Soza: Od prvog trenutka smo podržali ulazak Srbije u EU

Portugalski predsednik Marselo Rebelo de Soza izjavio je da je njegova zemlja "od prvog trenutka" podržala ulazak Srbije u Evropsku uniju jer je to, kako je ocenio, osnovno i temljeno za bogatstvo Evrope i odnose na celom kontinentu.

Na isti način je Portugal sa zadovoljstvom video saradnju NATO i Srbije, kao i ulogu Srbije u odnosima sa Turskom i Rusijom, naglasio je Soza.

Istakao je da sa zadovoljstvom dočekuje predsednika Srbije Tomislava Nikolića koji je od u dvodnevnoj poseti Lisabonu.

"Očekujemo na jedan vrlo poseban način da ova poseta može da predstavlja jedan kvalitetan skok u bilateralnim odnosima i skok u prepoznavanju dva naroda u turizmu, trgovini, kulturi, ekonomskim, finansijskim i drugim aktivnostima koje predstavljaju našu budućnost", izjavio je Soza.

Predsedniku Nikoliću uručio je Orden Princa Henrija Moreplovca za naročite zasluge u unapređenju odnosa dve zemlje.

Naveo je da orden "nije samo pro forme", već da ima značenje i izrazio želju da ova poseta označi važan korak između naroda i država.

"Naša tradicija i diplomatski odnosi traju 135 godina, a počeli su ne samo kao odnosi dve države, već i kao prijateljstvo dva naroda koje se nastavlja sve do danas", rekao je portugalski predsednik.

Naglasio je da su "mnogi srpski prijatelji" došli tokom rata u Portugaliji, dodajući da i danas ima puno Srba koji su u mnogim "domenima portugalskog života vrlo prepoznati".

"Ali mimo toga, Portugalija je podržala još od prvog trenutka ulazak Srbije u EU jer smatramo da je to osnovno i temeljno za bogatstvo Evrope i za odnose na celom kontinentu, i da je to jako bitno za ceo svet", istakao je Soza.

Po njegovim rečima, postoje zemlje koje ne prihvataju "neke političke realnosti", ali one ne mogu da budu prepreka uspostavljanju mira.

Smatra da treba da se učini sve da se dođe do mira.

"Važna je uloga EU da posreduje za mir, to je osnovni cilj koji treba da postignemo, bez obzira na različite stavove država", tvrdi predsednik Portugala.

Nikolić je prethodno izjavio da će sa predstavnicima Portugalije tražiti najbolji način kako da saradnjom dve zemlje idu ka budućnosti, u korak sa promenama u svetu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи