Podrška Beča Beogradu, Han poručuje zemljama u regionu da se ugledaju na Srbiju

Sebastijan Kurc je uvek konstruktivan i apsolutno podržava Srbiju, rekao je premijer Vučić nakon sastanka sa šefom austrijske diplomatije. Svakih nekoliko meseci će se otvarati nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom, rekao je komesar EU Johanes Han, koji se u Davosu takođe sastao sa premijerom Srbije.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je razgovarao u Davosu sa komesarom Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom i ministrom spoljnih poslova Austrije Sebastijanom Kurcom.

Vučić je sa Hanom razgovarao o regionalnoj stabilnosti i evropskom putu Srbije. Komesar je rekao da bi bilo dobro da zemlje Zapadnog Balkana naprave jedinstveno tržište, jer bi imalo 20 miliona ljudi i bilo bi interesantno kompanijama iz celog sveta. Ističe da je potrebno imati viziju i raditi na tome, javlja izveštač RTS-a.

I ostale zemlje u regionu treba da se ugledaju na Srbiju, koja je ostvarila dobre ekonomske rezultate – smanjenje nezaposlenosti i privredni rast, rekao je Han.

"Glavna tema razgovora bila je ekonomska situacija. Pozitivni privredni pokazatelji u Srbiji, smanjenje nezaposlenosti i stopa rasta mogu biti uzor i za druge zemlje regiona. Radujemo se budućnosti u kojoj bi moglo da se stvori jedinstveno tržište Balkana. Ukoliko imate dvadeset miliona potrošača to može biti interesantno za evropske kompanije. Tako da je budućnost Zapadnog Balkana jasna u Evropskoj uniji", rekao je Han.

Govoreći o evropskom putu Srbije, komesar je rekao da Srbija dobro napreduje i da joj je put ustaljen. Svakih nekoliko meseci će se otvarati nova poglavlja, ističe Han.

Usledio je sastanak Vučića sa šefom austrijske diplomatije.

"Danas smo razgovarali o akcionom planu partnerstva i saradnje Srbije i Austrije u 2017. To znači da se sprovede u delo sve što je dogovreno na sastancima u okviru Berlinskog procesa, koji su održani i u Beču, a zatim u Parizu. Razgovarali smo i o austrijskoj podršci našem evropskom putu, o njihovom predsedavanju OEBS-u i o svim zajedničkim ciljevima. Bilateralnu podršku Austrije evropskom putu Srbije smatramo velikom, zbog čega sam zahvalan i austrijskoj vladi i Sebastijanu kao ministru spoljnih poslova. Mi znamo da prepoznamo prave prijatelje", rekao je Vučić.

Najavljena je i saradnja u rešavanju migrantskih problema.

"Kurc je uvek konstruktivan, apsolutno podržava i pomaže Srbiji i Zapadnom Balkanu i uvek pruža najbolje ideje za naš evropski put", rekao je Vučić novinarima u Davosu posle sastanka i podvukao da je austrijski ministar izvrstan mladi lider, kojeg smatra pravim prijateljem Srbije, Balkana i Evrope.

Kurc je izjavio da je saradnja Srbije i Austrije veoma dobra i istakao da premijer Aleksandar Vučić igra izrazito pozitivnu ulogu, ne samo u Srbiji već i u regionu.

"S moje tačke gledišta, Vučić je ne samo garant pozitivnog razvoja za Srbiju, već i za region", rekao je Kurc novinarima.

Istakao je da je saradnja Srbije i Austrije snažna. "Zahvalni smo za izuzetno pozitivnu ulogu koju imate i u Srbiji i u regionu. Iz mog ugla, Aleksandar Vučić ne garantuje samo napredak Srbije, već i regiona što je za nas veoma bitno. Akcioni plan naše saradnje u 2017. je šansa da dodatno ojačamo dobru saradnju Srbije i Austrije", rekao je Kurc. 

Vučić, koji učestvuje na godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma, imao je tokom proteklih dana niz značajnih susreta. Između ostalih, sastao se sa komesarkom za spoljnu politiku Federikom Mogerini, generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, a telefonom je iz Davosa razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Premijer Srbije je danas učestvovao na panelu pod nazivom "Go East: Strengthening Europe's Neighbours", na kojem je bio i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Pored njih, u panelu su učestvovali predsednik Ukrajine Petro Porošenko, Kurc i Han.

Број коментара 79

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара