Vučić: Nevažno šta Zaev priča, čekamo ih na glasanju u Unesku

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ga ne interesuju uvrede koje mu je, kako kaže, uputio mandatar za sastav nove Vlade Makedonije Zoran Zaev i poručio da će suditi po delima, odnosno po tome kako će se Makedonija postaviti kada se bude glasalo za prijem Kosova u članstvo Uneska.

Aleksandar Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara u Odžacima, gde je prisustvovao otvaranju novog pogona fabrike "Magna siting", rekao da je za njega uvek važnije kako će se neko odnositi prema Srbiji, nego prema njemu lično.

"Kada dođe glasanje u Unesku, onda ćemo videti hoćete li da ispunite šta ste rekli", rekao je Vučić.

Dodao je da, za razliku od Zaeva, ne želi da govori šta misli o njemu, jer, kako je rekao, nije na njemu da izlazi sa svojim stavovima, već je na građanima Makedonije da to zaključuju.

"On predstavlja drugu po veličini stranku u Makedoniji. Imaće priliku da formira Vladu. Videćemo, sudićemo po delima. Ne smeta mi što je mene lično vređao, to govori više o njemu, nego o meni. Ne žurim da odgovaram na takav način", rekao je Vučić.

Premijer je istakao da još nije dobio odgovor na pitanje kada se rukovodstvo Srbije ponašalo nacionalistički i šovinistički.

"Uveren sam da nećemo ni dobiti taj odgovor, jer se to nije dogodilo. Valjda je to nekome trebalo u nekom trenutku", zaključio je Vučić.

Dodao je i da ne želi da komentariše odnose u Makedoniji i naglasio da ga jedino interesuje da "Srbiju ostave na miru".

"Mi nikakvih problema nemamo, neka oni rade svoj posao. Imao bih i znao šta da kažem, različite su mi procene na duži i kraći rok, ali mali sam ja čovek za njih. Oni znaju bolje od mene. Svu sreću im želim. A to što ne prestaje da me pominje, šta ću ja, nije to valjda do mene", rekao je Vučić.

Upitan kako će se "zategnuti odnosi" razvijati nakon imenovanja Zaeva na funkciju premijera, Vučić je rekao da odnosi nisu zategnuti.

"Mi nemamo zategnute odnose i ja ćutim i niste čuli nijednu moju izjavu povodom Makedonije. Ako sam kritikovao, to je bilo jer su podržavali ulazak Kosova u Unesko. Sve ostalo su bili naši odgovori na uvrede koje je iznosio Zaev. Imamo normalne ekonomske i trgovinske odnose. A to da iskazujem neko divljenje, ne osećam to i ne znam zašto bih to činio", rekao je Vučić.

"Ne bih o uvredama Haradinaja, ali šta je sa ZSO"

Vučić je rekao i da nema nameru da bilo šta doda na izjave i uvrede Ramuša Haradinaja, ali je istakao da Zajednica srpskih opština, iako je sve dogovoreno u Briselu, ni četiri godine od tada nije formirana.

Kako je rekao, očigledno je da za to ne postoji nikakva želja u Prištini i naveo da je svojevremeno rekao i da ćemo se mi Srbi pozivati na Briselski sporazum, a da ostaje pitanje kako će ga neki drugi sprovoditi.

Vučić je dodao da to mora biti jedna od tema o kojima će se razgovarati u narednom periodu.

A to što mi mirno i staloženo odgovaramo na sve uvrede i što ne želimo teškim rečima da odgovaramo na takve stvari ne znači da smo imalo slabiji od bilo koga, poručio je.

"Za EU bi bilo poniženje da Haradinaj bude pregovarač"

Premijer je naveo i da bi bilo ponižavajuće i poražavajuće za EU pre svega da Ramuš Haradinaj bude u sastavu delegacije Prištine u dijalogu u Briselu, i da smatra da EU ne može to da dozvoli.

Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da ćemo i mi videti ko će biti u delegaciji, jer mi određujemo ko će biti u delegaciji Beograda.

Ne može samo da se nama nešto ne sviđa, može i njima i tu može biti iznenađenja, dodao je Vučić.

Kako je rekao, neko bi možda time da Beograd isprovocira na neku rekaciju pa da budemo krivi za dalji tok razgovora, međutim, poručio je da se mi nikada ne mešamo u to koga će druga strana da izabere u bilo kakvim pregovorima.

Mislim da bi bilo krajnje poražavajuće i ponižavajuće i za nas i EU da neko ko je tako teške zločine učinio učestvuje u pregovorima, naglasio je premijer.

Kako je rekao, za Haradinaja Tužilaštvo Srbije ima dokaze da je počinio zločine.

Jesmo razgovarali i sa nekima drugima, ne kažem da su bolji, ali za Haradinaja imamo nepobitne dokaze da je te zločine i lično počinio. Mi bismo razgovorima sa takvim zločincem pogazili i naše tužilaštvo, i pravosuđe, i žrtve Haradinaja, rekao je Vučić, ali i dodao da ostaje da se vidi šta će biti u Prištini.

Kako je rekao, u Prištini pred izbore su dve struje, jedna je linija OVK i jedna "direktno američka varijanta sa Pacolijem" i tu je za sada odnos 42 na prema 38.

"A mi treba da gledamo sebe", dodao je predsednik Vlade.

Kao primer šta se sve radi, pomenuo je i "non pejper" koji Priština deli zemljama članicama EU i drugima u kojem nas tuži da održavamo vojne vežbe. Vučić je upitao da li misle i da nam zabrane da pokažemo svoju vojsku i svoje naoružanje na Dan pobede u svojoj zemlji.

"Ne znam više ni o čemu se tu radi – kao da je ovo tvajlajt zon – zona zumraka", rekao je Vučić, koji je podsetio da je i prilikom odlaska u Brisel sa predsednikom Tomislavom Nikolićem rekao da mu se čini da se sve promenilo i da iz Prištine više ništa ne pitaju EU, već da primaju naloge i očekuju pomoć od nekog drugog.

Na sve to, zaključio je, već šest meseci suštinski nema nikakvih razgovora u Briselu.

"Očekujemo dobre odnose sa SAD"

Aleksandar Vučić je rekao da očekuje dobre odnose sa SAD i dodaje da je od prvog dana novi predsednik SAD Donald Tramp suočen sa besomučnom hajkom, koju će, veruje, izdržati.

Naveo je da smo mala zemlja, a on mali političar, da bi se mešao u unutrašnje stvari Makedonije, a kamoli SAD.

"Ono što vidimo, a vidimo od prvog dana, jeste da se protiv Trampa vodi besomučna kampanja. Od prvog dana, takvu organizovanu hajku protiv nekog nisam video. Želimo uspeh i dobre odnose sa SAD. Da li će moći da izdrži, to nije lako nijednom čoveku", naglasio je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara.

Ukazao je na to da je i sam suočen sa tim da o njemu najlošije govore oni kojima je najviše pomogao.

"Oni kojima sam najviše pomogao pokazuju najviše mržnje, a to može da se vidi danas i u SAD. Verujem da će Tramp izdržati", istakao je Vučić.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво