Преминуо руски амбасадор при УН Виталиј Чуркин

Руски амбасадор при Уједињеним нацијама Виталиј Чуркин умро је у Њујорку, јавља РТ. Руски дипломата је имао 64 године.

Чуркин је важио за искусног дипломату који је током своје последње дужности – шефа руске Мисије при УН – оштро улазио у вербалне сукобе, пре свега са америчким колегама, у вези са кључним светским питањима.

Српска јавност ће га памтити га као политичара који је на седницама Савета безбедности УН оштро критиковао институције у Приштини због положаја Срба и неалбанаца на Косову, не либећи се да стане на страну Србије.

Чуркин је рођен 21. фебруара 1952. у Москви, а дипломатску каријеру је започео 1974. године.

Дипломирао је на Московском институту за спољне послове 1974. и ту је почео да ради, а докторирао је историју на Дипломатској академији Совјетског савеза 1981. године.

Именован је за руског амбасадора при УН 2006. године, а био је и специјални представник Руске Федерације у преговорима о бившој Југославији, од 1992. до 1994. године. 

Виталиј Чуркин, који је на месту руског амбасадора на Ист Риверу заменио Сергеја Лаврова, остаће упамћен по оштрим дуелима са америчким амбасадорима Џоном Болтоном, Залом Кализадом и Сузан Пауер – око Косова, блискоисточних криза, Ирана...

Између осталог, био је директор Одсека за информисање Министарства за спољне послове Совјетског Савеза и Русије, а такође је био представник руског Министарства спољних послова и заменик министра спољних послова Русије од 1992. до 1994. године.

Био је представник за штампу некадашњег министра спољних послова СССР Едуарда Шеварнандзеа, амбасадор у Чилеу, Белгији, Канади, и представник Русије при НАТО-у.

Од 1992. до 1994. године је био заменик некадашњег шефа дипломатије Русије Андреја Козирјева.

Од 8. априла 2006. обављао је дужност амбасадора Русије при УН, заменивши на том месту Андреја Денисова.

Сведочио је у пред Конгресом САД о нуклеарној катастрофи у Чернобиљу, што је био први пут у историји СССР да се тако нешто догоди.

Како се наводи, иако је тада био млади 34-годишњи дипломата, изабран је јер је имао репутацију некога ко течно говори енглески језик.

Течно је говорио руски, монголски, француски и енглески.

Још није објављен узрок смрти руског дипломате.

Руски и светски званичници изјавили саучешће

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да је руски председник Владимир Путин изјавио саучешће поводом изненадне смрти сталног представника Русије при УН Виталија Чуркина, преноси Тас.

Саучешће је упутио и генерални секратар УН Антонио Гутерес, који је изјавио да је "шокиран" вешћу о смрти Чуркина, објавио је Тас, а преноси Ројтерс.

И Амбасада САД у Москви упутила је саучешће поводом Чуркинове смрти.

"Наше мисли и молитве су са породицом и пријатељима Виталија Ивановича Чуркина", наведено је на званичном Твитер налогу америчке амбасаде у Русији, преноси Тас.

Амбасадорка САД при УН Ники Хејли назвала је Чуркина "пријатним колегом" који је вешто представљао своју нацију.

Висока представница за спољну политику и безбедност Федерика Могерини je у писму Сергеју Лаврову изјавила саучешће и навела да је са Чуркином Русија изгубила једног од својих најеминентнијих дипломата.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи