradnje će biti meren i na osnovu kvaliteta dostavljenih projekata i konkretnih vidova povezivanja", rekao je Udovičić i dodao da su mladi iz Srbije u proteklih nekoliko godina uspešno učestvovali u raznim programima za mlade na regionalnom i međunarodnom nivou.

Izrazio je nadu da će mladi iz Srbije nastaviti uspešan trend angažovanja na projektima Regionalne kancelarije za mlade.

"Ova Kancelarija predstavlja funkcionalni instrument koji će negovati pojačani dijalog, bolje razumevanje i održivi razvoj u regionu", zaključio je Udovičić.

Sedište te kancelarije biće u Tirani.

Poslanici će u ponedeljak glasati i o potvrđivanju Sporazuma Vlade Srbije i Vlade Češke o zaštiti ratnih grobova i vojnih memorijala, Predlogu odluke o Nacionalnom programu javne železničke infrastrukture za period od 2017. do 2021. godine, kao i o potvrđivanju Sporazuma o izmenama Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Rusije o međunarodnom drumskom saobraćaju.

Glasaće se i o potvrđivanju Sporazuma Vlade Srbije i Vlade Specijalne administrativne regije Hong Kong Narodne Republike Kine o vazdušnom saobraćaju, kao i o potvrđivanju Sporazuma Vlade Srbije i Vlade Hrvatske o prenosu nadležnosti za pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju.

Poslanici će se u ponedeljak izjasniti i o potvrđivanju Sporazuma o statusu i funkcijama Međunarodne komisije za nestala lica, o potvrđivanju Sporazuma o osnivanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih, sa Statutom Regionalne kancelarije za saradnju mladih, kao i o potvrđivanju Sporazuma Vlade Srbije i Vlade Nemačke o obavljanju plaćene delatnosti članova porodice članova diplomatskog ili konzularnog predstavništva.

Takođe, izjašnjavaće se i o potvrđivanju sporazuma Vlade Srbije i Vlada Francuske o bavljenju plaćenom delatnošću članova porodice članova zvaničnih predstavništava dve države, kao i o potvrđivanju Sporazuma između Srbije i Portugala o zapošljavanju članova porodice diplomatskog i konzularnog osoblja.

Glasaće se i o potvrđivanju Sporazuma Vlade Srbije i Vlade Indonezije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, kao i o potvrđivanju Sporazuma Vlade Srbije i Vlade Iraka o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

Na dnevnom redu u ponedeljak biće i izjašjavanje o potvrđivanju Sporazuma Vlade Srbije i Vlade Kirgiske Republike o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, o potvrđivanju Sporazuma Vlade Srbije i Vlade Kraljevine Tajland o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, kao i o potvrđivanju Sporazuma Vlade Srbije i Vlade Republike Gvatemale o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

Poslanici će u ponedeljak glasati i o potvrđivanju Sporazuma iz Pariza, kao i o potvrđivanju Sporazuma Vlade Srbije i Vlade Belorusije o saradnji u oblasti turizma. 

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво