Вучић: Спојићемо Србију и Црну Гору ауто-путем

Премијер Србије Александар Вучић је, након састанка са црногорским колегом Душком Марковићем, истакао да Србија и Црна Гора имају добре и пријатељске односе и најавио је спајање две државе ауто-путем, који ће ићи од Београда, преко Подгорице, до Бара. Марковић каже да је Црна Гора спремна да се бави примедбама српске заједнице.

Александар Вучић је, на конференцији за новинаре са Душком Марковићем, који је у посети Србији, рекао да је циљ да се увећа трговинска сарадња две земље и да се унапреде односи у будућности.

Захвалио је Марковићу на томе што је Србија прва земља коју је посетио од када је изабран на ту функцију и истакао добре и пријатељске односе две земље, као и економску сарадњу. Додао је да такви сусрети имају за циљ да се односи две земље, који су пријатељски, даље динамизују.

Посебно је истакао значај економске и трговинске размене и изнео податак да је прошле године трговинска размена износила скоро 710 милиона евра и са растом од 6,2 одсто у односу на претходну годину и додао да верује да ће се тај тренд и наставити.

Нагласио је да ће се заједно радити на томе да се Србија и Црна Гора повежу ауто-путем и истакао да су и за то потребни заједнички рад и сарадња.

План је, како је навео, да тај пут иде трасом Београд–Подгорица–Бар и додао да је посебно важна деоница Пожега–Бољаре, која је, како је рекао, прилично тешка и "ужасно скупа".

Према Вучићевим речима, пут ће до Чачка биће готов на пролеће, неких 120 километара, а затим се ради и 31 километар до Пожеге, као и од тог места до Бољара 107 километара.

То је једна од суштинских ствари на којима ћемо радити, рекао је Вучић и истакао да је Србија заинтересована за тај пројекат.

Додао је да се разговарало и о граничним прелазима и да је договорено да се уложи новац и направи нешто по принципу Хоргоша, да у летњим месецима не би било проблема и гужве.

Двојица званичника разговарала су и о сарадњи са Републиком Кином и заједничком спољнополитичком циљу, а то је - чланство у ЕУ.

"Одлуку Црне Горе о НАТО-у не доживљавамо као претњу" 

Вучић је додао и да је Црна Гора на путу да постане чланица НАТО-а, да Србија то није, али да ће поштовати одлуку Црне Горе.

"Поштујемо суверене одлуке Црне Горе, као што Црногорци поштују одлуку Србије да буде војно неутрална. то је међусобно поштовање и коректан однос, свако има право да доноси одлуке, а ми њихове не доживљавамо као претњу", истакао је Вучић.

Такође је рекао да је сарадња две земље на плану европских интеграција изузетно добра, да то, иако ретко тако нешто признаје, каже и министарска Јадранка Јоксимовић, а премијер је посебно истакао значај заједничких напора које две земље чине да се приближе европским вредностима.

Како је навео, та се сарадња се одвија и у оквиру Берлинског процеса, у оквиру којег предстоје састанци у Сарајеву, а затим и главни, у Трсту, у јулу.

Такође, две земље ће развијати сарадњу и у оквиру групе 16+1 са Кином, навео је премијер и додао да би унапређење сарадње две земље било добро за обе државе, али и цео регион, како би се показало да не постоје само проблеми, већ и конкретна и добра сарадња.

Марковић: Нису потребни посредници за српску заједницу 

Црногорски премијер Душко Марковић захвалио је на срдачном гостопримству, истичући да није нимало случајно што је његова прва посета у мандату премијера управо посета Србији јер би, каже, било неприродно када би то била нека друга дестинација.

Истакао је да је са Вучићем имао садржајне и отворене, обострано корисне разговоре, и да ће се на свим питањима о којима се разговарало радити посвећено и заједно, "јер се ради о невиђеним приликама за економије две земље, као и квалитет живота грађана".

Додао је да нема потребе за посредницима у решавању постојећих проблема са српском заједницом у Црној Гори.

После разговора са српским премијером, истакао је да је Црна Гора била и остала снажно посвећена односу према српској заједници и да је спремна да се бави њиховим примедбама.

"Желимо да о тим питањима разговарамо са вама, нису потребни посредници, нити политичке платформе", указао је Марковић.

Подсетио је да су српски језик и ћирилица уставна категорија и да Црна Гора подржава подстицање позиције српске заједнице.

Сва та питања треба решавати у духу пријатељства и укупног интереса, додао је Марковић.

Премијер Вучић је рекао да је било разговора и о положају српске мањине у Црној Гори и црногорске у Србији, те да ће тим поводом две државе урадити важне ствари.

"Посебно смо на тет-а-тет састанку на отворен начин то посматрали и пошто желимо даље унаређење односа, мислим да ћемо, када је то у питању, успети да урадимо одређене важне ствари", рекао је Вучић.

"Најбољи односи, али свако мора да гледа своје интересе"

Црногорски премијер је оценио да су у овом тренутку билатерални односи Србије и Црне Горе најбољи не само у последњих 10 већ и у последњих 20 година и додао да Подгорица не доноси одлуке против других, али мора да гледа своје интересе.

Навео је да се Срби у Црној Гори, као и значајан број Црногораца, не слажу са политиком Владе, али да политичари морају да гледају у будућност.

Одговарајући на питање о признавању независности Косова, Марковић је нагласио да ниједна одлука Црне Горе није била усмерена против Србије, јер да је тако, не би био у посети Београду.

"Имамо заједничку историју, али сада морамо да доносимо самосталне одлуке које се не поклапају увек. Добро је, међутим, да о тим одлукама увек разговарамо. С пажњом прихватамо сваку сугестију која долази према црногорској влади. Практиковаћемо у будућности да на време о свакој одлуци комуницирамо, да се не би стварао вакуум, који би други могли да искористе", нагласио је Марковић.

Марковић је захвалио премијеру Вучићу и Влади Србије на свему што је урађено да српско-црногорски односи буду на овом нивоу.

"Тај квалитет односа не само да ћемо чувати већ је и основа за надоградњу и учинићемо све да Србија и Црна Гора буду још ближе и развијају капацитете на добробит грађана", рекао је премијер Црне Горе.

Исказао је посебно поштовање и захвалност за правосудну сарадњу две државе, која је важна за успостављање владавине права и правне сигурности у обе земље и региону.

Србија и Црна Гора заједно том важном елементу политике дају важан допринос, уверен је Марковић.

Када је реч о ситуацији у региону Западног Балкана, рекао је да види да се ових дана појављују гласови који би могли да угрозе оно што је урађено.

„Верујем да морамо радити сви заједно све да на Балкану обезбедимо мир и стабилност, јер ако тога нема, све развојне шансе губе могућност да се искористе.

Поздрављамо у Црној Гори и пажљиво пратимо шта премијер и Влада Србије раде када су у питању односи Београда и Приштине. Потпуно је подржавамо у том смислу и спремни смо да дамо допринос дијалогу, јер он нема алтернативу“, поручио је Марковић.

Навео је да сви виде шта се дешава глобално и у Европи, а да ми на Балкану знамо шта су наши интереси и како да их очувамо.

У вези са економском сарадњом, истакао је да је то од заједничког интереса, те најавио да ће Црна Гора наставити, након завршетка прве деонице до Матишева, изградњу наставка пута до Бољара.

Према његовим речима, већ су у току преговори и постоје обезбеђена средства за наставак пројекта.

Додао је да га радује одлучност српских власти, без обзира на финансијске и друге изазове, да раде на спајању ауто-пута. То је, како је оценио, не само битно за економије две земље већ и брже повезивање грађана.

Осврнуо се и на имовину Републике Србије у Црној Гори, рекавши да је одлична прилика за њену валоризацију и одлуку о одређивању Владе Србије према својој имовини како би била у функцији развоја две земље.

У области енергетике постоји заједнички интерес да се потенцијал искористи у функцији развоја.

Број коментара 71

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара