Vučić sa premijerom Indije o jačanju saradnje

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa indijskim kolegom Narendrom Modijem, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, jačanju ekonomske saradnje i trgovinske razmene. Indija zainteresovana za saradnju sa Srbijom u proizvodnji i preradi hrane, ali i za našu vojnu industriju.

Danas je prvi dan zvaničnog boravka predsednika Vlade Srbije u Indiji, gde je održan prvi sastanak premijera dve države, javlja dopisnik RTS-a.

Tema sastanka Aleksandra Vučića i Narendra Modija bili su bilateralni odnosi, kako politički tako i ekonomski.

Kako je saopšteno iz kabineta premijera, Vučić je pozvao Modija da poseti Srbiju, istakavši da bi to bio novi impuls jačanju saradnje dveju zemalja na svim nivoima.

Dvojica sagovornika su razgovarala o unapređenju saradnje u oblasti prehrambrene proizvodnje, poljoprivrede, farmacije, namenske industrije, turizma i informacionih tehnologija.

"Veliki potencijal za saradnju dveju zemalja leži u izvozu jestivog ulja, soje i uljanog semena iz Srbije u Indiju"“, rekao je premijer Modi i predložio da Srbija bude partner Indije u programu za razvoj prehrambene industrije i prerade hrane za 2017-2018. godinu.

Vučić je zahvalio na principijelnom stavu koji Indija ima po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i izrazio podršku u borbi protiv terorizma sa kojim se Indija suočava, naglasivši da se protiv ovog zla modernog doba možemo samo ujedinjeni izboriti, kaže se u saopštenju.

Premijer Srbije je izjavio da mu je velika čast da se susretne sa jednim od najvažnijih političara današnjice i da će se ubuduće raditi na boljim političkim i ekonomskim odnosima dve zemlje.

Njegov indijski kolega je poručio da ta zemlja ostaje pri stavu da će i ubuduće podržati suverentitet i teritorijalni integritet Srbije i da neće priznati nezavisnosti Kosova.

Dvojica zvaničnika su najviše vremena posetila ekonomskoj saradnji.

Indijski premijer je predložio da ta zemlja sa Srbijom ove i iduće godine ostvari partnerstvo u proizvodnji i preradi hrane.

Osim za poljoprivredu, Indija je zainteresovana za našu vojnu industriju, a Srbija za saradnju sa indijskim IT kompanijama.

Premijer Indije je rekao da će mu biti teško da ne prihvati zvaničan poziv da dođe u Srbiju i to zbog načina na koji mu je Aleksandar Vučić taj poziv i uputio.

Predlog za saradnju privrednih komora i međusobnu promociju

Vučić je u odvojenim sastancima razgovarao i sa glavnim ministrom države Gudžarat Vidžajem Rupanijem, koji je domaćin Gudžarat ekonomskog samita u glavnom gradu ove države Gandinagaru, i sa predsednikom Federacije indijskih privrednih komora Pankajem Patelomom.

Kako se u saopštenju kabineta premijera navodi, Vučić je naglasio važnost ekonomske saradnje Srbije i države Gudžarat, naročito u oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije i sektora informacionih tehnologija.

Srpski premijer je pozvao ministra Rupanija da sa ekonomskom delegacijom države Gudžarat poseti Srbiju.

Državni ministar Rupani je istakao da indijske kompanije mogu mnogo da nauče u Srbiji i da je važno da prenesu iskustva i inovacije koje se u Srbiji koriste u poljoprivredi i prehrambrenoj industriji.

Premijer Vučić sastao se i sa Pankajem Patelom, predsednikom Federacije indijskih privrednih komora. Ta federacija broji dva i po miliona članova.

Tema susreta je, navodi se, bilo unapređenje saradnje dveju privrednih komora i uzajamna promocija Srbije i Indije kao turističkih destinacija.

Patel je izneo predlog da Srbija bude partner Federacije privrednih komora Indije na Centralnoevropskom biznis samitu, i naglasio da je naročito važno jačanje saradnje u oblasti namenske industrije, ali i u promociji Srbije kao pogodne destinacije za razvoj filmske industrije i snimanje filmova u indijskoj produkciji.

Srpski premijer učestvuje i na samitu investicija "Vibrant Gudžarat globalnom samitu", koji se održava u indijskom gradu Gandinagaru, u saveznoj državi Gudžarat.

"Vibrant Gudžarat globalni samit" predstavlja jedan od najznačajnijih političko-ekonomskih skupova u Indiji. Centralna tema samita biće "Održivi ekonomski i socijalni razvoj", a Vučić će održati govor i predstaviti potencijale Srbije kada je reč o ulaganjima.

Samit okuplja šefove država i vlada, korporacija, predstavnike privrednih komora i industrijskih asocijacija, malog i srednjeg preduzetništva, naučnike i eksperte.

Na samitu se očekuje učešće predstavnika više od 100 država, 2.000 indijskih i stranih kompanija i više od dva miliona posetilaca.

Partnerske zemlje su SAD, Francuska, Velika Britanija, Poljska, Holandija, Danska, Singapur, Kanada, UAE, Australija i Japan.

U nastavku posete, premijer Vučić će razgovarati i sa predstavnicima najvećih indijskih kompanija i prisustvovati svečanom otvaranju Mumbajske berze.

Unapređenje ekonomske saradnje i političkih odnosa i dolazak indijskih investitora u Srbiju biće među najvažnijim temama tokom posete Indiji, izjavio je sinoć premijer, stigavši u tu zemlju.

Vučić se juče u Indiji sastao sa Dmitrijem Rogozinom, potpredsednikom Vlade Ruske Federacije, a tokom poslepodneva treba da se sastane i sa premijerom Kenije.

Ovo je prva poseta zvaničnika iz Srbije Indiji nakon tri decenije.

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво