Poslanici o amandmanima na zakone iz oblasti poljoprivrede

Poslanici Skupštine Srbije završili su raspravu o amandmanima na poljoprivredne zakone, a sutra će glasati o tim pravnim aktima kao i o izboru sudija Ustavnog suda.

Skupština Srbije raspravljala je o amandmanima na poljoprivredne zakone, a na početku rada poslanici koristili vreme za postavljanje poslaničkih pitanja. 

Poslanici st razmotrali amandmane na izmene zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju i o podsticajima u podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, kao i na izmene Zakona o vodama.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je cilj izmena Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju da što pre uđemo u IPARD procedure kako bi 175 miliona evra iz tog fonda EU bila na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima u Srbiji.

U skupštinskoj raspravi o izmenama zakona iz oblasti poljoprivrede, Nedimović je rekao, povodom primedbi pojedinih opozicionih poslanika o selektivnosti u načinu eventualnog dobijanja sredstava iz tog fonda, rekao da je postupak apsolutno otvoren i transparentan.

IPARD program je usvojen, procedure su usklađene sa svim pravilima EU, rekao je ministar i naveo da je ideja da se ta sredstva što pre stave u funkciju i da ih dobije što veći broj korisnika na transparentan način.

Povodom navoda pojedinih opozicionih poslanika da treba skratiti vreme za administrativne rokove i procedure kada je reč o korišćenju sredstava iz IPARD-a, Nedimović je rekao da će podzakonskim aktima rokovi biti skraćeni, te da prvo što će biti urađeno jeste nabavka mehanizacije.

Dodao je da će tu rokovi biti jako kratki i brzo će se odobravati sredstva.

Poslanik Narodne seljačke stranke i predsednik skupštinskog odbora za poljoprivredu Marijan Rističević rekao je da će, pored sredstava iz IPARD fonda, poljoprivrednici moći da koriste sredstva iz budžeta Srbije, pokrajine i lokalnih samouprava, te da će svako prema svojim mogućnostima dobijati određene podsticaje.

Poslanica SPS Snežana Bogosavljević Bošković, bivša ministarka poljoprivrede, povodom navoda pojedinih poslanika opozicije o smanjenju subvencija koje, kažu, kasne, rekla je da je vlada 2014. isplatila sve dugove prema poljoprivrednicima, koji su nastali pre 2014. godine.

Dodaje da je 2014. bilo opredeljeno pet milijardi dinara za isplatu podsticaja u poljoprivredi, a 2015. dodatnih 10,2 milijarde dinara, te su tako isplaćena sva dugovanja prema poljoprivrednicima.

U raspravi, ministar Nedimović prihvatio je amandman skupštinkog Odbora za poljoprivredu na izmene Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju kojim se preciziraju uslovi za radno mesto u Upravi za agrarna plaćanja.

Amandmanom odbora omogućava se da poslove kontole korisnika sredstava i projekata u vezi sa investicijama u sektorima proizvodnje i prerade mesa i mleka može da obavlja, pored tehničkih, ekonomskih ili pravnih nauka, i lice koje je steklo visoko obrazovanje iz veterinarske nauke.

Uslovi su i položen stručni ispit i najmanje tri godine iskustva u struci.

Tokom rasprave, predsedavajući su izrekli tri opomene poslaniku SRS Nemanji Šaroviću, kome nije bilo dozvoljeno da po drugi put reklamira povredu Poslovnika, a on je predsednici parlamenta Maji Gojković poručio da ne dozvoli da joj "Poslovnik i predsedavajući budu buzdovani većine".

Od 33 amandmana na izmene Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju prihvaćen je jedan amandman predsednika odbora Marjana Rističevića, a od 48 amandmana na izmene Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju prihvaćena su dva Rističevićeva amandmana.

Na izmene Zakona o vodama podneto je ukupno 60 amandmana, od kojih je Odbor za poljoprivredu prihvatio 16 amandmana poslanika. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије