Vučić sa Stoltenbergom i Šulcom u Davosu, telefonom razgovarao sa Merkelovom

Premijer Aleksandar Vučić se sastao u Davosu sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i bivšim predsednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom. Migrantska kriza, situacija u regionu i događaji na Kosovu od pre nekoliko dana, bile su teme telefonskog razgovora premijera sa nemačkom kancelarkom. Susret Vučića i sa predsednikom gruzijske vlade. Premijer je za RTS rekao da će početkom nedelje u Briselu razgovarati sa predstavnicima vlasti u Prištini.

Aleksandar Vučić je nastavio učešće na godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, serijom susreta sa vodećim svetskim državnicima i čelnicima najznačajnijih ekonomskih institucija.

Na marginama foruma u Davosu, premijer Aleksandar Vučić sastao se i sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

U razgovoru sa Stoltenbergom glavna tema je bila situacija u regionu i događaji na severu Kosova. Presednik Vlade preneo je viđenje Srbije o pokušaju izazivanja nereda i prisustva pripadnika kosovske specijalne policije ROSU na severu KiM.

Istakao je da je to nedopustivo pogotovu da se kao glavni razlog ističe voz koji je ostao na 50 kilometara od administrativne linije, javlja izveštač RTS-a.

Pre susreta sa Stoltenbergom, premijer je telefonom razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Teme razgovora bile su migrantska kriza, situacija u regionu, i događaji na Kosovu od pre nekoliko dana.

Vučić je objasnio nemačkoj kancelarki šta se dešavalo i kako je došlo do pokušaja izazivanja sukoba na severu Kosmeta.

Govoreći o migrantskoj krizi, Merkelova je obećala pomoć Nemačke kako bi se to pitanje rešilo što efikasnije i lakše.

Premijer je za RTS rekao da će početkom nedelje ići u Brisel kako bi razgovarao sa predstavnicima vlasti u Prištini.

Kasnije danas Vučić se sastao sa predsednikom Vlade Gruzije Georgijem Kvirikašvilijem sa kojim je razgovarao o odnosima dveju zemalja, ekonomskoj saradnji i investicijama.

Vučić je istakao da je ekonomska razmena na niskom nivou, s obzirom na potencijale dveju zemalja, i da je neophodno raditi na njenom jačanju, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Naglasio je da su turistički potencijali Srbije i Gruzije veoma veliki i da bi otvaranje nove avio linije Beograd–Tbilisi doprinelo jačanju turizma, dodajući da bi trebalo raditi i na ubrzanom završetku bezviznog režima za građane Gruzije.

Premijer je pozvao gruzijskog kolegu da poseti Srbiju sa privrednom delegacijom, kako bi bile razmotrene mogućnosti investiranja u obe zemlje.

Vučić je učestvovao i na neformalnom sastanku ekonomskih lidera, kojem predsedava osnivač foruma Klaus Švab.

Oko 70 ljudi iz celog sveta, premijeri, ministri spoljnih poslova, predsednici, predstavnici međunarodnih organizacija, bankari, ekonomisti, razgovarali su na temu odgovornog liderstva.

Učesnici nisu mogli da otkrivaju nikakve detalje o kojima se iza zatvorenih vrata razgovaralo, javlja izveštač RTS-a.

Treći dan foruma obeležio je dolazak britanske premijerke Tereze Mej. Nakon što je britanskom parlamentu rekla da je sve spremno za konačni razlaz sa EU, da ne želi da Britanija bude delimični ili pridruženi član Unije i da želi da stvara novo i ravnopravno partnerstvo sa Briselom.

Britanska premijerka se založila za globalizaciju, slobodno tržište i jednaku poresku politiku za sve učesnike u poslovanju.

"Izlazak iz Evropske unije bio je želja da preuzmemo kontrolu i sami odlučujemo za sebe. Odlučili smo da stvaramo Britaniju otvorenu prema celom svetu. Mi jesmo evropska zemlja i ponosno delimo evropsko nasleđe, ali smo i zemlja koja je uvek gledala izvan Evrope, prema celom svetu. I zato smo mi po prirodi svetski trgovinski narod koji želi da trguje sa evropskim, ali i zemljama iz celog sveta", rekla je Mejova.

Poslednjeg dana ovogodišnjeg 47. svetskog ekonomskog foruma u Davosu predsednik vlade učestvovaće na panelu o jačanju susedskih odnosa u Evropi, na kojem će biti i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Bilateralne sastanke imaće sa austrijskim ministrom spoljnih poslova Sebastijanom Kurcom i sa evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje.

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво