Vučić u Minsku: Srbiji su vrata Belorusije širom otvorena

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i njegov beloruski kolega Andrej Kobjakov saglasili su se na sastanku u Minsku da su Srbija i Belorusija prijateljske zemlje i da treba poboljšati njihovu ekonomsku saradnju. Kobjakov je istakao da je Srbija njihov ključni partner na Balkanu, a Vučić naglasio da su našoj zemlji u Belorusiji vrata širom otvorena i da srpski poljoprivrednici to mogu da iskoriste. Potpisano više međudržavnih sporazuma iz oblasti privrede, zdravstva, turizma, kulture, sporta i vojnotehničke saradnje.

Aleksandar Vučić, koji boravi u poseti Belorusiji, rekao je na sastanku sa premijerom te zemlje da se nada da će imati priliku za razvijanje ekonomskih odnosa.

"Belorusija je prijateljska zemlja. Naše dobre političke veze će promovisati i međusobnu trgovinsku razmenu. To je naš cilj", naglasio je Vučić, prenosi agencija Belta.

Premijer je rekao da dve zemlje imaju potencijala za povećanje robne razmene, koja bi, prema planu, do 2019. godine trebalo da iznosi 500 miliona dolara.

"Mi smatramo da imamo mnogo, mnogo prostora da ostvarimo zadatke i predsednik Lukašenko je rekao da je naš zadatak da dođemo do 500 miliona dolara trgovinske razmene i naš posao je da u naredne dve ili tri godine to u potpunosti izvršimo", rekao je Vučić.

Naglasio je da je Srbija u svim oblastima otvorena za saradnju sa Belorusijom, naročito u oblasti građevinarstva, zdravstva, automobilske i namenske industrije.

Dodao je da treba raditi i na privlačenju većeg broja turista iz Belorusije u Srbiju, kao i promocije beloruske turističke ponude na srpskom tržištu.

Predsednik Vlade je istakao važnost bratimljenja gradova i opština Srbije i Belorusije, naglasivši da se time uspostavljaju bliži odnosi između ljudi koji će otkrivati načine nove saradnje u budućnosti.

Naglasio je da je neophodno nastaviti učestale razgovore na najvišem nivou i pozvao beloruskog kolegu da poseti Srbiju.

Kobjakov: Srbija ključni partner na Balkanu 

Premijer Belorusije Kobjakov rekao je da je Srbija ključni partner za Belorusiju na Balkanu, zbog čega se nada da će biti nastavljen razvoj ekonomske saradnje.

"Srbija je naša bratska zemlja, jedna od vodećih trgovinskih partnera u regionu. Nadamo se da će trenutna poseta Vučića pojačati razvoj trgovinskih i ekonomskih odnosa", naveo je Kobjakov.

Izrazio je uverenje da će Srbija i Belorusija nastaviti da razvijaju prijateljstvo i saradnju i dodao da je Belorusija spremna da raspravlja o svim bilateralnim pitanjima.

Kobjakov je istakao da je Belorusija usmerena na dugoročnu saradnju sa Srbijom i pozdravio odluku o potpisivanju Mape puta za saradnju dveju zemalja, koja će omogućiti stvaranje najboljih uslova za ekonomsku saradnju.

Istakao je važnost osnivanja zajedničkih preduzeća u oblasti građevinarstva, namenske i automobilske industrije i pozdravio rad devet srpskih kompanija, koje uspešno posluju u Belorusiji, kao i saradnju Privrednih komora dveju zemalja, saopšteno je iz Vlade.

"Srbija je ključni trgovinski i ekonomski partner Belorusije na Balkanu i jedina zemlja u Evropi van bivšeg Sovjetskog Saveza s kojom imamo potpisan sporazum o slobodnoj trgovini od 2009. godine. Želimo da intenziviramo saradnju i povećamo investicije. Naša zajednička preduzeća će nam pomoći da ostvarimo još boju saradnju", rekao je Kobjakov.

Kobjakov je priredio svečani doček ispred Doma Vlade Belorusije premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, a potom je usledio sastanak delegacija i premijera dve zemlje.

Dvojica premijera su prisustvovala i potpisivanju više međudržavnih sporazuma iz oblasti privrede, zdravstva, turizma, kulture, sporta i vojnotehničke saradnje.

U srpskoj delegaciji su i ministar odbrane Zoran Đorđević i ministar privrede Goran Knežević, kao i gradonačelnici Smedereva Jasna Avramović, Valjeva Slobodan Gvozdenović i Sremske Mitrovice Vladimir Sanader, koji su potpisali sporazume o bratimljenju.

Belorusija zainteresovana za osnivanje zajedničkih kompanija

Premijer je, posle sastanka sa Kobjakovom, rekao da dobri i prijateljski odnosi Srbije i Belorusije treba da doprinesu većoj trgovinskoj i ekonomskoj saradnji, te da su obe zemlje zainteresovane za osnivanje zajedničkih kompanija.

Dodao je da je Belorusija izrazito prijateljska zemlja, sa kojom Srbija nema nikakvih političkih problema, ali da ekonomska saradnja može biti mnogo bolja, te naglasio da su Srbiji u Belorusiji širom otvorena vrata.

Uvećanje ekonomske i trgovinske razmene u 2016. godini nije bilo moguće zbog cene nafte, pada rublje i problema sa kojima su se Rusija i Belorusija suočavale, ali će zato sada biti intenzivirani napori da se to postigne u 2017. godini, rekao je Vučić.

Navodeći da Srbija više uvozi nego što izvozi u Belorusiju, Vučić je rekao da može da se poveća izvoz poljoprivrednih prerađevina, nameštaja, gotovih industrijskih proizvoda...

"Ne možemo sa svim zemljama da imamo suficit, ali nama je važno da imamo suficit sa zemljama u regionu, sa Makedonijom, BiH, Hrvatskom, Crnom Gorom...", naveo je Vučić.

Premijer je rekao da su i Srbija i Belorusija zainteresovane za osnivanje zajedničkih kompanija, koje bi proizvodile municiju ili oružje za treća tržišta, te liftove za domaće potrebe, s tim što bi se deo komponenti proizvodio u Srbiji, a deo u Belorusiji.

Takođe, Belorusi žele da učestvuju u privatizaciji pojedinih kompanija, poput fabrike "Petar Drapšin", rekao je Vučić i dodao da i u Belorusiji posluje devet srpskih kompanija, koje dobro rade.

Kad je reč o vojnotehničkoj saradnji, počeli su razgovori o nabavci dodatnog oruđa i oružja za Vojsku Srbije, pre svega za zaštitu neba, ali i o potencijalnoj nabavci lovaca i protivavionskog oružja i oruđa po najpovoljnijim uslovima.

"Bilo je razgovora i o nabavci veoma moćnih sistema za odbranu vazdušnog prostora, ali ne bih o tome da govorim pre razgovora sa Lukašenkom", rekao je Vučić novinarima.

Vučić je naveo i da će ove godine u Srbiju doći premijer i predsednik Belorusije, Andrej Kobjakov i Aleksandar Lukašenko, što će značiti dodatno unapređenje saradnje.

Premijer je podsetio da je danas potpisano više sporazuma iz različitih oblasti, između ostalog o turizmu, zdravstvu, sportu, te da je usvojena i "mapa puta" za ekonomsku saradnju u 2017. i 2018. godini.

"Mapa puta znači da smo predvideli korake i aktivnosti u 2017. godini i toga ćemo se držati. Posete zvaničnika Belorusije ubrzaće saradnju, da bolje, čvršće i odlučnije radimo na njenom unapređenju i uvećanju trgovinske razmene", naveo je Vučić.

Premijer je rekao i da će Srbija uvek podržavati Belorusiju, te da je za nas veoma važno to što Belorusija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i pruža nam podršku u međunarodnim organizacijama.

Naveo je da dobri politički odnosi mogu da utiču i na poboljšanje ekonomske saradnje i privuku beloruske investicije u Srbiju i srpske u Belorusiju.

Dodao je da je naišao na izvanredno gostoprimstvo u Belorusiji i da su Srbiji u toj zemlji širom otvorena vrata, što i naši privrednici mogu da iskoriste.

"To što su jednog premijera male zemlje kao što je Srbija dočekali sa 50 ili 100 bilborda dobrodošlice, zastavama na svakom koraku, to govori o prijateljstvu koje uživamo i koje možemo da iskoristimo", rekao je Vučić.

Sastanak sa zvaničnicima parlamenta

Vučić, koji je sinoć doputovao u Minsk, sastao se danas i sa predsednicima oba doma parlamenta.

Predsednik Saveta Republike Nacionalne skupštine Belorusije Mihail Mjasnikovič je na sastanku predložio nove oblike saradnje i zajedničke sednice tela dva parlamenta.

Dvojica sagovornika su istakla važnost dobre saradnje dva parlamenta i naglasili da to doprinosi očuvanju prijateljskih tradicija, saopšteno je iz Vlade.

"Nacionalna skupština Republike Belorusije ima i grupu prijateljstva Srbije i Belorusije, što podstiče bližu saradnju dveju zemalja", rekao je Mjasnikovič.

Dodao je da Skupština Belorusije predlaže nove oblike saradnje, bližu saradnju sa izvršnom vlašću i zajedničke sednice tela dve skupštine.

Tokom sastanka istaknuta je i važnost saradnje u oblasti poljoprivrede, zdravstva, obrazovanja, kao i saradnja u međunarodnim organizacijama, kao što su UN, Savet Evrope i OEBS.

Vučić će se u Minsku sastati i sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво