Николић и Соза: Сусрет прекретница у односима две земље

Уз државне почасти и интонирање химне "Боже правде" у Лисабону, Томислава Николића је примио португалски председник Марсел Ребел де Соза. Тај сусрет треба да буде прекретница у односима две пријатељске земље, сагласили су се Николић и Де Соза. Николић је позвао португалске привреднике да улажу у Србији.

Приликом сусрета, Соза и Николић су разменили ордења – Принца Хенрија Морепловца и Орден Србије са лентом, јавља извештач РТС-а.

"Желимо да та посета буде важан дипломатски, финансијски и културни корак између две државе и народа", истакао је Марсел Ребел де Соза.

Николић је напоменуо да жели да његова посета буде прекретница и означи нову еру у односима Србије и Португалије, истичући да две земље могу да остваре бољу економску сарадњу.

"Моја велика жеља је да, заједно са мојим пријатељем Марселом Ребелом де Созом, учиним да ова посета буде прекретница, да означи нову еру у односима Србије и Португалије. Нову еру, у којој ћемо заједничким трудом и радом остварити бољу будућост за све наше грађане", истакао је Николић у обраћању новинарима након састанка са португалским колегом.

Двојица председника су се сагласила да су Србија и Португалија пријатељске земље и да могу да остваре бољу економску сарадњу од тренутне.

"Постоји жеља, постоје потребе, постоје могућности. Дакле, нема никаквог разлога да не постигнемо бољи резултат, потребно је само да заједно радимо на томе", навео је Николић.

Председник је позвао представнике португалских компанија да посете Србију и да се увере у предности које пружа инвестирање у српску привреду. Истакао је да наша земља има слободан и повлашћен приступ на бројна значајна светска тржишта и да никоме није увела санкције.

Нагласио је да је последње четири године побољшан пословни амбијент за стране инвеститоре.

"Надам се да ће пример који је пружила компанија "EDP Renewables", која је међу првима схватила потенцијале пословања у Србији, послужити и другима при доношењу одлуке да инвестирају у привреду моје земље", навео је Николић.

Николић је захвалио народу Португалије на помоћи коју је њихова земља послала Србији током катастрофалних поплава пре три године, наводећи да се тада видело ко су нам пријатељи.

Председник је нагласио да изузетно значајна подршка Португалије Србији у настојањима да постане пуноправни члан Европске уније, и њена подршка политике да се у региону Балкана за сва времена успоставе мир и стабилност, а да се сви проблеми решавају договорима.

Николић је, наводећи да се свет мења и да те промене не доносе увек бољи и мирнији живот, рекао да тероризам, са којим се Србија суочила пред крај прошлог века, данас у много опаснијој форми оптерећује цело човечанство.

Према његовим речима, свет у тој борби коначно мора да постане јединствен и Србија је спремна да помогне свима, не обазирући се на то што неке државе раније нису препознале опасност која је постала глобална.

Истичући да се стотине хиљада миграната крећу у потрази за бољим и сигурнијим животом, Николић је рекао да Србија даје свој хумани допринос како би патње тих људи биле умањене.

"И данас ћемо са нашим пријатељима, представницима државног врха Португалије, тражити пут и најбољи начин како да заједничком сарадњом окренемо наше земље ка будућности, и како да држимо корак са свим променама у свету", навео је Николић.

Португалске новинаре је занимало да ли могућ нови рат на Балкану.

"Рат није могућ", нагласио је Николић, али је, како је оценио, присуство припадника РОСУ на северу био знак да Приштина хоће да ратује. Поручио је да је Србија учинила све да до сукоба не дође.

"Треба држати отворен дијалог, упркос непомирљивости ставова о независности Косова", закључио је Николић.

Мирољубиве напоре Србије подржао је португалски председник, оцењујући да неки не желе да схвате политичку реалност.

На почетку дводневне посете Португалији, Николићу је приређен свечани дочек са војним почастима у манастиру Жеронимо, уз интонирање химни.

"Велика ми је част што се налазим у једном од најлепших манастира на свету и што у његовим украсима спознајем вашу величанствену историју", истакао је том приликом председник Николић.

Председник Србије је од Де Созе добио Орден Принца Хенрија Морепловца, за нарочите заслуге у унапређењу односа Србије и Португалије, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Републике.

Николић је уручио Орден Републике Србије на ленти председнику Португалије, за истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању пријатељских односа и сарадње између две земље.

Двојица председника су разговарала у четири ока, а одржан је и састанак две делегације.

Две делегације су положиле и венце на гроб националног португалског песника Луиса де Камоиса.

Током посете, којом се обележава јубилеј од 135 година од успостављања дипломатских односа две земље, Николић ће се састати и премијером Португала Антонијом Костом, и са председником Парламента Едуардом Фером Родригесом.

Предвиђен је и сусрет са градоначелником Лисабона Фернандом Медином, а том приликом ће бити потписан документ којим се Републици Србији предаје на употребу Црква-капела Светог Христа.

Николићу ће бити уручени и кључеви града Лисабона.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво