Lukašenko: Srbija može da računa na Belorusiju

Učinićemo sve što možemo za Srbiju, poručio je predsednik Belorusije nakon sastanka sa premijerom Srbije u Minsku. Aleksandar Vučić je rekao da je pomenuta i nabavka oružja, o čemu će više reči biti u aprilu. Očekuje da će predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko uskoro posetiti Srbiju, i ističe da on odlično razume poziciju i politiku naše zemlje.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Minsku sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima. Sastanak je trajao duže od predviđenih sat vremena, a najviše se razgovaralo o unapređenju ekonomske saradnje i povećanju trgovinske razmene na pola milijarde evra godišnje.

Vučić je na sastanku ocenio da politički i ekonomski odnosi dveju zemalja napreduju. Kaže da je sa Lukašenkom razgovarao o svim aspektima ekonomske i političke saradnje, o zajedničkom nastupu namenske industrije na trećim tržištima i o nabavci oružja, o čemu će više govoriti u aprilu. Uputio je poziv Lukašenku da uskoro poseti Srbiju.

Uz srdačnu dobrodošlicu premijeru Srbije i poruku da dve zemlje imaju zajedničku istoriju i korene, Lukašenko je rekao da nema spornih pitanja između Beograda i Minska, da će Belorusija uvek podržavati teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

"Uvek smo vas podržavali, čak i u najtežim vremenima, i uvek ćemo vas podržavati. Učinili smo to, iako to nekada nije bilo dobro za nas. Imali smo principijelni stav, uključujući onaj o jedinstvu vaše zemlje. Stoga, možete da računate na Belorusiju. Trebalo bi da znate da ćemo učiniti sve što možemo za Srbiju", poručio je Lukašenko.

Podsetivši na to da Belorusija nikada nije prekinula saradnju sa Srbijom, Lukašenko je poručio da se to neće dogoditi ni u budućnosti.

Istovremeno je ukazao na neophodnost unapređenja saradnje dveju zemalja u cilju opstanka i razvoja u ovom "turbulentnom svetu", radi dobrobiti "naših država i nacija".

Beloruski predsednik je istakao da se trgovinska razmena između dve zemlje, koja je, kako je naglasio, osnova za izgradnju odnosa, nedavno smanjila, te je ukazao na značaj pronalaska načina za obnavljanje bilateralne trgovine.

"Moramo da uradimo sve što možemo da bismo postigli bar prethodnu vrednost bilateralne trgovine", poručio je Lukašenko.

Beloruska agencija Belta podseća na to da je 2015. godine ona iznosila oko 250 miliona dolara, a da je trgovinska razmena skoro dvostruko opala 2016. godine.

Vučić: Sa Lukašenkom o vojnotehničkoj saradnji

Vučić je novinarima posle sastanka sa predsednikom Belorusije rekao da je razgovor trajao dvostruko duže od predviđenog i da je bio iskreno prijateljski, te da su Srbija i Belorusija relativno male zemlje i da imaju izrazito prijateljske odnose.

Navodeći da je Srbija nezavisna zemlja i da vodi svoju politiku, Vučić je preneo da mu je Lukašenko rekao da odlično razume poziciju i politiku naše zemlje, koja se nalazi na evropskom putu i ne želi da bude članica NATO-a.

"Mi smo mu na tome zahvalni i imaćemo sve bližu saradnju", rekao je Vučić, podsetivši na to da je Lukašenko već dao zadatak vladi da radi na povećanju trgovinske i robne razmene do 500 miliona dolara.

Na sastanku je, kako je preneo Vučić, bilo reči o ekonomskoj saradnji, uvećanju trgovinske razmene, saradnji u mašinskoj i metalskoj industriji, poljoprivredi.

Premijer je izjavio da je sa predsednikom Belorusije razgovarao o vojnotehničkoj saradnji i da će više o detaljima moći da govori početkom aprila.

"Ljudi u Srbiji treba da znaju da Srbija nije nikakva velesila, ali će Srbiju, svakome ko to pomisli, biti mnogo teže da napadne nego što je to bi slučaj ranije. To je rezultat naših dogovora, a o svim detaljima moći ću da govorim za mesec ili dva, početkom aprila" poručio je premijer u obraćanju novinarima nakon sastanka.

Kako je rekao, živimo u svetu prepunom promena, u svetu u kojem moramo da budemo sigurni da smo u stanju da obezbedimo stabilnost i bezbednost za građane i to je ono što je za nas važno.

Vučić je podvukao da nikoga nećemo napadati i da ništa tuđe i ničije ne želimo, "ali moramo uvek da budemo dovoljno spremni da svoju teritoriju i narod zašitimo".

On je dodao da su otvorena brojna pitanja i naglasio da će radne grupe nastaviti razgovore i da će određena rešenja brzo biti nađena, a da su neke stvari već i dogovorene.

Premijer je dodao i da je sa predsednikom Belorusije razgovarao i o namenskoj industriji, o našim mogućnostima kada su u pitanju automatske i snajperske puške, u čemu Belorusi mogu da učestvuju elektronikom, gde jesu bolji od nas, i o zajedničkom izvozu na treća tržišta.

Vučić: Pozvao sam Lukašenka da poseti Srbiju 

Premijer je rekao da je pozvao predsednika Lukašenka da poseti Srbiju, zvanično ili nezvanično – da dođe na odmor, navodeći da "u Srbiji niko neće morati da se krije, jer su Belorusi veliki prijatelji srpskog naroda".

"Saznao sam kako su neki hteli iza ugla da se sreću sa njim, pošto su se stideli Belorusije, beloruskog naroda ili vlasti. Mi veoma poštujemo i cenimo beloruski narod i poštujemo njihovo rukovodstvo", naveo je Vučić.

Investitori iz Belorusije su zainteresovani za učešće u privatizaciji naših kompanija, a srpski privrednici mogu da rade u Belorusiji i zarađuju novac, rekao je premijer.

Kako je naznačio, postoje potencijali za izvoz poljoprivrednih prerađevina iz Srbije, saradnju u oblasti semena i pripreme zemljišta, ali i u oblasti zaštite životne sredine, namenske proizvodnje i zajedničkog izvoza na treća tržišta.

"Moramo mnogo da radimo da bismo stazu prijateljstva još bolje utabali i da bismo mogli da ostvarimo još bolje rezultate u korist naroda Srbije i Belorusije", naveo je Vučić.

Upitan da li je taj put trasiran ovom posetom Minsku, Vučić je naveo da je siguran da jeste, dodajući da je srpska delegacija dočekana na veličanstven način, između ostalog i Hramu Svih Svetih, koji gradi država Belorusija.

"U Hramu su nas dočekali kao braću, nosim poklone patrijarhu Irineju i jednu prelepu veliku ikonu Svetog Jovana Krstitelja za Hram Svetog Save. I to govori o našem prijateljstvu i bratskom odnosu dva naroda", istakao je Vučić.

U Minsku je danas u prisustvu premijera Vučića svečano otvoren tržni centar "Dana mol", površine 200.000 metara kvadratnih.

Zvanicama su se obratili premijer Vučić i njegov beloruski kolega Andrej Kobjakov.

Vučić je zahvalio i srpskim i beloruskim radnicima i inženjerima koji su učestvovali u gradnji ovog centra.

Predsednik BK Grupe Bogoljub Karić, čija je kompanija gradila taj tržni centar, rekao je da će u njemu biti predstavljene beloruske i srpske kompanije, pored vodećih svetskih brendova koji do sada nisu bili dostupni u Belorusiji.

Vučić se prvog dana posete u Minsku sastao sa beloruskim premijerom Andrejem Kobjakovom, koji je istakao da je Srbija ključni ekonomski partner Belorusije na Balkanu.

Vučić je izjavio u Minsku da je sa zvaničnicima Belorusije juče razgovarao o nabavci oružja i oruđa, pre svega radi zaštite našeg neba, i o potencijalnoj nabavci aviona-lovaca i protivavionskog oružja, po najpovoljnijim uslovima. Dodao je da je bilo reči o sistemima za koje je do juče bilo nemoguće da ih Srbija ima.

U srpskoj delegaciji su i ministar odbrane Zoran Đorđević i ministar privrede Goran Knežević, gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović, gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović i gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader.

Број коментара 91

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво