Меморандуми о сарадњи са кинеским компанијама на изградњи путева

Потпредседница Владе Зорана Михајловић и министар привреде Горан Кнежевић потписали су у Пекингу, у присуству премијера Александра Вучића, са кинеском компанијом China Road and Bridge Corporation Меморандуме о сарадњи на пројектима изградње путева у Србији и Протокол о сарадњи на развоју Кинеско-српског индустријског парка. Пред нама сада најтежи задаци, поручио председник Владе Србије.

Меморандуме са China Road and Bridge Corporation (ЦРБЦ) потписала је потпредседница владе Зорана Михајловић, која је и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре за пројекте изградње ауто-пута преко Чачка до границе за Црном Гором и изградњу Фрушкогорског коридора, укупно вредне око 2,5 милијарди евра.

Када је реч о Коридору 11, потписан је меморандум за две деонице, Прељина-Пожега и Пожега-Бољаре, укупне дужине од око 140 километара, чија ће изградња почети наредне године.

Прве процене говоре да је вредност тих радова око 2,1 милијаду евра.

У Србији је прошле године на Коридору 11 пуштен у саобраћај ауто-пут Љиг-Прељина у дужини од 40 километара, а у новембру ће у саобраћај бити пуштен цео потез од Обреновца до Прељине у дужини од 102 километра.

Радови на деоници ауто-пута од Сурчина до Обреновца су у току и биће завршени 2019.

У Саобраћајном институту ЦИП је завршен генерални пројекат за ауто-пут Пожега-Бољаре, што је веома тешка деоница преко Пештерске висоравни. Ауто-пут ће бити у пуном профилу, са шест трака и имаће чак 51 тунел и 97 мостова.

Пошто ће се за сваки тунел градити по две тунелске цеви, тунели ће укупно бити дуги око 50 километара, а мостови око 20 километара. Прихваћена је траса која је краћа за 40 километара и јефтинија за око 400 милиона евра и иде од Пожеге до Ариља, Ивањице, Дуге Пољане и Бољара.

Други Меморандум о разумевању и сарадњи потпредседница Михајловић потписала је за пројекат изградње брзе саобраћајнице Нови Сад-Рума (Фрушкогорски коридор), вредан око 400 милиона евра.

Реч је о изградњи брзе саобраћајнице, односно ауто-пута са по две траке у дужини од 37 километара.

Предвиђена је градња тунела кроз Фрушку гору који ће бити дуг 3,5 километара и ауто-путем од Руме до Новог Сада путоваће се свега двадесетак минута. Планирано је да се касније изгради и наставак брзе саобраћајнице до Шапца и Лознице.

Протокол о сарадњи на развоју Кинеско-српског индустријског парка између Републике Србије - града Београда и ЦРБЦ, потписао је министар привреде Србије Горан Кнежевић, такође у присуству премијера Вучића.

Вучић: Пред нама сада најтежи задаци

Након потписивања споразума, премијер Вучић је рекао да су пред нама сада најтежи задаци који нам могу донети и најбоље резултате и додао да ће изградња пруге Београд-Будимпешта, коју је и председник Кине Си Ђинпинг означио као приоритетни задатак за иницијативу "Један појас један пут", представљати нови стандард за грађане наше земље.

Изразио је задовољство досадашњом сарадњом са компанијом ЦРБЦ.

"Очекује нас изградња пруга, путева, мостова, а ваше компаније су се показале као природни савезник за изградњу путне инфраструктуре. Веома смо задовољни нашом сарадњом", нагласио је Вучић и додао да је за Владу Србије једнако важна и деоница пута Прељина-Пожега у дужини од 31 километар.

"Надамо се да ћемо ускоро потписати и уговор за ову деоницу Коридора 11", истакао је премијер.

"Ваша Влада је врло ефикасна и увек је била велика подршка нашој компанији", рекао је представник ЦРБЦ Вен додајући да његова компанија цени сарадњу са Србијом и да се нада да ће имати што више пројеката.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара