Prekinuto šestomesečno neučešće poslanika Srpske liste u parlamentu

Sednici Predsedništva kosovske skupštine, nakon šest meseci neučešća, prisustvovali su srpski poslanici - potpredsednik kosovskog parlamenta Slobodan Petrović i predsednik poslaničkog kluba Srpske liste Slavko Simić.

Grupa od 11 poslanika Srpske liste će u četvrtak i petak prisustvovati sednicama kosovske skupštine i time prekinuti bojkot, koji su započeli pre šest meseci, nezadovoljni usvajanjem Zakona o Trepči, bez njihove saglasnosti.

Predstavnici albanskih stranaka na vlasti, pozdravili su povratak srpskih poslanika, rekavši da oni brane i predstavljaju Srbe na Kosovu i da treba da budu prisutni tamo gde se donose odluke.

Nakon sednice predsedništva skupštine srpski predstavnici kažu da im je prvenstveno cilj da onemoguće izgovore predstavnika većinske albanske zajednice da nema ostvarivanja prava Srba, dok njihovi poslanici i ministri nisu aktivni u centralnim institucijama.

Zadovoljni su i reagovanjem i podrškom vlade Srbije da se vraćanjem u institucije suprotstave zakonima koji nisu u skladu sa vitalnim interesima srpskog naroda na Kosovu.

"Sprečili smo kosovske institucije, odnosno centralne institucije ovde u Prištini da samostalno ulaze u aranžman formiranja ZSO da bez podrške srpskih političkih predstavnika i srpske zajednice", kaže predsednik Srpske liste Slavko Simić.

Simić poručuje da je ZSO isključivo vlasništvo srpskog naroda koji živi na Kosovu. "Želimo naravno da se zajednica formira u skladu sa principima koji su postignuti u Briselu", dodaje Simić.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić podseća da je albanskim političarima za nesprovođenje formiranje vojske Kosova glavni izgovor bio da ne mogu da sprovedu formiranje vojske Kosova u skupštini jer nema uslova, jer Srbi ne učestvuju.

"Srpski predstavnici će sada i javno biti protiv, uradiće sve što je institucionalno moguće, svaki vid opstrukcije, da ne bi došlo do formiranja vojske. Treba to podržati", ističe Đurić.

Predstavnici Srba u kosovskoj skupštini su najavili da će njihovu odluku da se vrate, pratiti i tri predstavnika Srba u kosovskoj vladi.

Poslanici Srpske liste odluku da zamrznu učešće u radu parlamenta doneli su u oktobru prošle godine nakon što je Priština bez konsultacija sa srpskim političkim predstavnicima donela štetan zakon o "Trepči".

U međuvremenu je usvojen i skandalozan zakon o strateškim investicijama i doneta odluka kosovske vlade kojom je Priština posegnula za imovinom države Srbije.

Srpski poslanici kažu da, kada bi međunarodnim činiocima na Kosovu ukazivali na kršenje kolektivnih prava Srba, dobijali bi kao odgovor konstataciju da je trebalo da političku borbu protiv tih akata vode unutar institucija.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво