Vulin: Stav Brisela je iznenađujući

Ministar za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu Aleksandar Vulin kaže za RTS, povodom situacije oko voza koji je juče išao u Kosovsku Mitrovicu, da je veoma čudno da se u EU protive slobodi kretanja za koju su se toliko zalagali i da zato očekuje pojašnjenje Brisela.

Aleksandar Vulin je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da ga je iznenadio stav EU, jer je Brisel garant slobode kretanja.

Sloboda kretanja je jedna od najvažnijih tekovina EU, podsetio je Vulin i ukazao da "sada odjedanput to nije tako kada su Srbi u pitanju".

"Hoće li svaki srpski voz koji inače već 18 godina ide svakog dana iz Kraljeva za Kosovsku Mitrovicu, biti zaustavljen dugim cevima", upitao je Vulin.

Portparolka EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Maja Kocijančič juče se oglasila povodom zahteva kosovske ministarke za dijalog Edite Tahiri da Brisel zaustavi voz na relaciji Beograd-Kosovska Mitrovica, i Prištini poručila "da to nije njihov posao".

Vulin je naglasio da su juče poslate specijalne snage mimo Briselskog sporazuma, jer nije moguće da jedinice ROSU dođu na sever KiM, u prostor gde nema ni jednog Albanca.

"Da nije bilo smirene i veoma mudre reakcije predsednika Vlade gospodina Vučića, imali biste krvave sukobe na severu KiM", rekao je Vulin.

Podsetio je da je Vučić rekao nešto "što se nije čulo od 1999. godine, a to je da se nasilje nad Srbima neće tolerisati".

Voz koji je posle 18 godina juče krenuo iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu zaustavljen je posle podne u Raški zbog najava pokušaja miniranja pruge na severu KiM.

Premijer Aleksandar Vučić potvrdio je da su Albanci i njihove specijalne snage hteli da uhapse mašinovođu i putnike i izazovu sukobe.

Što se tiče zahteva za izručenje bivšeg kosovskog premijera i lidera OVK Ramuša Haradinaja, Vulin ukazuje da bi Haradinaj odavno služio zatvorsku kaznu da je samo pravo dovoljno.

"Nadam se da će francuski sud imati hrabrosti i snage da se bavi isključivo pravom", rekao je ministar.

Uskoro sporazum o socijalnom osiguranju sa Rusijom

Govoreći o novom Sporazumu o penzionom i socijalnom osiguranju, važnom za sve one koji su na privremenom radu u Rusiji, Vulin je potvrdio da će sporazum biti veoma brzo potpisan i da je sve već dogovoreno.

Objasnio je se, zbog nedostatka odogovarajućeg sporazuma, osiguranje srpskim radnicima plaća i u Rusiji i u Srbiji, što srpske radnike čini "skupljim" a preduzeća manje konkurentnim.

Istakao je da će se sporazum odnositi na sve - i ljude koji rade i koji će raditi u Rusiji, ali i na one koji su ranije bili angažovani.

"Ukoliko su imali određeni radni staž koji su stekli u Ruskoj Federaciji, odnosno na teritoriji Republike Srbije za državljane Ruske Federacije, moći će da se pozovu na njega, moći ćemo da ga izračunamo i moći ćemo da ga prihvatimo kao njihov penzioni osnov", objasnio je ministar.

Najavio je i postizanje sporazuma o privremenom zapošljavanju, kojim će procedure biti olakšane, jeftinije, kraće i brže, pa će zapošljavanje biti lakše.

Što se tiče problema sa zaštitom radnika i njihove zarade, Vulin kaže da se to dešava u celom svetu, a ne samo u Rusiji.

Apeluje na radnike da se uvek obrate Ministarstvu rada i da, pre nego što odu, provere da li posrednik ima licencu.

"Mi ne možemo sprečiti nikog da ode turistički, a da zapravo radi", kaže Vulin.

Komentarišući upozorenja da bi Beograd mogao da postane novi Kale zbog migranata koji borave na otvorenom, Vulin je rekao da se sa njima svakodnevno razgovara, ali da oni odbijaju da odu u prihvatne centre.

Njima su ponuđeni i smeštaj i hrana i lekari, a mesta u prihvatnim centrima ima više nego dovoljno, istakao je ministar.

broj komentara 12 pošalji komentar
(nedelja, 15. jan 2017, 13:14)
anonymous [neregistrovani]

odg-vas niko ne sme da bije

Krim je Rusija! Rusi su odbranili svoj Krim mnogo puta,a mi smo nazalost najveca NATO baza Evropi. Slobodne kretanje svima,ali ne Srbima. Boli EU i Ameriku uvo za Briselski sporazum,oni su nas bombardovali i proglasili su nam zemlju kao nezavisnu. Albanci su im cuvari na nase KiM.

(nedelja, 15. jan 2017, 11:49)
anonymous [neregistrovani]

Kako iznenadujuce?

"Sloboda kretanja je jedna od najvažnijih tekovina EU" i po EU shvatanju vazi samo za (civilizovan) narod koji je vec u zapadnom-EU.

(nedelja, 15. jan 2017, 11:23)
anonymous [neregistrovani]

Nisam nimalo "iznenadjen", mozda...

.....je razlog i to, sto sam dosta "stariji" od - Vulina!!!

(nedelja, 15. jan 2017, 10:43)
anonymous [neregistrovani]

Putovanje

A Albanci slobodno putuju kroz centralnu Srbiju licnim kartama Rep. Kosovo*! Oni moze a Srbi nemoze? Dokle vise tako nezivimo u 16 veku.

(nedelja, 15. jan 2017, 10:13)
anonymous [neregistrovani]

Reakcija EU

Da li ste se obratili nekom u EU? Sta ste rekli? Sta su vam odgovorili? Nista od toga ne znamo!

(nedelja, 15. jan 2017, 10:04)
anonymous [neregistrovani]

Милош Лалатовић

@Zato

Већ данас влада може руским представницима у Нишу да додели исти дипломатски статус кога имају нато окупатори. Тога се западњаци боје као џаво крста или вампир белог лука. Обичан папир владе би их довео да кмече ко овце - и Вашингтон и Брисел и Берлин. Е, на нама грађанима је да питамо, зашто Србија годинама избегава да овим људима који скачу у набујале реке, гасе пожаре, достављају хуманитарну помоћ неће да да одговарајући правни статус.

(nedelja, 15. jan 2017, 09:52)
Tomo [neregistrovani]

Kontra mere

Treba im sankcije uvest,prvo nas zivalj koji zive dole obezbediti hranom,higijenskim stvarima,dovoljno lijekovima,gardarobom. Pa kad zatvoris granicu nek putuju u Evropu preko Makedonije,Bugarske ,Rumunije,Madjarske ka zapadu.

(nedelja, 15. jan 2017, 09:49)
Otkeputke [neregistrovani]

Vas niko ne sme da bije

Ni Krim nisu u stanju da rese , a imaju i Poljsku ,
te Cecene , samo im jos Ale fale.

(nedelja, 15. jan 2017, 09:44)
anonymous [neregistrovani]

Kako za koga

Stavom, zahtevima, aktivnostima i neaktivnostima Brisela uvek je iznenađena vlast u Srbiji. I samo ona. I svaki put. Narod nije, zna ih dobro, pročitao ih je. I zna da ako neko nešto stalno radi, radiće to i opet.
Pa šta je to u vašim glavama kada to ne možete shvatiti, već se stalno čudite i iznenađujute?

(nedelja, 15. jan 2017, 09:40)
Gile [neregistrovani]

Raspd

EU je pred raspadom klintonovih više nema pa šta mislite da će oni da urade oči su im uprte u Trampa i sad čekaju