Deset godina od osnivanja Otpora

Ako me pitate da li bi se tadašnja opozicija ujedinila bez Miloševića i pobedila ga na izborima bez "Otpora", moj odgovor je: ne, ne bi, izjavio jedan od lidera pokreta. Predsednik Tadić čestitao "Otporu" desetogišnjicu osnivanja.

Pokret "Otpor" bio jedini način da se sa vlasti obori režim Slobodana Miloševića. U Srbiji danas ne postoji potreba za takvim pokretom, rekao jedan od lidera pokreta Otpor i član Demokratske stranke Srđan Popović.  

"Otpor je posledica nenormalnih i ludačkih društvenih prilika. Samo njegovo ime podrazumeva neku silu koja vas steže. Ta sila više ne postoji", rekao je Popović povodom desetogodišnjice od osnivanja pokreta "Otpor".

On je ocenio da je taj pokret bio jedini način da se sa vlasti obori režim Slobodana Miloševića. "Ako me pitate da li bi se tadašnja opozicija ujedinila bez Miloševića i pobedila ga na izborima bez "Otpora", moj odgovor je ne, ne bi", naglasio je Popović.

Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao pokretu "Otpor" desetogišnjicu osnivanja, ističući da je ta organizacija u devedesetim godinama prošlog veka odigrala veliku ulogu u demokratizaciji Srbije.

"Vidim da oni i danas marširaju kroz institucije, što je dobro, jer svet se vrlo retko menja izvan sistema, i najbolje je menjati stvarnost kroz institucije i sistem", rekao je Tadić.

"Imao sam priliku da čujem i njihovo kritičko mišljenje. Pitao sam ih i za poneki savet. Pomislili smo zajedno na političku, društvenu i ekonomsku situaciju i vidim da su odgovorni i da veoma dobro razumeju političku stvarnost, kao što su je razumeli i pre deset godina", rekao je predsednik Srbije.

Istorijat Otpora 

Grupa beogradskih studenata osnovala je pre deset godina organizaciju Otpor, koja se nenasilnim metodima borila protiv vlasti Slobodana Miloševića.

Pripadnici Otpora izveli su do pada Miloševićevog režima 2000. godine brojne protestne akcije zbog čega su neki od njih bili i hapšeni, a sama organizacija umalo je bila proglašena terorističkom.

Akcije Otpora podržavali su u to vreme opozicioni lideri, umetnici, sportisti i druge javne ličnosti.

Povodom desetogodišnjice osnivanja pokreta Otpor u Skupštini grada Beograda u petak, 14. novembra biće otvorena izložba fotografija plakata, letaka i drugog propagandnog materijala Otpora sa kraja 90-tih godina.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво