Potvrđeni sporazumi, konstatovana ostavka Jankovića

Skupština Srbije potvrdila je više međunarodnih sporazuma, među kojima su i oni o policijskoj saradnji, o podsticanju i zaštiti ulaganja, eliminaciji nezakonite trgovine duvanskim proizvodima, klimatskim promenama, plovidbi Tisom, kao i sporazumi iz oblasti obrazovanja i kulture. Poslanici su konstatovali i ostavku Saše Jankovića na mesto zaštitnika građana.

10.30 - Narodni poslanici započeli su novu sednicu Skupštine Srbije.

09.50 – Predsednica Skupštine Maja Gojković zaključila je prvu sednicu i odredila pauzu od nekoliko minuta. 

09.45  Za konstatovanje ostavke Saše Jankovića glasala su 142 poslanika, niko nije bio protiv.

09.30 Poslanici glasaju o potvrđivanju međudržavnih sporazuma. 

Skupština je konstatovala ostavku Saše Jankovića na mesto zaštitnika građana. Za konstatovanje ostavke glasala su 142 poslanika, a niko nije bio protiv.

Janković, koji je bio kandidat za predsednika Srbije, ostavku na mesto ombudsmana podneo je 7. februara i od tada funkciju zaštitnika građana obavlja zamenik ombudsmana Miloš Janković.

Poslanici su se izjašnjavali i o izmeni odluka o izboru članova skupštinskih odbora i sastava stalne delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Lider LSV-a Nenad Čanak biće novi član parlamentarnog Odbora za evropske integracije, umesto Marinike Tepić, koja je krajem januara istupila iz LSV-a i poslaničkog kluba te stranke i priključila se izbornom štabu Saše Jankovića, a juče je pristupila Novoj stranci Zorana Živkovića.

Skupština Srbije usvojila je izmene odluka o izboru članova i zamenika članova odbora, kojim su članstva u tim telima razrešeni poslanici koji su napustili poslaničke grupe LSV i DJB u parlamentu i umesto njih su izabrani novi.

Tepićeva je inače bila predsednica Odbora za evropske integracije, a posle njenog razrešenja, to skupštinsko telo biraće novog predsednika.

Usvajanjem izmene odluke, Čanak će, umesto Marinike Tepić, biti i zamenik člana u Odboru za prava deteta i član Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova.

Poslanik Goran Čabradi, koji je takođe napustio LSV, razrešen je članstva u Odboru za zaštitu životne sredine i u Odboru za prava deteta.

Skupština je usvojila i izmenu odluke o izboru članova i zamenika članova odbora, na predlog pokreta DJB, po kojoj se članstva u šest odbora razrešavaju Jovan Jovanović, Aleksandra Čabraja i Sonja Pavlović.

Oni su ranije istupili iz DJB i poslaničkog kluba DJB u parlamentu i podržali predsedničku kandidaturu Saše Jankovića.

Umesto njih, član Odbora za spoljne poslove biće Jasmina Nikolić, Vladimir Đurić biće zamenik člana u Odboru za evropske integracije i u Odboru za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, a za člana Odbora za kulturu i informisanje izabrana je Tatjana Macura.

U Odboru za zaštitu životne sredine zamenik člana biće Ljupka Mihajlovska iz DJB.

Na predlog DJB, usvojena je i izmena odluke o utvrđivanju sastava stalnih delegacija Skupštine Srbije u međunarodnim parlamentarnim institucijama, kojom je Jovan Jovanović razrešen dužnosti člana delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Umesto Jovanovića, u toj delegaciji biće Aleksandar Stevanović iz DJB.

Skupština nije prihvatila predlog poslanika Dveri da se u parlamentu formiraju anketni odbori za utvrđivanje činjenica i okolnosti tokom izbornih procesa za parlamentarne i predsedničke izbore.

U razlozima za donošenje odluke o obrazovanju anketnog odbora, Dveri tvrde da je izborni proces za predsednika Srbije obeležen neregularnostima, koje su "uticale ili su mogle da utiču na rezultate izbora".

Potvrđeno više međudržavnih sporazuma

Izmene Sporazuma vlada Srbije i Bugarske o policijskoj saradnji trebalo bi da doprinesu efikasnijem suzbijanju ilegalnih migracija. 

Naime, izmenama tog sporazuma, srpskim i bugarskim policajcima u zajedničkim patrolama na granici biće omogućeno da je prelaze i mimo državnih, zvaničnih graničnih prelaza, na zelenom pojasu, kako bi mogli efikasnije da se uključe u suzbijanje ilegalnih migracija. 

Sporazumom vlada Srbije i Nemačke o saradnji u oblasti bezbednosti jača se saradnja sa Nemačkom, posebno u oblasti efikasnog sprečavanja i suzbijanja krivičnih dela organizovanog i teškog kriminala, terorizma, kriminala u vezi sa opojnim drogama, ilegalne trgovine oružjem, kao i ilegalne migracije i krijumčarenja ljudi preko državne granice.

Sporazum vlada Srbije i Poljske o saradnji u borbi protiv organizovanog i drugih vidova kriminala omogućuje efikasniju operativnu saradnju dve zemlje na suzbijanju terorizma i njegovog finansiranja, ilegalne proizvodnje i ilegalnog prometa oružja, trgovine ljudima, seksualne eksploatacije, protivpravnog lišavanja slobode, ilegalnog prelaženje granica i organizovanja ilegalnih migracija, kao i krijumačarenja robe. 

Skupština je potvrdila i Sporazum Vlade Srbije i Vlade Države Katar o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja. 

Ratifikovan je i Sporazuma vlada Srbije i Mađarske o plovidbi Tisom, kojim se ta reka otvara za polovidbu svih brodova bez plaćanja naknada. 

Protokolom o eliminaciji nezakonite trgovine duvanskim proizvodima, koji je takođe potvrđen, uspostavljaju se pravila za suzbijanje nezakonite trgovine duvanskim proizvodima na globalnom nivou kroz kontrolu lanca snabdevanja duvanskim proizvodima i jačanje međunarodne saradnje. 

Potvrđen je Sporazum Srbije i Rumunije o socijalnoj sigurnosti, koji se odnosi kako na zdravstveno osiguranje, tako i na ostvarivanje prava i iz oblasti penzionog i invalidskog osiguranja. 

Ratifikovana je i Konvencija o Evropskom šumarskom institutu, čiji je cilj širenje vrednosti u pogledu pošumljavanja prostora i razvoja posebnih sorti. 

Potvrđeni su i Doha-amandmani na Kjoto-protokol uz Okvirnu konvenciju UN o promeni klime, koji se odnose na smanjenje emisije štetnih gasova koji imaju efekat staklene bašte. 

Skupština je ratifikovala i Sporazum o učešću u Srednjoevropskom programu univerzitetske razmene ("CEEPUS III"), čiji je cilj da omogući veću razmenu studenata. 

Predviđeno je 415 stipendija za mlade iz Srbije i 149 stipendija za strane studente u našoj zemlji. 

Takođe, potvrđen je i Sporazum Vlade Srbije i ostalih članica Inicijative za reformu obrazovanja u jugoistočnoj Evropi o sedištu Sekretarijata Inicijative, koji predviđa da novo sedište sekretarijata bude u Beogradu. 

Ratifikovan je i Sporazum vlada Srbije i Češke o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja, nauke, omladine i sporta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи