Vučić razgovarao sa Merkelovom o regionalnoj stabilnosti, sledeće nedelje putuje u Brisel

Premijer Aleksandar Vučić kaže da je sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel razgovarao o regionalnim pitanjima, migrantskoj krizi i o odnosima Beograda i Prištine. Već naredne nedelje mi i albanska strana idemo u Brisel da razgovaramo, napominje premijer. Vučić je razgovarao i sa šefom NATO-a Jensom Stoltenbergom o Briselskom sporazumu.

Aleksandar Vučić je za RTS, nakon razgovora sa Angelom Merkel, rekao da je sa nemačkom kancelarkom razgovarao telefonom veoma dugo, više od 30 minuta.

"Razgovarali smo o svim važnim pitanjima u regionu, naravno o Srbiji, Bosni i Hercegovini, o našim odnosima, o odnosima Beograda i Prištine", dodao je Vučić posle brojnih sastanaka u Davosu.

Napomenuo je da je sa Merkelovom razgovarao i o migrantskoj krizi, ali da se nisu dogovarali o tome na koji način da to iznesu u javnost.

"Razgovarali smo o tome kako da rešimo nagomilane probleme. Dobili smo podršku Nemačke za rešavanje problema migranata i kako i na koji način da što manje osećamo tu vrstu tereta, tu vrstu problema. Ona (Merkelova) je rekla da će se angažovati da dobijemo što veću podršku Evropske unije i međunarodne zajednice, zbog posla koji Srbija obavlja", ukazao je premijer.

Vučić kaže da je nemačku kancelarku upoznao sa svim onim što Srbija radi, sa svim problemima koje ima, npr. zašto neki migranti ne žele da se registruju.

"Ali ono što je za nas, i za nju i za mene, najvažnije jeste pitanje regionalne stabilnosti i pitanje kako i na koji način da reagujemo i kako da predupredimo loše stvari. Čini mi se da sam pokušao da objasnim šta je to što se događalo i da ne možete nešto da koristite kao dovoljan razlog za vođenje naoružanih ljudi, jer gde god ima oružja, ima i problema", naglašava Vučić.

Premijer ističe da je rekao da je spreman da razgovara, te da smatra da će to biti veoma brzo, već početkom sledeće nedelje.

"Ići ćemo u Brisel, mi i albanska strana. Što se nas tiče, to nije problem. Posle razgovora sa Bajdenom imaćemo i nekih drugih kontakata, verovatno i direktnih, i pokušati da zaustavimo svaku vrstu narastajućih tenzija", napominje premijer.

Ono što sam pokušao da objasnim, kaže premijer, jeste to da mi Srbi moramo da razumemo da smo u teškoj situaciji kao narod, te da odgovornošću i pameću moramo to da prevaziđemo.

"Znate, kad imate situaciju kada vam na sever dovode naoružane trupe, moram da kažem da to nije zato što se poštuje Briselski sporazum, već zato što se ne poštuje. Da se poštuje, ROSU ne bi mogao da bude sastavljen od Albanaca već 100 odsto od Srba, trebalo bi da se poštuje policijski region kakav je predviđen u sporazumu", kaže premijer.

Ali, kako kaže, neznalice u Srbiji "vole da šire laži, neistine, i na sve druge načine".

"Imajući u vidu tu situaciju koju imamo na Kosovu i Metohiji, situaciju u Republici Srpskoj sa sankcijama predsedniku RS koje uvodi Amerika, pretpostavljam da će i neke druge zemlje da se uključe, ali Srbija neće. Kada sve to imate, stvara se utisak da su svi protiv Srba. Ima tamo neki Vučić koji bi nešto da napravi, ali se vidi da su svakakvi protiv nas. To nas uvodi u agoniju, u defanzivni položaj", naglašava premijer.

Nikako ne mogu da uhvatim šta je bila albanska želja i namera, kaže premijer.

"Mogu da razumem da se neko igra i da pokazuje mišiće, ako mu to treba za nekakve političke potrebe. Ali ako to radiš sa oružjem, suviše je to skupa igra, suviše teška igra, da bi to radio zarad nekakvih političkih poena. I zato se plašim da tu nema nešto iza svega toga i zato sam želeo da sa svima razgovorama. Zato razgovaram sa svima u celom svetu", ističe premijer.

O razgovoru sa Stoltenbergom... 

Premijer se osvrnuo i na sastanak sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, kojem je, kako kaže, objasnio sve u vezi sa Briselskim sporazumom, odnosno šta Srbija smatra opasnim.

Istovremeno, rekao je Vučić, čuo je i gde srpske vlasti nisu dovoljno odgovorne.

"Nemam problem s tim. Mislim da smo na racionalan način tu situaciju razmatrali. Stoltenberg svakako nije neprijatelj Srbije. Zbog oca, detinjstva i svega drugog, dobro razume situaciju u našoj zemlji", rekao je Vučić.

Na pitanje kako je Stoltenberg razumeo dolazak ROSU na sever Kosova, Vučić je odgovorio da nije fer da on o tome govori, i naglasio da mu je izneo poziciju Srba.

Kako je istakao, problem nije u Briselskom sporazumu, već u tome što on nije dovršen.

"Oni nisu hteli da sprovedu Briselski sporazum, nego su dovodili ROSU iz Prištine, a ne regionalni, koji bi bio sastavljen od Srba", rekao je Vučić.

Svi oni to znaju, dodao je, i istakao da koriste voz kao izgovor.

"Džabe što je voz bio 50 kilometara udaljen od njih, oni samo ponavljaju priču o vozu, a ne o svom oruđu i o oružju. Interesantno je i da srpski mediji neće da prikazuju oklopna vozila Albanaca i duge cevi, a sve vreme kao razloge navode voz. Nisam baš siguran o čemu se tu radi i čija je tu sve i kakva namera", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da, ukoliko Srbija uspe da sačuva mir, onda neće postojati granice za napredak i prosperitet naše zemlje.

"Evropi potreban lider poput Merkelove" 

Dodao je da je zahvalan kancelarki Merkel i ostalima čije angažovanje pokazuje da Balkan neće biti "ostavljen po strani".

Premijer je dodao da je Evropi potreban lider poput Merkelove.

"Takav pristup nam je potreban, pristup snažnog lidera u kojeg svi imaju poverenje i za kojeg znamo da će biti objektivan. Uzdam se u njenu reakciju", rekao je Vučić.

Istakao je da veruje i da će njen angažman doprineti stabilizaciji prilika na Balkanu i da ćemo moći da se pohvalimo da smo stabilni.

"To će značiti naš ekonomski napredak i bolji život za ljude u Srbiji. To je valjda ono za šta se borimo", rekao je Vućič.

Predsednik vlade je podvukao da ne smeju da nas povuku emocije i da pomislimo kako treba da pucamo, dok probleme guramo u stranu.

"Bolje da sve drugo radimo, a da nam odbrana našeg naroda bude bukvalno poslednja opcija", rekao je Vučić.

Mi treba da se borimo, ističe Vučić, dodajući da smo danas imali čast da nam se premijer sastane sa 20 najuglednijih premijera.

"Niko sa Balkana nije bio. Sa 20 najuglednijih premijera i predsednika i iz Afrike i iz Azije, sa američkog kontinenta, evrospkog kontinenta. Sa šest evropskih premijera, sa direktorkom MMF-a Kristin Lagard, sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, sa generalnim sekretarom UN Antioniom Guteresom. Sa svima njima sam bio na neformalnom okupljanju, ne zato što sam Aleksandar Vučić već zato što sam premijer Srbije", naglašava premijer.

Sa generalnim sekretarom NATO-a, premijer je razgovarao odmah posle razgovora sa Merkelovom, a takođe je pričao i sa potpredsednicom Ruske Federacije Golodecovom.

"Dakle, ceo svet je tu, svi su bili tu, mi smo dobili priznanje. Hajde da se borimo da sačuvamo mir. Toliko se glupo osećam što moramo da dokazujemo svima da nam je to od velikog interesa", ističe Vučić.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво