U ponedeljak otvaranje poglavlja 20 i 26

Na međuvladinoj konferenciji sa EU u ponedeljak, 27 februara, Srbija će otvoriti poglavlje 26 o obrazovanju i kulturi i poglavlje 20 o industrijskoj politici, potvrđeno je RTS-u u Briselu.

O tome je danas postignuta saglasnost na sastanku radne grupe EU za proširenje koja okuplja sve zemlje članice.

Taj dogovor bi sutra formalno trebalo da potvrde i ambasadori zemalja članica, što će omogućiti da na konferenciji u ponedeljak budu otvorena dva nova poglavlja, dok će poglavlje 26 o kulturi i obrazovanju ujedno biti i preliminarno zatvoreno.

I Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da bi Srbija, na međuvaldinoj konferenciji 27. februara u Briselu trebalo da otvori poglavlja 20 i 26. Poručila je da to pokazuje solidnu dinamiku u procesu evropskih integracija i stabilan evropski put.

Poglavlje 29 o carinskoj uniji je tehnički spremno za otvaranje, ali o njemu još nema pune saglasnosti država članica EU.

Posle međuvladine konferencije zakazane za ponedeljak, Srbija će imati osam otvorenih pregovaračkih poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU, od čega će dva poglavlja biti preliminarno zatvorena.

Još je rano oceniti da li će Srbija, kako je prošle godine najavio Johanes Han, u ovoj, otvoriti više poglavlja. Učesnici pregovora tome se nadaju i veruju da loš momenat u odnosima s Hrvatskom neće dugoročno uticati na pregovarački proces. 

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević poručuje da je Srbija spremna da razgovara i da je Hrvatska jedna od država članica od koje očekuje najveću pomoć.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво