Vlada Srbije poništila uredbu Prištine o imovini

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je vlada donela odluku kojom je uredbu Prištine o preuzimanju srpske imovine na Kosovu i Metohiji proglasila ništavnom, kao što je ranije učinila i u slučaju "Trepče". Zahvalan je Evropskoj uniji na poruci da povodom imovine mora da se razgovara.

"Ne možete da kažete da je sve vaše i otmete nekom subjektu imovinu. To je otimačina, a pravo svojine je najzaštićenije u svetu, posebno na zapadu. Ne može kazati 'rešio sam, potpisao sam nešto'. Potpisao si i da su naši plakati tvoji, Mustafa, pa nisu!", poručio je Aleksandar Vučić.

Premijer je novinarima rekao da je od početka pregovora u Briselu bilo jasno da će Priština povući jedan takav potez. Istakao je da su predstavnici Prištine takođe svaki put odbijali da razgovaraju o imovini u okviru dijaloga.

"Stoga taj potez Prištine, koji nije ništa drugo do otimačina tuđe svojine, smatramo ništavnim", rekao je Vučić.

Dodao je da bi Beograd voleo da razgovara, ali da je za razgovor potrebno da imate s kim, pošto su Albanci doneli rezoluciju da neće da razgovaraju. Istakao je da je zahvalan EU na poruci povodom imovine – da se o tome mora razgovarati.

Vučić je podsetio da su prištinske vlasti potpisale i da je "Trepča" njihova, ali se metalurški kompleks nalazi na severu.

"Kako je vaša 'Trepča', a da nisi ušao unutra, da ne upravljaš nečim tamo. Što niste razgovarali, 'Trepča' je imala šansu da zajedno radimo. Mi držimo metalurgiju, dva rudnika, a oni veći deo rude. Hajde zajadno da radimo, ali nećete, hoćete da otimate", ukazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, predstavnici Prištine nisu se pojavili "ni selfi da naprave iznad Trepče", dodajući da to govori koliko je njihova politika nerealna.

Na drugoj strani, kaže, Beograd ne želi na nerealan način da se bori.

"Oni se spremaju za izbore, za razliku od nas koji se trudimo da narod ne lažemo, govorimo istinu, to dole je izgleda velika borba, kao da je borba za nešto više od vlasti. Ne znam o čemu se radi", ukazao je Vučić, dodavši da se donose odluke i o specijalnom odeljenju za suđenje Srbima.

Podsetio je da su prištinske vlasti donele opšti pravni akt, rezoluciju kojom su nas obavestile da prekidaju dijalog.

"Zamislite da smo mi u našoj skupštini doneli takvu odluku, kakva bi kampanja bila po celom svetu. Za nas je važno da se ponašamo odgovorno", naglasio je Vučić.

Dodao je da je Priština napravila "veliku zbrku" i oko "Brezovice", a da je Beograd hteo da se razgovara i postigne dogovor.

"Neka dođe strani investitor, samo da se dogovorimo da vidimo koji će ljudi da rade, nemojte da nam otpuštate 170, 180 Srba koji tamo rade. Hajde da vidimo kako i na koji način da napravimo da to funkcioniše. Neka dolaze i Srbi i Albanci da skijaju, neka dolaze svi, nikakav problem mi sa tim nemamo. Oni to nisu hteli – 'ej to je naše'. I sad vidim što je njihovo - nije njihovo", rekao je Vučić.

Ukazao je i na to da se pominju nerealne sume, ali da je reč o vrednoj imovini.

"Slušam već godinama da su i 'Gazivode' njihove. Pa jesu li, sem na njihovoj televiziji, u dnevniku ili na papiru? Ako razgovaramo o 'Gazivodama', to je nešto mnogo vredno i mislimo čisto srpsko. Za 'Trepču' stvari nisu tako čiste. Imaju u južnom delu njihov deo, a mi u severnom delu. Ne znam kako misle da se to reši. Moramo da razgovaramo", naglasio je Vučić.

Naveo je da ne može da shvati da su nekome izbori tako važni da zaustave neke procese na više godina.

"Mi smo spremni na razgovor u svakom trenutku, a valjda će njih neko dovesti do toga da počnu racionalno da razmišljaju", rekao je Vučić.

Poručio je da ne možemo da predamo imovinu koju su Srbi vredno gradili, a da prištinska strana odbija razgovor.

"Oni neće ni da razgovaraju, kažu nema razgovora o tome. Pa, dobro ako nema razgovora, vi na silu kako ste pokušavali do danas, pa vam nešto ne ide na silu. Ne znam šta da im poručim, nadam se da će da zaborave na tu silu", rekao je Vučić i istakao je da je bolje da jedni o drugima vodimo računa. 

Poruka kosovskim Albancima: Zaboravite da ste velika sila

Povodom pogroma nad Srbima od 17. marta 2004, premijer je kosovskim Albancima poručio da ne pomišljaju da će protiv Srba sprovoditi akcije kakve su sproveli 2004. i 2008. godine.

"Zaboravite na tu 'veliku silu' koju navodno imate", poručio je Vučić.

Premijer je, u izjavi novinarima, rekao da, kada čuje reči albanskih zvaničnika na Kosovu koji govore Srbima i o srpskoj nesreći, i kada se vidi šta čine iz dana u dan ne bi li sve manje Srba bilo na svojim ognjištima – oseća strah i brigu.

"Danas je Srbija snažnija nego 2004, te nije lako to izvesti na tako brutalan način kao tada, doneti neke druge odluke, makar i manje teške od onih koju su doneli 2008, kada su, uz pomoć međunarodne zajednice, samoproglasili nezavisnost", ukazao je Vučić.

Moramo, kaže, da budemo strpljivi i trpeljivi. Podseća da od silnog junačenja i udaranja u prsa nema ništa, već moramo da budemo čvrsti i odlučni.

"Ako mislite da je bilo jednostavo nešto reći juče u Sarajevu domaćinu, evropskom komesaru i Albancima, nije to prijatno, ni uvek lako i jednostavno, ali je to naša obaveza, i time uspevamo da obezbedimo sigurnost za Srbe na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić, i dodao da se Srbi na Kosovu i Metohiji ne osećaju sigurnim, ali ni mnogo nesigurnijim.

Prema njegovim rečima, Srbi su spremni da ostanu na svojim ognjištima zajedno sa porodicama, zbog čega je mnogo ponosan.

Ako se pogledaju Klokot, Pasjane i druga mesta, Srbi imaju više dece nego ikada ranije, i tu su pretekli Albance iz susednih sela i opština po natalitetu, naveo je premijer.

"Srbi na Kosovu i Metohiji su izdržali mnogo teških stvari. Trudićemo se da im garantujemo veću bezbednost, iako su nam kapaciteti ograničeni. Ova vlada ne može da se optužuje za smanjenje bezbednosti, kao ranija, koja zbog kohabitacije nije delovala u cilju zaštite srpskog stanovništva", rekao je Vučić.

Izrazio je nadu da će kosovski Albanci zaboraviti na tu "svoju veliku silu", podsećajući da su neki rekli da će podneti ostavke u vezi sa formiranjem vojske, a sada im je u grlu stalo zato što im "ne ide".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво