Nikolić, Vučić i Dačić uputili telegrame saučešća povodom smrti Čurkina

Predsednik Tomislav Nikolić, premijer Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputili su telegrame saučešća povodom iznenadne smrti ruskog ambasadora pri UN Vitalija Čurkina.

Nikolić je povodom smrti Čurkina izrazio najdublje saučešće predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu i članovima njegove porodice.

Za Čurkina je rekao da je znameniti diplomata Ruske Federacije i veliki prijatelj Srbije i srpskog naroda.

"Ostaće nam u trajnom sećanju kao vrsni branitelj međunarodnog prava i ličnost od velikog ugleda, poštovan od svih u Ujedinjenim nacijama", poručio je Nikolić, saopštila je Pres-služba predsednika Srbije.

Vučić je telegram saučešća uputio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i premijeru Dmitriju Medvedevu, naglasivši da je bio počastvovan saradnjom sa Čurkinom.

"Sa velikom tugom sam primio vest da je preminuo ambasador Vitalij Čurkin, stalni predstavnik Ruske Federacije u Ujedinjenim nacijama u Njujorku, na radnom mestu, dok je svojim velikim diplomatskim znanjem doprinosio boljem razumevanju zemalja i naroda", navodi se u telegramu premijera.

Vučić ističe da je ovo je veliki gubitak ne samo za porodicu i prijatelje, već i za sve one koji su imali priliku da ga poznaju.

Lično sam bio počastvovan srdačnom saradnjom sa ambasadorom Čurkinom, koji je bio voljan da kroz iskrene i mudre savete podeli svoje veliko diplomatsko iskustvo, napominje premijer.

"U ime Vlade Srbije i svoje ime, porodici i prijateljima ambasadora Čurkina, vama i Vladi Rusije upućujem iskreno saučešće", naglašava se u telegramu premijera.

Dačić je telegram saučešća uputio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu istakavši da je Srbija izgubila iskrenog prijatelja.

"Zatekla nas je vest o iznenadnoj i preranoj smrti ambasadora Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vitalija Čurkina. Rusija je izgubila vrhunskog diplomatu i velikog patriotu, a Republika Srbija iskrenog prijatelja i kolegu. Ambasador Čurkin bio je vrstan diplomata i pravi predstavnik visoke škole ruske diplomatije", navodi se u telegramu, saopštilo je ministarstvo.

Dačić je u ime Ministarstva spoljnih poslova Srbije i svoje lično ime Lavrovu i ruskom ministarstvu spoljnih poslova uputio izraze dubokog i iskrenog saučešća, a porodici Čurkin reči podrške i utehe u teškim trenucima za njih.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво