Dačić: Nehrišćanski i nedržavnički potez Tadića

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je sramotno što Boris Tadić pogibiju ambasadora Potežice zloupotrebljava u dnevnopolitičke svrhe za nastavak svog višegodišnjeg obračuna sa njim i sa Vladom Srbije i dodao da to nije hrišćanski, a još manje državnički.

Predsednik opozicione Socijaldemokratske stranke Boris Tadić je ranije danas zatražio smenu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, koga smatra odgovornim za pogibiju ambasadora Olivera Potežice.

Dačić u pisanoj izjavi navodi da je Tadić nosilac Gadafijevog ordena, da je za pet godina četiri puta bio kod Gadafija, da je na proslavi 40 godina od dolaska Gadafija na vlast bio jedini evropski predsednik na vojnoj paradi u Tripoliju, sa pripadnicima Vojske Srbije, i da je Gadafijev sin tajno dolazio u Srbiju i boravio u rezidencijalnim objektima, prenosi Fonet.

Tadić pod amnezijom tvrdi, ističe Dačić, da su sukobi bili 2012. godine i da on nije zatvorio ambasadu u Libiji zato što je spasavala naše ljude, a svi znaju da su sukobi u Libiji bili 2011. godine i da je Gadafi ubijen u oktobru 2011.

Pošto sam ja kao ministar unutrašnjih poslova bio na čelu tima za evakuaciju naših građana, znam da se to dešavalo u february 2011. godine, kada sam dočekivao avione iz Libije, rekao je Dačić.

Pošto je Tadić bio na vlasti do aprila 2012. godine, zašto tada nije zatvorio ambasadu, kada su bili sukobi i rat? Zašto nije povukao Potežicu, koga je on postavio i koji ga je dočekivao u Libiji, a da ne govorim o tome da je iz tog vremena ostala teška optužba da su srpski borci učestvovali u oružanim sukobima na strani Gadafija, istakao je Dačić.

Koliko Tadića brine pogibija naših diplomata, ocenio je Dačić, govori i to što je pomešao i kada se to desilo, jer govori o pogibiji dvoje službenika ambasade 2015. godine, iako se to desilo 2016.

Svakome je dopušteno da me mrzi, da traži moju smenu i da napada Vladu Srbije, ali bi Tadić kao nosilac Gadafijevog ordena i čuvar Zelene knjige, koju mu je Gadafi poklonio dve godine pre pada, morao da pokaže pijetet prema ljudima koji su radili za svoju zemlju i svoj narod, zaključio je Dačić.

Ružić: Tadićevo licemerje

Potpredsednik SPS-a Branko Ružić je zahtev Borisa Tadića ocenio kao vrhunsku političku besprizornost, perfidnost i licemerje.

"Vrhunska perfidnost je danas napadati ministra spoljnih poslova kome najvažniji centri moći u svetu, Moskva, Vašington, Berlin, Brisel i Peking, odaju priznanje za njegov predan rad koji je i doveo do mnogo višeg stepena poštovanja Srbije u međunarodnoj areni. Da nije tužno, sramno i opasno po državne interese, izjave takve individue bile bi smešne", rekao je Ružić, saopštio je SPS, prenosi Tanjug.

Ocenio je i da Tadić ne shvata da za njegov politički nestanak nisu krivi građani već on lično. "Po ko zna koji put iz političkog pluskvamperfekta besramno se igra tragedijama porodica naših diplomata i ponaša se kao politički nekrofil", naveo je Ružić.

Kaže da je Tadić čovek koji je izneverio i izdao sva obećanja i nadanja građana Srbije koji su mu nekada ukazivali poverenje, a da danas političkog krivca za sve svoje lične neuspehe, poraze i frustracije traži u šefu diplomatije i predsedniku SPS-a Ivici Dačiću.

Funkcioneri SPS-a Aleksandar Antić i Đorđe Milićević ocenili su da je Boris Tadić zahtevom za smenu Dačića odabrao da tragediju upotrebi za političku promociju.

Antić smatra da sve optužbe koje Tadić iznosi na račun Dačića, a tiču se bezbednosti naših diplomata u Libiji i pitanja zatvaranja ambasade u toj zemlji, mogu da se kao pitanje postave i samom Tadiću i njegovom ministru spoljnih poslova Vuku Jeremiću - zašto sami nisu uradili nešto po tom pitanju, kada su za njihovog mandata uveliko trajali sukobi u Libiji.

Milićević smatra da Tadić traži alibi za svoje "katastrofalne greške i despotsko ponašanje u vreme kada je bio na funkciji koju očigledno nije zasluživao i na taj način pokazuje da je spreman da učini baš sve kako bi pokušao da dođe do političkih poena".

Funkcioner SPS-a Novica Tončev ocenio je da "nije korektno" da Boris Tadić koristi smrt srpskog ambasadora u Libiji Olivera Potežice za obračun sa Dačićem.

Tončev je agenciji Beta rekao da "izgleda da Boris ima mnogo kratko pamćenje o saradnji sa socijalistima".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво