Вучић разговарао са Меркеловом о регионалној стабилности, следеће недеље путује у Брисел

Премијер Александар Вучић каже да је са немачком канцеларком Ангелом Меркел разговарао о регионалним питањима, мигрантској кризи и о односима Београда и Приштине. Већ наредне недеље ми и албанска страна идемо у Брисел да разговарамо, напомиње премијер. Вучић је разговарао и са шефом НАТО-а Јенсом Столтенбергом о Бриселском споразуму.

Александар Вучић је за РТС, након разговора са Ангелом Меркел, рекао да је са немачком канцеларком разговарао телефоном веома дуго, више од 30 минута.

"Разговарали смо о свим важним питањима у региону, наравно о Србији, Босни и Херцеговини, о нашим односима, о односима Београда и Приштине", додао је Вучић после бројних састанака у Давосу.

Напоменуо је да је са Меркеловом разговарао и о мигрантској кризи, али да се нису договарали о томе на који начин да то изнесу у јавност.

"Разговарали смо о томе како да решимо нагомилане проблеме. Добили смо подршку Немачке за решавање проблема миграната и како и на који начин да што мање осећамо ту врсту терета, ту врсту проблема. Она (Меркелова) је рекла да ће се ангажовати да добијемо што већу подршку Европске уније и међународне заједнице, због посла који Србија обавља", указао је премијер.

Вучић каже да је немачку канцеларку упознао са свим оним што Србија ради, са свим проблемима које има, нпр. зашто неки мигранти не желе да се региструју.

"Али оно што је за нас, и за њу и за мене, најважније јесте питање регионалне стабилности и питање како и на који начин да реагујемо и како да предупредимо лоше ствари. Чини ми се да сам покушао да објасним шта је то што се догађало и да не можете нешто да користите као довољан разлог за вођење наоружаних људи, јер где год има оружја, има и проблема", наглашава Вучић.

Премијер истиче да је рекао да је спреман да разговара, те да сматра да ће то бити веома брзо, већ почетком следеће недеље.

"Ићи ћемо у Брисел, ми и албанска страна. Што се нас тиче, то није проблем. После разговора са Бајденом имаћемо и неких других контаката, вероватно и директних, и покушати да зауставимо сваку врсту нарастајућих тензија", напомиње премијер.

Оно што сам покушао да објасним, каже премијер, јесте то да ми Срби морамо да разумемо да смо у тешкој ситуацији као народ, те да одговорношћу и памећу морамо то да превазиђемо.

"Знате, кад имате ситуацију када вам на север доводе наоружане трупе, морам да кажем да то није зато што се поштује Бриселски споразум, већ зато што се не поштује. Да се поштује, РОСУ не би могао да буде састављен од Албанаца већ 100 одсто од Срба, требало би да се поштује полицијски регион какав је предвиђен у споразуму", каже премијер.

Али, како каже, незналице у Србији "воле да шире лажи, неистине, и на све друге начине".

"Имајући у виду ту ситуацију коју имамо на Косову и Метохији, ситуацију у Републици Српској са санкцијама председнику РС које уводи Америка, претпостављам да ће и неке друге земље да се укључе, али Србија неће. Када све то имате, ствара се утисак да су сви против Срба. Има тамо неки Вучић који би нешто да направи, али се види да су свакакви против нас. То нас уводи у агонију, у дефанзивни положај", наглашава премијер.

Никако не могу да ухватим шта је била албанска жеља и намера, каже премијер.

"Могу да разумем да се неко игра и да показује мишиће, ако му то треба за некакве политичке потребе. Али ако то радиш са оружјем, сувише је то скупа игра, сувише тешка игра, да би то радио зарад некаквих политичких поена. И зато се плашим да ту нема нешто иза свега тога и зато сам желео да са свима разговорама. Зато разговарам са свима у целом свету", истиче премијер.

О разговору са Столтенбергом... 

Премијер се осврнуо и на састанак са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом, којем је, како каже, објаснио све у вези са Бриселским споразумом, односно шта Србија сматра опасним.

Истовремено, рекао је Вучић, чуо је и где српске власти нису довољно одговорне.

"Немам проблем с тим. Мислим да смо на рационалан начин ту ситуацију разматрали. Столтенберг свакако није непријатељ Србије. Због оца, детињства и свега другог, добро разуме ситуацију у нашој земљи", рекао је Вучић.

На питање како је Столтенберг разумео долазак РОСУ на север Косова, Вучић је одговорио да није фер да он о томе говори, и нагласио да му је изнео позицију Срба.

Како је истакао, проблем није у Бриселском споразуму, већ у томе што он није довршен.

"Они нису хтели да спроведу Бриселски споразум, него су доводили РОСУ из Приштине, а не регионални, који би био састављен од Срба", рекао је Вучић.

Сви они то знају, додао је, и истакао да користе воз као изговор.

"Џабе што је воз био 50 километара удаљен од њих, они само понављају причу о возу, а не о свом оруђу и о оружју. Интересантно је и да српски медији неће да приказују оклопна возила Албанаца и дуге цеви, а све време као разлоге наводе воз. Нисам баш сигуран о чему се ту ради и чија је ту све и каква намера", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да, уколико Србија успе да сачува мир, онда неће постојати границе за напредак и просперитет наше земље.

"Европи потребан лидер попут Меркелове" 

Додао је да је захвалан канцеларки Меркел и осталима чије ангажовање показује да Балкан неће бити "остављен по страни".

Премијер је додао да је Европи потребан лидер попут Меркелове.

"Такав приступ нам је потребан, приступ снажног лидера у којег сви имају поверење и за којег знамо да ће бити објективан. Уздам се у њену реакцију", рекао је Вучић.

Истакао је да верује и да ће њен ангажман допринети стабилизацији прилика на Балкану и да ћемо моћи да се похвалимо да смо стабилни.

"То ће значити наш економски напредак и бољи живот за људе у Србији. То је ваљда оно за шта се боримо", рекао је Вућич.

Председник владе је подвукао да не смеју да нас повуку емоције и да помислимо како треба да пуцамо, док проблеме гурамо у страну.

"Боље да све друго радимо, а да нам одбрана нашег народа буде буквално последња опција", рекао је Вучић.

Ми треба да се боримо, истиче Вучић, додајући да смо данас имали част да нам се премијер састане са 20 најугледнијих премијера.

"Нико са Балкана није био. Са 20 најугледнијих премијера и председника и из Африке и из Азије, са америчког континента, евроспког континента. Са шест европских премијера, са директорком ММФ-а Кристин Лагард, са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини, са генералним секретаром УН Антиониом Гутересом. Са свима њима сам био на неформалном окупљању, не зато што сам Александар Вучић већ зато што сам премијер Србије", наглашава премијер.

Са генералним секретаром НАТО-а, премијер је разговарао одмах после разговора са Меркеловом, а такође је причао и са потпредседницом Руске Федерације Голодецовом.

"Дакле, цео свет је ту, сви су били ту, ми смо добили признање. Хајде да се боримо да сачувамо мир. Толико се глупо осећам што морамо да доказујемо свима да нам је то од великог интереса", истиче Вучић.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво