Вучић се састао са Рогозином, сутра сусрет с премијером Индије

Премијер Србије Александар Вучић се, током званичне посете Индији, састао са потпредседником Владе Руске Федерације Дмитријем Рогозином. Вучић се сутра састаје са премијером Индије Нарендром Модијем.

Председник Владе Србије је данас стигао у Индију, а на аеродрому му је приређен свечани дочек.

Говорећи о предстојећем састанку са премијером Индије Нарендром Модијем, Вучић је рекао да има неколико конкретних тема за разговор.  

"Једна од тих ствари је и долазак појединих индијских инвеститора и неке наше компаније које желе излазак на индијско тржиште су дошле овде", каже Вучић.

Каже да ће бити разговора о даљем унапређењу економских и политичких односа.  

"Нама је потребна заштита територијалног интегритета у свим међународним форумима, али мислим да имамо огромну перспективу у развоју наших економских односа и у том смислу верујем да ћемо и у војно-техничким питањима успети да остваримо значајнију сарадњу, што доприноси развоју српске економије", рекао је премијер Србије. 

Подсетио је на то да је Индија друга земља на свету по броју становника и да то што имамо такав састанак после 31 годину говори о томе да смо ипак успели нешто да урадимо.  

"Данас је Индија једна од земаља са најбрже растућом економијом. И у Азији је тешко наћи неког ко може са њима да се бори, мислим да ми то треба да искористимо за наше веће присуство на индијском тржишту и да замолимо пре свега оне који су најуспешнији да дођу у Србију и покрену производњу. Верујем да можемо да поново покренемо индустрију трактора, иако је наше тржиште мало, али да то буде производња за цео регион, па чак и за неке земље на истоку. Мислим да је то добра прилика за Индијце, али морамо да отворимо Србију према овако великом тржишту, што у претходном периоду нисмо успели да урадимо", навео је Вучић.

Када је реч о састанку са потпредседником руске Владе Дмитријем Рогозином, Вучић је поручио да је Рогозин пријатељ Србије.

Каже да су Руси већ дуго присутни у Индији и да у марту имају велики самит у Индији.

"Све руске комапније које продају наоружање долазе. Рогозин се тиме бави и он је нама понудио подршку да бисмо могли да учествујемо у одређеним пословима, у ремонтима, где ми добијемо део тог посла, неко би рекао колача, ја бих рекао веома одговорног посла, тако да можемо да запослимо више људи у Србији. Захвалан сам му на томе, пошто они много боље познају Индију него ми", рекао је Вучић. 

Каже да је било речи о политичким односима Србије и Русије који су веома добри и за које мисли да могу додатно да се унапређују.  

"Захвалио сам се за подршку територијалном интегритету и суверенитету Србије", рекао је премијер Вучић.

Било је речи и о економским односима две земље, рекао је Вучић, наводећи да је у првих девет месеци прошле године наш извоз у Русију увећан за 10,4 одсто у односу на 2015. годину.

Увоз је пао, пре свега због мањег увоза енергената, навео је Вучић.

Он је истакао да је у Србију 2016. године дошло 5,1 одсто више туриста у односу на 2014, те да очекује долазак још већег броја Руса у Србију.

Истакао је да је са Рогозином разговарао и о војно-техничкој сарадњи, додајући да наменска индустрија представља један од значајнијих фактора за будући економски раст Србије.

"То је један од мотора развоја Србије и у наменску индустрију ћемо уложити много више новца него што смо мислили да ћемо бити у ситуацији", навео је Вучић и додао да у свету никада није била већа потражња за производима наменске индустрије.

Вучић и Рогозин ће од 10. до 13. јануара учествовати на самиту инвестиција "Вибрант Гуџарат глобалном самиту", у индијском граду Гандинагару, у савезној држави Гуџарат, а планирано је да се српски премијер састане и са председником Владе Индије Нарендром Модијем.

"Вибрант Гуџарат глобални самит" је један од најзначајнијих међународних пословних скупова у Индији.

Главна тема самита је одрживи економски и социјални развој, а у фокусу су и аеронаутика, одбрана, пољопривреда и прехрамбена индустрија, биотехнологија, хемијска, петрохемијска и фармацеутска индустрија, иновације, истраживање и развој, ИТ, обновљива енергија и одрживи развој, саобраћај, текстилна индустрија, МСП и предузетништво, туризам и друге области. 

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара