Вучић са Столтенбергом и Шулцом у Давосу, телефоном разговарао са Меркеловом

Премијер Александар Вучић се састао у Давосу са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом и бившим председником Европског парламента Мартином Шулцом. Мигрантска криза, ситуација у региону и догађаји на Косову од пре неколико дана, биле су теме телефонског разговора премијера са немачком канцеларком. Сусрет Вучића и са председником грузијске владе. Премијер је за РТС рекао да ће почетком недеље у Бриселу разговарати са представницима власти у Приштини.

Александар Вучић је наставио учешће на годишњем састанку Светског економског форума у Давосу, серијом сусрета са водећим светским државницима и челницима најзначајнијих економских институција.

На маргинама форума у Давосу, премијер Александар Вучић састао се и са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом.

У разговору са Столтенбергом главна тема је била ситуација у региону и догађаји на северу Косова. Преседник Владе пренео је виђење Србије о покушају изазивања нереда и присуства припадника косовске специјалне полиције РОСУ на северу КиМ.

Истакао је да је то недопустиво поготову да се као главни разлог истиче воз који је остао на 50 километара од административне линије, јавља извештач РТС-а.

Пре сусрета са Столтенбергом, премијер је телефоном разговарао са немачком канцеларком Ангелом Меркел. Теме разговора биле су мигрантска криза, ситуација у региону, и догађаји на Косову од пре неколико дана.

Вучић је објаснио немачкој канцеларки шта се дешавало и како је дошло до покушаја изазивања сукоба на северу Космета.

Говорећи о мигрантској кризи, Меркелова је обећала помоћ Немачке како би се то питање решило што ефикасније и лакше.

Премијер је за РТС рекао да ће почетком недеље ићи у Брисел како би разговарао са представницима власти у Приштини.

Касније данас Вучић се састао са председником Владе Грузије Георгијем Квирикашвилијем са којим је разговарао о односима двеју земаља, економској сарадњи и инвестицијама.

Вучић је истакао да је економска размена на ниском нивоу, с обзиром на потенцијале двеју земаља, и да је неопходно радити на њеном јачању, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу са медијима.

Нагласио је да су туристички потенцијали Србије и Грузије веома велики и да би отварање нове авио линије Београд–Тбилиси допринело јачању туризма, додајући да би требало радити и на убрзаном завршетку безвизног режима за грађане Грузије.

Премијер је позвао грузијског колегу да посети Србију са привредном делегацијом, како би биле размотрене могућности инвестирања у обе земље.

Вучић је учествовао и на неформалном састанку економских лидера, којем председава оснивач форума Клаус Шваб.

Oко 70 људи из целог света, премијери, министри спољних послова, председници, представници међународних организација, банкари, економисти, разговарали су на тему одговорног лидерства.

Учесници нису могли да откривају никакве детаље о којима се иза затворених врата разговарало, јавља извештач РТС-а.

Трећи дан форума обележио је долазак британске премијерке Терезе Меј. Након што је британском парламенту рекла да је све спремно за коначни разлаз са ЕУ, да не жели да Британија буде делимични или придружени члан Уније и да жели да ствара ново и равноправно партнерство са Бриселом.

Британска премијерка се заложила за глобализацију, слободно тржиште и једнаку пореску политику за све учеснике у пословању.

"Излазак из Европске уније био је жеља да преузмемо контролу и сами одлучујемо за себе. Одлучили смо да стварамо Британију отворену према целом свету. Ми јесмо европска земља и поносно делимо европско наслеђе, али смо и земља која је увек гледала изван Европе, према целом свету. И зато смо ми по природи светски трговински народ који жели да тргује са европским, али и земљама из целог света", рекла је Мејова.

Последњег дана овогодишњег 47. светског економског форума у Давосу председник владе учествоваће на панелу о јачању суседских односа у Европи, на којем ће бити и хрватски премијер Андреј Пленковић.

Билатералне састанке имаће са аустријским министром спољних послова Себастијаном Курцом и са европским комесаром за суседску политику и проширење.

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво