Vučić: Ne poštujete dogovoreno, šta hoćete više od Srbije

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da ni Evropska unija ni Priština ne poštuju dogovoreno i stalno menjaju pravila, i da je sve što je on iznosio ovih dana istina.

"Niko ne postoji u EU ko može da kaže da nije tako", rekao je premijer Aleksandar Vučić i upitao: "Šta više hoćete od Srbije?"

Na konferenciji za novinare posle sastanka sa premijerom Crne Gore Duškom Markovićem, Vučić je rekao da je Srbija u Brisel otišla sa dobijenim temama od kojih su na stolu ostale samo dve.

Dodao je da se Beograd okrenuo razgovoru o tim temama, a da je jasno rečeno da nema razgovora o ZSO.

"Tišina, nema razgovora o ZSO, rečeno je u Briselu", ponovio je Vučić, navodeći da se niko ne uzbuđuje oko te teme koja je suština Briselskog sporazuma i suština za Srbe, ali pravi se problem od zida od 80 santimetara.

Kako je istakao, onda je rečeno da se razgovara o mostu, iako je to pitanje dogovoreno još ranije, i "stvarni razgovor se ticao mosta i pored svega o čemu smo se mi u konsultacijama sa ljudima iz severnog dela Kosovske Mitrovice dogovorili i što smo prihvatili ispostavilo se kao da ni o čemu nismo ni razgovarali".

"Oni neće nikakav dogovor ni o čemu", rekao je premijer Vučić i upitao šta hoće od Beograda, jer sve što je dogovoreno posle je "puj pike, ne važi".

Kako je rekao, Priština optužuje Srbe i vređa ih, a tokom pregovora već posle 15 minuta gazi ono što je dogovoreno.

"Ovi drugi neće nikakav dogovor. Kažu – sve je srpska propaganda. Kada damo ono što traže, oni kažu: puj pike, ne važi. Samo neka kažu šta sam slagao i neću biti ono što sam danas. Nisam lud, ovo Srbiji najmanje odgovara, ekonomija ide nabolje, ali nekom očigledno odgovara", rekao je Vučić.

Mi smo opet održali reč, a oni nisu, ali zato nisu ni opomenuti, primetio je Vučić. 

"I jedva čekam da vidim li će reći da smo svi isti, a nije istina da smo isti", napomenuo je premijer.

Dodao je da su se čule očigledne pretnje i od Kadrija Veselija o ulasku ROSU u Severnu Kosovsku Mitrovicu i drugih iz vlasti u Prištini.

Za njih postoji samo jedno pitanje, a to je ograda u Kosovskoj Mitrovici i u tome imaju značajnu podršku međunarodne zajednice, naznačio je Vučić.

"Niko iz EU ne može da kaže da sam slagao ijedno slovo. Sve, od A do Š, a nešto sam i ublažio", dodao je premijer, koji je naveo da kada bi sve rekao šta se dešavalo tamo da bi ga Srbi psovali, a ko zna šta bi sve rekli o drugima.

"U Briselu kao na košarkaškoj utakmici"

Kako je objasnio, ne govori sve ne zato što se plaši nekoga, a ne plaši se ni "najmoćnijih ambasadora", već sve radi razumevajući da smo mala zemlja u odnosu na njih i da ponekad mora da se igra po tuđim pravilima.

Opisujući atmosferu u kojoj su vođeni razgovori u Briselu, Vučić je to uporedio s košarkaškom utakmicom u kojoj u jednoj trećini važi pravilo tri sekunde, u drugoj ni koraci, u trećoj nema faula...

"Sudija ne svira – na svakih 15 minuta tri puta su menjana pravila", rekao je Vučić i dodao da i "kada smo se navikli na suđenje i kada smo pobeđivali pored svega, oni bi opet menjali pravila".

Kako je naveo, Tačija je video 60 puta i tačno zna kada može, a kada ne da ga u oči pogleda.

"Tačno vidim šta rade", rekao je Vučić i dodao da je predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću nakon razgovora rekao da nikada nije bio ovako zabrinut "jer sam video i jedne i druge šta rade".

Tok razgovora se u Briselu uglavnom "vrti u krug", primetio je Vučić i dodao:

"Ponavljaju kao papagaji, na svakih pet minuta. Toma onda kaže da je Kosovo Srbija, oni da je Kosovo nezavisno, mi opet kažemo da je Kosovo Srbija... a razgovor se vrti oko mosta i njihove panike, iako je sve bilo dogovoreno 8. decembra", opisuje Vučić i dodaje:

"Nasilnici iz Prištine žele na silu da učine nešto, a ničega nema, a njih baš briga. Ne mora sutra, ne mora nikad. Ako se njima ne sviđa, nešto mora hitno. Naravno, ko će onda biti provokator? Srbija. Oko vaših kuća zidovi od četiri metra, bre. A smeta vam 40 centimetara? Vi nas sve pravite ludim. To se koristi kao povod za provociranje incidenata?", upitao je premijer.

A zatim poručio da će sada premeštati policijske i vojne snage svuda po Srbiji, "pa neka se nerviraju", te upozorio ministra Nebojšu Stefanovića da to ima u vidu i da to organizuje.

"Držite se dogovora bar na 15 minuta"

Komentarišući izjavu portparolke Federike Mogerini, Maje Kočijančič, da Beograd i Priština treba da smire retoriku i da ne šalju zapaljive poruke, Vučić je pozvao EU da se oni bar na 15 minuta drže onoga što predlože jer su ranije poručili da će upozoriti onoga ko prvi prekrši dogovor.

"Nisam ništa zapalio, naprotiv, gledao sam da smirujem ono što su drugi zapalili", rekao je Vučić i dodao da EU nema hrabrosti da kaže ko je pogazio dogovor i da treba da gledaju svoju ulogu i da li time gube ugled ili ne.

Vučić je rekao da Beograd želi dijalog i da poštuje ulogu Federike Mogerini, ali je podsetio da je EU najavila da će upozoriti onoga ko prvi prekrši dogovor.

"Sad ja vas pitam da li je Dojče vele na srpskom ili na albanskom objavio prvi informaciju. Da li je prvi izašao Tači ili Mustafa sa izjavom... Što nisu reagovali?", upitao je Vučić.

Premijer je pozvao EU da kaže šta je slagao u interpretaciji onoga što se desilo u Briselu, navodeći da je sve bilo istina, a da čak i nije rekao sve što se dogodilo.

Upitan da li to znači da će pregovori biti prekinuti, Vučić je rekao da uvek mora da se razgovara.

Број коментара 128

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво