Vučić na Forumu u Pekingu, susreti sa Si Đinpingom, Putinom, Lukašenkom

U Kini je počeo forum "Pojas i put", koji se smatra najvažnijom međunarodnom konferencijom od kada je predložena inicijativa "Jedan pojas - jedan put". Fokus će, između ostalog, biti na infrastrukturi, realnim investicijama, privrednoj i trgovinskoj saradnji. Na skupu učestvuju predsednici i premijeri tridesetak zemalja među kojima i ruski predsednik Vladimir Putin. Srpsku delegaciju predvodi premijer Aleksandar Vučić.

Si Đinping je otvarajući Forum ukazao na značaj puta svile za razvoj svetske civilizacije u prošlosti ali i istakao da je u njemu i budućnost jer se povezuju narodi i zemlje.

"Put svile povezuje kontinente, Istok sa Zapadom, otvara mogućnosti razmene među nacijama", rekao je Si.

Kako je podvukao, stari put svile povezivao je narode duž njega što i jeste cilj ove inicijative.

"Duh puta svile je veliko nasleđe civilizacije koje donosi mir i povezuje narode. Omogućava narodima duž njega da uzajamno uče kroz razmenu iskustava i znanja, a donosi i korist kroz razmenu robe i ljudi" rekao je kineski predsednik koji je ukazao da je istorija dokazala da razdaljine ne znače uvek prepreku za saradnju.

Podsetio je da je prošlo četiri godine od pokretanja inicijative tokom kojih je više od sto zemalja podržalo taj projekat, a istakao i da mnoge važne rezolucije UN sadrže reference na tu inicijativu.

Kazao je da je inicijativa već počela da daje rezultate te najavio da će tokom foruma biti potpisano više sporazuma saradnje i akcionih planova.

Naglašavajući da kineska inicijativa ima za cilj povezivanje nacija kroz infrastrukturu kineski predsednik je naznačio i projekat železničke pruge između Srbije i Mađarske.

Kroz realizaciju ove inicijative od 2014. do 2016. godine Kina je investirala 50 milijardi dolara i otvorila oko 180.000 novih radnih mesta, naveo je Si.

Predsednik Kine se založio za liberalizaciju trgovine i finansijske saradnje i protoka robe i investicija dodajući da globalizacija treba da bude izbalansirana i donese benefite svima.

Kako je rekao, inovacije su ključni faktor inicijative a cilj je njihovo podsticanje.

Poručio je i da treba izgraditi put povezivanja naroda i civilizacija što će podstaći međusobno razumevanje i poverenje.

Želimo da ostvarimo novi model saradnje od koristi za sve. Ne želimo da formiramo malu grupu već veliku porodicu harmonične koegzistencije", ukazao je Si i poručio da se Kina neće mešati u unutrašnje stvari zemalja niti nametati svoju volju zemljama koje učestvuju u projektu.

Kineski predsednik se založio i za jačanje borbe protiv korupcije dodajući da novi put svile treba da bude put visokih etičkih standarda.

Najavio je i da će Kina i finansijski podržati inicijativu i u tom smislu rekao i da će na raspolaganje staviti podršku u vrednosti od 60 milijardi juana zemljama u razvoju preko međunarodnih organizacija.

Rekao je i da će Kina potpisati sa više od 30 zemalja privredne sporazume i najavio da će biti domaćin međunarodnog uvoznog EKSPA 2018 godine.

Otvaranju Foruma prisustvuju i predsednik Ruske federacije Vladimir Putin, predsednik Turske Redžep Taip Erdogan, Belorusije Aleksandar Lukašenko, premijer Mađarske Viktor Orban, generalni sekretar UN Antonio Guteres, a više od 100 zemalja ima svoje predstavnike na skupu.

Forum se smatra najvažnijom međunarodnom konferencijom od kada je predložena inicijativa "Jedan pojas – jedan put" i fokusiraće se na osam oblasti među kojima su infrastruktura, realne investicije, privredna i trgovinska saradnja, zajedničko korišćenje resursa, finansijska saradnja.

Skupu prisustvuje više od 1.500 učesnika, među kojima privrednici, predstavnici finansijskih institucija i međunarodnih organizacija.

Srpsku delegaciju predvodi premijer Aleksandar Vučić u čijem je prisustvu danas potpisan sporazum sa kompanijom "Huavej", kao i memorandumi o izgradnji puteva u Srbiji.

Putin: Napustiti ratobornu retoriku

Predsednik Rusije Vladimir Putin istakao je da inicijativa "Pojas i put za medunarodnu saradnju" koju je pokrenula Kina može da doprinese velikom Evroazijskom partnerstvu i podvukao da ratoborna retorika mora biti napuštena da bi se prevazišla stagnacija u globalnom razvoju.

Putin je u obraćanju na Forumu "Pojas i put za medunarodnu saradnju" ocenio da bi bilo dobro učešće evropskih partnera u taj projekat ističući da bi balansirano partnerstvo omogućilo da po prvi put u istoriji imamo takvu vrstu saradnje od Pacifika do Atlantskog okena.

Rekao je da terorizam i višedecenijski regionalni konflikti predstavljaju glavnu pretnju globalnom razvoju.

"U cilju rešavanja tih čvorova trebalo bi da napustimo ratobornu retoriku, međusobno optuživanje koji čine situaciju samo još gorom. Uopšte gledano nijedan od aktuelnih problema ne može biti rešen starim pristupom. Potrebne su sveže ideje koje bi bile oslobođene stereotipa" podvukao je predsednik Rusije.

Putin je takođe ukazao da su mnogi modeli ekonomskog rasta potrošeni jer se brojne zemlje suočavaju sa krizama, a da te krize izazivaju socijalni haos, finansijsku nestabilnost, kreiraju plodno tlo za migracije i međunarodni terorizam.

Predsednik Rusije je rekao da se moramo suočiti sa tim pretnjama i da podržava inicijativu Kine i izrazio uverenje da integracija kroz taj projekat može da doprinese velikom Evroazijskom partnerstvu.

Istorijsko iskustvo puta svile je prema njegovim rečima važno za svet 21. veka koji je suočen sa brojnim ozbiljnim izazovima.

Nakon Putina Forumu su se obratili i predsednik Turske Redžep Taip Erdogan i Generalni sekretar UN Antonio Guteres koji su takođe podržali inicijativu i istakli da ona otvara nove mogućnosti za ekonomski razvoj i saradnju, ali i međusobno razumevanje po svim drugim pitanjima.

Guteres je ukazao da povernje u vlade i globalizaciju opada i da je stgoga glavni izazov da se revitalizuje saradnja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво