Poruka iz Sarajeva: Potrebno da evropska perspektiva ostane na Zapadnom Balkanu

Komesar EU za proširenje Johanes Han rekao je da se govori o mogućnosti otvaranja 80.000 novih radnih mesta u regionu. Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je svaki razgovor blagorodan i delotvoran i da je, dokle god imamo mir i stabilnost, to nešto što je za pohvalu.

Premijeri zemalja Zapadnog Balkana definisali su na sastanku u Sarajevu zajedničke inicijative za Samit u okviru Berlinskog procesa koji će biti održan u julu u Trstu i poručili da bi želeli veće prisustvo EU u regionu, jer evropska perspektiva doprinosi saradnji.

Na sastanku premijera Zapadnog Balkana govorilo se o evrointegracijama, ekonomskoj saradnji i infrastrukturnom povezivanju regiona Zapadnog Balkana, i o daljoj saradnji u oblasti obrazovanja i saradnji mladih ljudi, kako bi se razbile predrasude i napravio iskorak ka budućnosti, rekao je predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.

Zvizdić je rekao da je glavna poruka sa sastanka premijera u Sarajevu da je potrebno da evropska perspektiva ostane prisutna na Zapadnom Balkanu, dodavši da je potreban veći obim investicija.

"Ovoga put smo jasno rekli koji projekti treba da budu realizovani i koji su potrebni Zapadnom Balkanu, pre svega saobraćajni i energetski. Na EU je da nam pomogne u realizaciji i da napravimo bitan iskorak", rekao je Zvizdić.

Na sastanku su se, kako je rekao Zvizdić, čule inicijative i modeli za kreiranje jedinstvenog tržišta za brži protok robe i kapitala, otklanjanje carinskih barijera, inicijative za osnivanje asocijacija privrednih komora i druge koje bi doprinele stvaranju tržišta od više od 22 miliona stanovnika koje bi bilo atraktivno brojnim stranim investitorima.

"Nismo hteli da sakrijemo probleme već smo razgovarali o svim temama kako bi dobili na ubrzanju. Svi smo potpuno orijentisani ka kreiranju ambijenta kvalitetnije saradnje, međusobnog razumevanja i uvažavanja, ali pre svega za očuvanja stabilnosti i mira", poručio je Zvizdić.

Komesar EU za proširenje Johanes Han potvrdio je da se na sastanku razgovaralo o infrastrukturnim projektima i jedinstvenom tržištu.

"Mi smo bili dosta konzervativni u proceni efekata carinske unije, ali realno, kada se pogledaju neki kratkoročni i dugoročni mogući efekti, govorimo već o mogućnosti nekih novih 80.000 radnih mesta u regionu. Naravno, politički zvaničnici mogu vam dati samo jedan okvir, ali ovde bismo već mogli govoriti o nekim konkretnijim ishodima", rekao je Han.

Komesar je izrazio zadovoljstvo što su se prvi put premijeri Zapadnog Balkana sastali u regionu, što je signal napretka. Naveo je da nije tačno što pojedini misle da Zapadni Balkan nije napredovao. "Ima napretka na Zapadnom Balkanu, posebno kada su u pitanju evropske integracije", naglasio je Han.

Ponovio je da je EU privržena evropskoj perspektivi svih zemalja Zapadnog Balkana i rekao da je Savet EU prošle nedelje jednoglasno potvrdio tu privrženost, ali da još ima mnogo posla da se postigne cilj.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво