Dačić: Očekujemo podršku Nigerije u Unesku

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je u MSP-u polaznike 25. klase Svetskih geostrateških studija Koledža nacionalne odbrane SR Nigerije, koje je upoznao sa spoljnom politikom i bezbednosnim izazovima sa kojima se naša zemlja suočava.

Dačić je u obraćanju gostima iz Nigerije rekao da u okviru spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, odnosi sa Afrikom zauzimaju izuzetno važno mesto, kao i da zvanični Beograd Nigeriju smatra jednom od vodećih zemalja Afrike, sa kojom ima tradicionalno dobre i prijateljske bilateralne odnose, bez otvorenih pitanja.

Opširno govoreći o odnosima dveju država, Dačić je istakao da Srbija visoko ceni postavljanje Nigerije u pogledu nepriznavanja „Kosova“ i zahvalio na toj podršci i ovom prilikom.

"Očekujemo da će Nigerija nastaviti sa podrškom našim stavovima o KiM, posebno u pogledu njihovih nastojanja ka članstvu u međunarodnim organizacijama, prevashodno u Unesku", rekao je Dačić i dodao da je Srbija zainteresovana za jačanje ekonomske saradnje, koja je nekada bila na zavidnom nivou.

Istakao je da je od suštinskog interesa za napredak i prosperitet Srbije i regiona Zapadnog Balkana održavanje mira, stabilnosti i bezbednosti.

Naveo je da je jedan od strateških ciljeva Srbije punopravno članstvo u EU i u tom smislu Srbija podržava evropske aspiracije svojih suseda i smatramo da je evropski proces najbolji put da se prevladaju pitanja iz prošlosti i ceo region postane član evropske porodice država i naroda.

"U vojno-bezbednosnom smislu, Srbija se opredelila za politiku vojne neutralnosti i nema aspiracije da postane član NATO-a, niti bilo koje druge vojne organizacije u svetu Smatramo da postojeća saradnja kroz program Partnerstvo za mir, u kojem učestvujemo od 2006. predstavlja uspešan model odnosa sa NATO-om, koji je u skladu sa našim interesima, kao i zajedničkim interesima očuvanja regionalnog mira i stabilnosti", rekao je Dačić.

Istovremeno, istakao je, Srbija poštuje opredeljenje svojih suseda u vezi sa njihovim članstvom u NATO-u u cilju promocije mira i stabilnosti u regionu.

"Srbija razvija intenzivnu saradnju i sa drugim važnim partnerima u svetu, pre svega sa Ruskom Federacijom i Kinom, u mnogim oblastima, uključujući vojnu i bezbednosnu", rekao je Dačić i dodao da je od neprocenjivog značaja za našu zemlju njihova podrška u odbrani nacionalnih interesa Srbije na KiM.

"Odnosi Srbije sa NATO-om posebno su opterećeni bombardovanjem iz 1999. godine, koje je dovelo do brojnih civilnih žrtava i razaranja na našoj teritoriji. Sa druge strane, Srbija prepoznaje važnosti i ulogu NATO-a u sistemu regionalne bezbednosti, a posebno u zaštiti srpske zajednice na KiM, čiji je garant bezbednosti upravo NATO", naveo je dalje Dačić.

KiM glavni bezbednosni izazov 

Istakao je da je KiM glavni bezbednosni izazov za Srbiju i da Srbija smatra da se do trajnog i održivog rešenja jedino može doći političkim sredstvima, u skladu sa međunarodnim pravom.

Srbija je, kazao je, opredeljena da se vodi statusno neutralni dijalog Beograda i Prištine, da se u okviru njega rešavaju pitanja od neposrednog interesa za građane u Pokrajini.

Od posebnog značaja za Srbiju je pitanje porasta radikalizma i nasilnog ekstremizma na KiM, uključujući i učešće Albanaca sa Kosmeta na stranim ratištima kao terorističkih boraca.

"O razmerama ovog problema svedoči činjenica da su kosovski Albanci procentualno, u odnosu na broj stanovnika, najzastupljeniji iz regiona u redovima Islamske države", rekao je Dačić.

Posebnu potencijalnu opasnost za Srbiju predstavlja povratak tzv. stranih terorističkih boraca koji se sada nalaze na ratištima u Siriji i Iraku, istakao je Dačić i naveo da su oni dodatno verski radikalizovani i nastavljaju da održavaju kontakte sa terorističkim ćelijama, vrše propagandnu delatnost u cilju vrbovanja novih boraca i njihovog prebacivanja na ratišta, a predstavljaju i stalnu opasnost od direktnog izvođenja terorističkih akcija na teritoriji Srbije i regiona Zapadnog Balkana.

Zbog toga, ukazao je, Srbija smatra da UN treba da budu glavni međunarodni forum za razmatranje i rešavanje fenomena globalnog terorizma i u tom smislu, podržala je sve ključne rezolucije i činiće to i u budućnosti.

Takođe, Srbija podržava principe Globalne strategije UN za borbu protiv terorizma, posebno segment koji se odnosi na mere za jačanje međunarodne saradnje, tj. "udruživanje" nacionalnih, regionalnih i međunarodnih napora.

Dačić je izrazio solidarnost sa prijateljskim narodom Nigerije, koji je izložen napadima terorističke grupe Boko haram".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво