Novi protest zbog izbornih rezultata

U više gradova i mesta održan je protest studenata zbog pobede Aleksandra Vučića na izborima za predsednika Srbije.

Protest u Beogradu je uz zvuke pištaljki počeo oko 18 časova ispred Doma Narodne skupštine, odakle su okupljeni krenuli u protestnu šetnju.

Okupljeni su uzvikivali parole protiv Aleksandra Vučića, a poziv na protest upućen je preko grupe "Protest protiv diktature" na društvenoj mreži Fejsbuk

Kolona je tokom protestne šetnje prošla Terazijama ka Trgu republike, a zatim su nastavili Makedonskom i Takovskom ulicom. Nakon toga, kolona je prošla Knez Miloševom i Nemanjinom do Slavije, te Ulicom kralja Milana.

Na toj trasi zastali su pred sedištima redakcija "Informera" i "Politike". 

Kolona je prošla i pored sedišta Republičke izborne komisije i zgrade Predsedništva Srbije.

Demonstranti su protestovali i ispred zgrade RTS-a u Takovskoj ulici, a potom nastavili do zgrade Vlade Srbije.

Saobraćaj u glavnim gradskim ulicama bio je blokiran tokom prolaska kolone.

I u Novom Sadu su se studenati i drugi okupili u kampusu Novosadskog univerziteta, a na samom početku protesta bilo je manjih incidenata, javlja Beta.

I u centru Niša bilo je okupljanja i protestne šetnje centralnim gradskim ulicama. Na protestu nije bilo vidljivih stranačkih obeležja, a u policiji su rekli da sve protiče mirno, javlja dopisnik RTS-a.

Skup pod nazivom "Protest protiv diktature" počeo je i u pešačkoj zoni u Kragujevcu, a potom su mahom mladi ljudi, učenici i studenti, prošetali do Skupštine grada, javlja dopisnik RTS-a. Na skupu nije bilo stranačkih obeležja.

Slični skupovi održani su i u Zrenjaninu, Subotici, Jagodini, Boru, Kraljevu, Leskovcu, Vranju, Vlasotincu, Novom Pazaru, prenose agencije.

Ranije danas u Čačku je održan protest omladine, studenata i srednjoškolaca, zbog rezultata predsedničkih izbora. Tanjug javlja da su se protestu pridružili i pojedini profesori, a da ga je organizovala Demokratska omladina Čačka, putem Fejsbuka.

Agencija Beta je u 21.30 javila da su se okupljeni u Beogradu probili skoro do ulaza u Dom Skupštine, a da je kordon policije sa šlemovima sprečio njihov dalji prolazak. Okupljeni su uzvikivali "Koga branite" i "Spustite pendreke", a policija nije reagovala. 

Nije poznato ko su organizatori protesta i niko sa protesta se dosad nije zvanično obratio ni u jednom gradu. 

Aleksandar Vučić, koji je izabran za predsednika Srbije na izborima 2. aprila, rekao je ranije danas da je Srbija demokratska zemlja u kojoj svako ima pravo da bude srećan ili nesrećan zbog izbornih rezultata, kao i da je sve u redu dok je mirno i dok se samo viče i izražava stav "za" ili "protiv".

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво