Vučić: O poglavlju 26 više neću da razgovaram, Srbiju niko neće ni gaziti ni zgaziti

Srbija nikoga ne mrzi i ni sa kim neće sukobe, ali nismo ni narod ni država koju će bilo ko da ponižava, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić. Srbiju nikada nećete moći ni da gazite, ni da zgazite, poručio je Vučić. Samo je Hrvatska blokirala otvaranje poglavlja 26, saopštio je premijer.

Aleksandar Vučić je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je zbog vitalnih vrednosti juče napustio Brisel.

"Nisam napustio pregovore i zaustavio proces, samo sam pokazao našu tablicu vrednosti i čvrsto stao iza nje", rekao je Vučić. 

Kaže da mora da štiti vrednosti na kojima počiva srpsko društvo.

"To je tablica vrednosti koja mora da visi iznad svake države, koja je određuje, vodi i štiti. Mi nikoga ne mrzimo i ni sa kim nećemo sukobe, hoćemo sa svima da razgovaramo, ali nismo ni narod ni država koju će bilo ko da ponižava. Srbiju nikada nećete moći ni da gazite, ni zgazite, ni da ponižavate", poručuje Vučić.

Kaže da u našim srcima nema mesta za fašizam, mržnju i diskriminaciju. Premijer je, međutim, i upozorio da nema mesta ni "za packe ili bilo koji oblik poniženja".

"S tom tablicom vrednosti smo ušli u pregovore, nadamo se da ćemo s njom izaći, nadamo se da ćemo izaći kao članica EU, ali i ako se to ne desi, bićemo moderna država, imaćemo evropske vrednosti, ali bićemo zemlja koja nije pogazila svoje vitalne principe", poručio je premijer.

Premijer je čestitao građanima Srbije otvaranje dva nova poglavlja i istovremeno zatvaranje poglavlja 25.

Vučić je rekao da je otvaranje poglavlja 26 blokirala samo Republika Hrvatska. Istakao je da juče u Briselu nije dobio obrazloženje za neotvaranje tog poglavlja, te da je to jedan od razloga zašto se vratio u Beograd.

"Nikakav razlog nisam dobio šta to Srbija nije uradila. Odgovora nema, tišina... Kako i da bude kad 27 zemalja podržava, a samo jedna ne podržava. Kako da kažem nešto protiv 27 članica ili kako da kažem da je jedna članica pametnija od tih 27?", rekao je Vučić i upitao: "Šta i imaju da nam kažu o pravima nacionalnih manjina?"

Vučić je zahvalio, kako je rekao, slovačkim i nemačkim prijateljima, ali i američkom potpredsedniku Džozefu Bajdenu.

"Bajden je danas razgovarao sa hrvatskim premijerom i ukazao na neophodnost otvaranja poglavlja. To nije bilo dovoljno", rekao je Vučić.

Srbiju neće gaziti "falsifikat originala" 

Prema rečima premijera, kompromis Srbija ne pravi sa Evropskom unijom, nego sama sa sobom.

"Nije Evropa za nas teritorija, ne vidimo u njoj samo novac, razne fondove, još manje je doživljavamo kao veliku zaštitnicu. Evropa je ono što mi hoćemo da budemo unutar Srbije, Evropa je odnos koji hoćemo da imamo prema sebi i drugima, ona je lestvica koju hoćemo da preskočimo i u Zaječaru, Pirotu, Valjevu, Šapcu, Subotici i Kosovskoj Mitrovici. Evropa je ona lekcija koju sami učimo za sebe i zbog sebe", podvukao je Vučić.

Poručio je da nam niko drugi neće držati lekcije i neće nas učiti šta je pogrešno, niti kažnjavati, naročito ne oni koji su tako daleko od toga da ikada tu lekciju nauče.

"Lekciju od onih koji tvrde da su partizani bili teroristi, a ustaše priznata vojska na strani pravde i istine – ne primamo, te lekcije u Srbiji nisu i nikada neće moći da prođu. Lekcije koje nam drže oni koji se plaše naših čokoladica – preziremo, lekcije onih koji za rezultate na PISA testovima optužuju manjine – odbacujemo, lekcije onih koji teroristima dižu spomenike gde god stignu, lepe ustaške pozdrave, najgore nacističke pozdrave – doživljavamo ne kao vrednost, već kao ozbiljan poremećaj i kompleks", naglasio je Vučić.

Posebno nemamo nameru da slušamo bilo kakvo predavanje od onih koji govore da cela istorija počinje i završava se floskulom o velikosrpskoj agresiji, rekao je premijer.

Poručio je da takvi treba da krenu ponovo u školu i saznaju kako su postali deo zajedničke nekadašnje države, i koliko krvi su prolili za onu fašističku koju su zatim stvorili i na kraju, kako se ta agresija o kojoj toliko govore završila – sa više od 250.000 Srba proteranih sa sopstvenih ognjišta.

"Neko nam sada priča da nismo platili cenu. Valjda bi trebalo da i ono malo preostalih Srba proteraju ili da im se ne znam šta dogodi. Više da plaćamo te cene nećemo. Nama niko nije platio cenu za više od 500.000 ubijenih Srba u Jasenovcu i drugim mestima širom NDH. Nećemo ni tražiti da nam plate, ali ni dozvoliti da nas oni koji danas usred Evrope veličaju ustaške pozdrave, zastave i teroriste ponižavaju, zato što to nije Evropa, već njena imitacija i loša kopija u kojoj nema vrednosti na kojima bi Evropa trebalo da počiva", uveren je premijer.

Podržavajući ili prećutkujući to, Evropa, kako je rekao, neretko podržava sopstveni falsifikat, sliku koja nema veze sa originalom.

Mi da kopiramo i imitiramo u Srbiji taj falsifikat nećemo i nemamo pravo, podvukao je Vučić dodajući da na tablicu naših vrednosti možemo staviti samo ono što poboljšava, unapređuje i jača naše društvo.

Na njoj, prema njegovim rečima, sigurno neće biti mesta za lupetanja o srpskim i nesrpskim čokoladicama, niti za bajke i izmišljene priče o glupim manjinama koje krnje ugled, kako su to neki drugi govorili, i nikada na toj tablici vrednosti, u srpskim grudima i srcima ništa neće kucati za fašizam. Uvek ćemo se fašizmu na svakom mestu gde god ga videli i osetili suprotstavljati, kao što smo činili u prethodnom veku, istakao je Vučić.

"Na taj način smo već danas deo originala, one ideje o društvu ravnopravnih, slobodnih i po pravima jednakih ljudi i država. Na taj način ćemo nastaviti da se ponašamo prema Hrvatskoj i svim drugim državama bez diskriminacije i mržnje, uz punu spremnost na saradnju i kompromis", zaključio je Vučić.

"Nastavljamo evropski put"

Premijer je rekao i da će Vlada Srbije u narednom periodu nastaviti evropski put i voditi računa pre svega o svojim nacionalnim i državnim interesima.

"Reformisaćemo se iznutra i pripadaćemo društvu evropskih civilizovanih naroda", rekao je premijer.

Kako je istakao, neka sa poglavljima rade šta god, kada i kako hoće, a mi ćemo nastaviti našu saradnju sa EU, ali nećemo kriti, već ćemo razvijati najbolje odnose i sa Kinom i Rusijom i svim drugim spoljnim faktorima.

Dodao je da hoćemo jaku Srbiju koju niko neće moći da na bilo koji način ugrozi, a posebno ekonomski i, "ne daj bože", vojno.

Činio sam sve što sam mogao u ime svih građana Srbije i to ću i ubuduće činiti, a ako građani misle da sam im ugrozio interese uvek imaju priliku da svoju volju na različite načine iskažu.

"O poglavlju 26 neću više razgovarati"

O poglavlju 26 više neću da razgovaram, neću ići zbog toga u Brisel, ali ću ići tamo uvek i za sva druga pitanja koja Srbiju mogu da približe cilju, a to je članstvo u EU, rekao je Vučić.

Inače, kako je naveo, nikad mu nije teško da ide u Brisel. "Nikad meni nije teško da odem, borim se za zemlju na svakom mestu, i to je sinoć bio način, mnogi moji saradnici su se uplašili čvrstog stava koji sam izneo, jer to nije prijatno. Iznosio sam samo istinu, to je moj posao, ići ću u Brisel koliko god treba", rekao je premijer.

Upitan da prokomentariše pojedine predstavnike opozicije koji su mu zamerili što je otišao iz Brisela, kao i što su rekli da Srbija u stvari nije dovoljno učinila da otvori poglavlje 26, Vučić je primetio:

"A niste rekli zašto to kažu", i onda objasnio:

"Kažu da je bilo više država koje su se protivile, a nije, i pitaju zašto Srbija nije uradila više u oblasti zaštite i obrazovanja nacionalnih manjina. Njima je istina daleko od srca. Pa sami predstavnici hrvatske manjine govore o velikim pomacima, a trebalo bi da znaju ti koji me kritikuju što sam napustio razgovore da se primedbe hrvatske manjine odnose na vreme kad su na vlasti bili Jerkov, Đurišić i slični, a zaštitnik građana bio veoma zadovoljan pravima manjina."

Oni, kako je primetio, moraju znati da takvim stavom pokazuju da su apriori protiv svog naroda.

A osvrćući se na stav Hrvatske, Vučić je ponovio da ne mogu da se sile ni na koji način nad Srbijom, da nam proganjaju narod, "lupaju" ćirilične table...

"Zamislite kad bismo mi radili nešto slično, a još nam držite pridike i objašnjavate kako su to što radite evropski standardi. Izvinite, to je sve suprotno evropskim standardima. Zato i nisam zainteresovan da za poglavlje 26 idem ponovo u Brisel. Sve smo uradili", rekao je Vučić.

Ilustrujući atmosferu tokom svog jučerašnjeg boravka u Briselu, a povodom priprema za međuvladinu konferenciju i otvaranje novih poglavlja u pregovorima sa EU, Vučić je rekao da su hrvatske doplomate bežale od njega po Briselu.

Navodeći da je stavove Srbije o apsolutnoj opredeljenosti za evropski put, ali i orijentaciji ka Rusiji i Kini, a u želji da Srbija bude jaka i snažna, pre svega ekonomski, predočio ponovo i sinoć u Briselu, premijer je dodao: "A, vidim, neke su hrvatske diplomate bežale od mene po Briselu. Ja ih u prolazu potapšem i kažem: samo vi radite svoje."

"Uložili smo u udžbenike na hrvatskom jeziku i ulice"

Srbija je 2016. uložila oko 33 miliona dinara u knjige i časopise na hrvatskom jeziku, oko 19 miliona dinara za asfaltiranje ulica i to je sve učinila kako bi se Hrvati u Srbiji osećali mnogo bolje nego ranije, rekao je Vučić.

Naveo je da je u Hrvatsku riječ Srbija mesečno ove godine ulagala po 2.389.500 dinara, odnosno ukupno 28.674.000 na godišnjem nivou.

Za časopis za decu Hrtko uloženo je 2.268.000 dinara, za časopis za decu Kužiš 1.728.000 dinara, za opis knjige Dnevnik jedne cure i jednog dečaka 250.000, što je, kako je rekao premijer, ukupno 32.920.000 dinara za 2016. godinu.

"To je više od onoga što su tražili", rekao je Vučić.

Predsednik Vlade je istakao i da su predstavnici hrvatske nacionalne manjine tražili i asfaltiranje ulica i da je i to učinjeno.

"Završene su ulice Nikole Tesle i 24. nova, za šta je ukupna vrednost bila 19,3 miliona što smo promptno završili. Sada radimo na kući Bana Jelačića", rekao je Vučić.

Kada je reč o medijskim napisima da je Hrvatska juče blokirala otvaranje poglavlja 26 u Briselu zbog nepostojanja udžbenika na hrvatskom jeziku, Vučić je citirao raniju izjavu lidera hrvatske nacionalne manjine Tomislava Žigmanova, koji je rekao da je najveći pomak ostvaren upravo u rešavanju pitanja udžbenika za nastavu na hrvatskom.

"Za ovu školsku godinu objavljeni su za uzrast od prvog do osmog razreda, a potpisani su ugovori za srednju školu i ostaje rešavanje udženika za nastavu na hrvatskom, prema modelu C, to jest objavljivanje udžbenika za predmet hrvatski jezik sa elementima nacionalne kulture", citirao je Vučić Žigmanova.

Dodao je i da je Žigmanov rekao kako je proširen pola sata na jedan sat radijski program na hrvatskom na RTV-u, da nije rešeno pitanje finansiranja trosatnog programa Radio Subotice, ali da je otvoreno niže odeljenje muzičke škole iz Apatina u Sonti.

"E to je ono što sam kao predsednik Vlade u vaše ime, u ime građana Srbije, uradio poštujući reč Vlade Srbije, našu reč, našu želju da se Hrvati u Srbiji osećaju mnogo bolje nego ranije. To je ono što smo uradili za samo nekoliko meseci", poručio je Vučić.

Vučić kandidatima: U političkoj ste areni, naučite da trpite

Premijer je potencijalnim kandidatima za predsednika Republike poručio da se nalaze u političkoj areni i da bi trebalo da nauče da trpe negativnu kampanju, jer i on to trpi svakog dana.

Odgovarajući na pitanje novinara kako možemo da govorimo o civilizovanom društvu ako skoro svakog dana potencijalni predsednički kandidati budu ponižavani u medijima, Vučić je rekao da drugi mogu da pokušaju da ponize nekoga, ali da poniženje čovek čini samo sebi samom.

"Vi vašim odnosom pokazujete da li ste to učinili ili ne", rekao je Vučić.

Kada je reč o negativnoj kampanji, premijer je rekao da je užasno mučno kada neko svakoga dana izgovara najstrašnije stvari protiv onoga ko misli drugačije i da je užasno mučno slušati i čitati šta se sve objavljuje protiv onih koji su podržali aktuelnu vlast, poput Gorana Bregovića, Nenada Lalatovića, Davora Štefaneka...

"Postalo je simbol pravog novinarstva ono što objavljuje onakav bolesnik Milovan Brkić. Svaki pristojan novinar ga ne smatra novinarem, samo što svi to preuzimaju", rekao je Vučić.

Dodao je i da se najgore gadosti pišu na sajtovima koji podržavaju predsedničke kandidate.

"Nalazite se u političkoj areni. Naučite to da trpite. Ja to trpim svakog dana na međunarodnoj i domaćoj sceni, a nisam ovamo došao da vam kukam i tražim podršku", rekao je Vučić.

Premijer je rekao da ne bi ni spominjao predsedničke kandidate da ih novinari ne spominju.

"To ću činiti i ubuduće", rekao je Vučić i dodao da o njima ne misli ništa niti da će govoriti o njima, osim činjenice da su pobedili.

Број коментара 74

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво