Kuburović: Odvojiti pravo i pravdu od političke propagande

Podnošenje zahteva za reviziju tužbe za genocid voljom jednog čoveka, a ne institucije BiH, pokreće pitanje legitimnosti tog zahteva, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović i istakla da će se Srbija boriti svim pravnim sredstvima.

Nela Kuburović je u izjavi Tanjugu navela da veruje da će Međunarodni sud pravde, kada bude razmatrao taj zahtev, ozbiljno razmotriti i to da li je nadležan organ BiH podneo zahtev za reviziju, kao i da li Sakib Softić može da zastupa BiH.

Ministarka pravde je izrazila nadu da će i u novom postupku Međunarodni sud pravde u Hagu znati da odvoji pravo i pravdu od političke propagande i da će, kao i u slučaju gde je tužba odbijena, poštovati zauzeti stav da se postupa samo na osnovu odluka celog Predsedništva.

"Nažalost, ovakvi potezi vraćaju odnose Srba i Bošnjaka dve decenije unazad i narušavaju stabilne odnose, koji su i inače teško i mukotrpno uspostavljeni, činjenjem kompromisa sa obe strane", istakla je Kuburović.

Navodi da je Predsedništvo BiH u skladu sa Ustavom BiH jedino ovlašćeno da predstavlja BiH pred međunarodnim institucijama, pa je tako isključivo nadležno i da donese odluku o reviziji, koja je u ovom slučaju izostala.

Ministarka je navela da će Srbija kao i do sada nastaviti da vodi politiku pomirenja i dobrosusedskih odnosa, ali da neće sedeti skrštenih ruku i nemo gledati na one koji pokušavaju da naruše ugled Srbije, ne samo u regionu, već i u celom svetu.

"Srbija nije i neće biti dežurni krivac za sve pokušaje destabilizacije odnosa na Balkanu i neće dozvoliti nikome da je etiketira bez ikakvog validnog dokaza", istakla je Kuburović.

Sakib Softić danas je predao zahtev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво